Strona 18 z 65 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 646

Wątek: Canon 550D - ogłoszony oficjalnie

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darek-dorado Zobacz posta
    Oczywiste, że aparat ma być przede wszystkim aparatem, ale ja osobiście nie jestem wrogiem pewnych dodatków, które w specyficznych sytuacjach mogą się bardzo przydać. Nawet jeżeli sytuacja taka bedzie miała miejsce tylko raz, czy dwa razy do roku, to lepiej wtedy mieć nadmiar, niż zbyt mało ( w tym przypadku dodatków). Ja przynajmniej z wroga filmowania, stałem się zwolennikiem tej funkcji, pod warunkiem, że nie będzie to kosztem fotografii i w żaden sposób nie uszczupli tej podstawowej funkcji lustrzanki.
    Do pewnego momentu sie z Toba zgodze. Do momentu, w ktorym mowisz o nie uszczuplaniu funkcji lustrzanki. Ok, moze i nie uszczuplili, ale patrzac po parametrach jakosc zdjec w zaden sposob nie bedzie lepsza od poprzednika. A wiec w zasadzie sie cofaja i zamiast patrzec tego co najwazniejsze w lustrze dodaja ficzery zeby zamydlic oczy.

Wiem, wiem, wielu zaraz powie, ze nie widzialem na oczy a juz mowie, ze jakosc nie bedzie lepsza. Szczerze powiedziawszy poprostu nie wierze w to zeby bylo lepiej w zakresie jakosci zdjec.

Pixele leca w gore, Bog wie po co. Czy docelowy uzytkownik bedzie drukowal plakaty wielkosci billboardu? Moze sie paruz najdzie.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mgtan Zobacz posta
    tak jest mam 40d, i mi nie brakuje filmowania.
    Dwa pytania pomocnicze:
    - Masz jakąkolwiek kamerę?
    - Masz dzieci?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Dwa pytania pomocnicze:
    - Masz dzieci?
    OK, ale czy 550D zastąpi w pełni kamerę/kompakt z filmowaniem? Często kompakt z filmami lub prosta kamerka uzywane są tak, jak aparat typu "małpka". Ciocia, wujek, żona czy diabli wiedzą kto, mówią - "daj nakręcę was" i pada jedno pytanie - "gdzie mam nacisnąć?". Czy w takiej roli 550D sprawdzi się? Jak będzie z AF?

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Dwa pytania pomocnicze:
    - Masz dzieci?
    tak, mam. Kameka sobie leeeży w szufladzie i czeka... nie wiem na co :-) porostu nie mam ciągot do filmowania. Wybacz
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie sprawdzi się wcale. Konieczność trzymania korpusu na wyciągniętych rękach i brak AF spowoduje, że otrzymamy skaczący i nieostry obraz.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

Myślę, że kazdy po części ma rację. Ja też chciałbym, aby w każdym nowym modelu jakość zdjęć była lepsza niż u poprzednika i też nie potrzebuję 18 lub więcej mpikseli, ale co zrobić skoro firmy produkujące ten sprzęt uważają inaczej. Muszę się z tym zgodzić, bo po prostu nie mam wyboru.
    Jedyne co chciałem od siebie napisać w poprzednich postach, to to, że akurat filmowanie mi nie przeszkadza, a argument o tym, że cicia Jola nie bedzie umiała tym się posłużyć jest bez sensu, nie kupuję aparatu dla cioci. Zresztą przyzwoitego zdjęcia ona też nie zrobi....

