Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
To mnie właśnie mocno zaciekawiło po pojawieniu się 7D (czyli starszego brata pięćset pięćdziesiątki . Mam taką spiskową teorię wyssaną z palca i nie popartą żadnymi dowodami, że te puszki (lub może raczej DPP po wykryciu że RAW jest z tego aparatu) coś skrycie robią z szumem chrominancji. Podobną strukturę szumu dla wysokich ISO można uzyskać na 50D ustawiając w DPP bardzo wysokie odszumianie chrominancji i nieduże luminancji. Optyczni zrobili test 7D na wołarce, która nie wykonuje szamańskich zabiegów i efekt był raczej kiepski. Nie to, żebym miał coś do 7D/550D - ostatecznie liczy się efekt, który jest naprawdę dobry. Po prostu zastanawiam się tylko, jaki jest klucz do sukcesu...
Kluczem jest dobry algorytm, te które działają wolno dają lepszy efekt. Pisałem już o tym w innym temacie, ale po kilkudniowym testowaniu najlepsze rezultaty uzyskuję w http://www.dxo.com/intl/photo Co prawda wymaga mocnego procesora i z automatu na swój sposób wyostrza RAWy, ale ilość szczegółów jakie daje przy wysokich ISO i świetnym odszumianiu oraz korekcji różnych szkieł rekompensuje wszystko.. 550D pewnie jeszcze nie obsługuje, ale jak ktoś lubi duże ISO tak jak ja to powinien się tym zainteresować..