Ja tak pisałem, a wiesz dlaczego? Zaproponuj mi lustrzankę kręcącą filmy w HD z normalnym fps z trybami manualnymi, do tego najlepiej z bagnetem EF. Do poniedziałku były aż trzy... Najtańszy był 7D, teraz to się zmieniło. Koniec i kropka.
Megapiksele dla mnie są na bardzo dalekim miejscu jeżeli chodzi o argumenty przy zakupie aparatu - mam 40D i to mi wystarcza. Jak kupię 7D/550D to i tak pewnie będę używał mRAW'a.
Ostatnio edytowane przez mate00sh ; 10-02-2010 o 15:23
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
No żeby się nie okazało tak jak w przypadku 50D vs. 500D. Właściciele 50-tek po zakupie Rebela sprzedawali 50D bo na h-iso był/jest gorszy.
Też to zauważyłem. Szum jest inny, mniej ziarnisty w odbiorze. W przypadku 7D już jest miodzio i ciekawe czy coś jeszcze wycisnęli na tym samym procku.
Tak czy siak zapowiada mi się randka w ciemno (dosłownie) z 350D. Strasznie jestem podekscytowany czy jeszcze zobaczę na normalnych fotkach tą większą dynamikę.
Wobec takiego 350D, 550D to prawie jak flegszipa tu jeszcze wideo... wszyscy co narzekają albo są z innych for albo go nie kupią.
Hicior murowany, nie zapominajmy, że aps-c to filmowy full framei pewnie nie bez kozery Canon ma w de wsparcie Windows jeśli chodzi o filmiki.
Niech jeszcze wsadzą te filmy w 2000D ($500) to będzie jazda bez trzymanki wśród uzdolnionych aczkolwiek "biednych" amatorów filmowej sztuki w Hollywood.
the silence is deafening
Sam miałem zamiar kupić 7d wyłącznie do video, teraz być może skuszę się na 550d. W sumie zostanie coś w kieszeni a i mniej sprzętu do dźwigania. Chociaż w tym wypadku mniejsze nie zawsze znaczy lepsze, bo pewnie video na LP-E8 krócej pociągnie niż w 7d. Na razie poczekam też na pierwsze opinie odnośnie jakości obrazu i ew. innych pułapek zastawionych przez Canona![]()
550D, vel T2i, vel Rebel General?
zdRAWki
Fotograf platoniczny
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
Kto mówi o zamęczaniuTylko, na litość Boską, nie zamęczaj wszystkich małą głębią ostrości w każdym ujęciu, bo się od tego robi niedobrze.W kinie jakoś nikt się nie skarży, a 35-ki maja na jasnym szkiełku zakres milimetrowy
istotne jest to, że można głębią manewrować wg. uznania, kto i w jaki sposób robi z tego użytek to odrębna kwestia
![]()
Kinowa 35tka ma taką wielkość klatki (i głębię ostrości) jak APS-C, o ile dobrze pamiętam
zdRAWki
PS, 50mm f/0.7 w filmie http://hitchwind.com/wp-content/uplo...rry-Lyndon.jpg
Fotograf platoniczny