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darek-dorado Zobacz posta
    ...
    Jedyne co chciałem od siebie napisać w poprzednich postach, to to, że akurat filmowanie mi nie przeszkadza, a argument o tym, że cicia Jola nie bedzie umiała tym się posłużyć jest bez sensu, nie kupuję aparatu dla cioci. Zresztą przyzwoitego zdjęcia ona też nie zrobi....
    Opcja filmowania - super, że jest. Chcę raczej wskazać jej ułomności dla segmentu odbiorców dla których przeznaczony jest aparat. Nie wyobrażam sobie filmowania (takiej zwykłej rejestracji, bez ambicji) bez śledzącego AF, biorąc pod uwagę GO jaką daje APS-C przy normalnych przysłonach. Zwłaszcza jak ma to dotyczyć dzieci w złotym okresie motoryki (bardzo częsty i przywołany wczesniej temat).
    Odnośnie Cioci Joli - ze sporym prawdopodobieństwem zrobi przyzwote technicznie zdjęcie, jak będzie miała ustawiony zielony kwadracik. Z filmem nie będzie już tak łatwo.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mgtan Zobacz posta
    a producenci lustrzanek coraz wyższą uwagę przykładają do filmów a nie do wysłuchania fotografów. 550D - 720 60fps - na fajny bajer ale czy aby napewno jest to aż tak wazne jak foto - nie dla mnie
    Czy ja wiem. Fotograficznie ten aparat też ma spore możliwości (jak dotąd Canon tyle nie dawał w tym segmencie), a rozdziałka matrycy ma się IMHO nijak do filmów, bo do FHD spokojnie by wystarczyły nawet 2 mln pikseli.

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    myślalem o 7d (filmy) ale teraz chromolę.
    poczekam aż 550d zejdzie do 2 tys i go łyknę.
    Myślę że nie będziesz odosobniony. Przewiduję że Canon znów zbije majątek na tej zabawce. Mój kolega (filmowiec) już chce kupić dwa.

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    Opcja filmowania - super, że jest. Chcę raczej wskazać jej ułomności dla segmentu odbiorców dla których przeznaczony jest aparat. Nie wyobrażam sobie filmowania (takiej zwykłej rejestracji, bez ambicji) bez śledzącego AF, biorąc pod uwagę GO jaką daje APS-C przy normalnych przysłonach. Zwłaszcza jak ma to dotyczyć dzieci w złotym okresie motoryki (bardzo częsty i przywołany wczesniej temat).
    Odnośnie Cioci Joli - ze sporym prawdopodobieństwem zrobi przyzwote technicznie zdjęcie, jak będzie miała ustawiony zielony kwadracik. Z filmem nie będzie już tak łatwo.
    Cała rzecz w tym, że to filmowanie tak na prawdę podnieca najbardziej ludzi którzy już trochę temat znają. Możliwości jakie daje taki dslr są ogromne w porównaniu z tym co dają nawet drogie kamery.
    Ale...
    I to chyba jest największy problem - do filmowania "u cioci" to się moim zdaniem słabo sprawdzi - dużo lepiej kupić tanią kamerkę.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Ciekawy jestem komentarzy, gdyby 550d nie miał funkcji filmowania. To by dopiero było narzekanie. Tak źle i tak niedobrze.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    ...

Cała rzecz w tym, że to filmowanie tak na prawdę podnieca najbardziej ludzi którzy już trochę temat znają. Możliwości jakie daje taki dslr są ogromne w porównaniu z tym co dają nawet drogie kamery.
    Ale...
    I to chyba jest największy problem - do filmowania "u cioci" to się moim zdaniem słabo sprawdzi - dużo lepiej kupić tanią kamerkę.
    Zgadzam się jak najbardziej. Moim zdaniem można znaleźć analogię motoryzacyjną. Wyobraźmy sobie, że producenci popularnych samochodów w USA (tak to ważne )wypuszczają nowe, świetne modele w atrakcyjnej cenie, które są wyposażone w manualną skrzynię biegów.
    Częśc kierowców mówi - super! Generalnie jednak wśród nowych nabywców pojawiają się pewne kłopoty...
    Ostatnio starszy znajomy filmujący wyłącznie "rodzinnie" spytał mnie jaką kamerę ma kupić, bo poprzednia już kończy żywot. Początkowo stwierdziłem, że obecnie nie ma sensu kupować żadnej kamery, że teraz lustrzanki kręcą świetne filmy, lecz po chwili zastanowienia naszły mnie wątpliwości...

Strona 18 z 65 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów