Pokaż wyniki od 1 do 10 z 646

Wątek: Canon 550D - ogłoszony oficjalnie

Widok wątkowy

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1foto Zobacz posta
    teraz malo osob robi wydruki, zaleta jest powiekszenie do 100% gdzie jest mocno zauwazalny przyrost szczegolow.
    jesli nie wydruki, to zeskalowane wgladowki wielkosci ekranowej. jakby nie kombinowal - rozmiar, ktory rownie dobrze z matrycy 6Mpix daje sie spokojnie uzyskac. naprawde.

target 550D to jest moja zona. ona po wakacjach zada ode mnie wywolania RAW-ow i zrzucenia ekranowych JPEG-ow na pendrive. potem siada, wybiera fotki do albumu, kaze je sobie zrobic na cito i potem sama w programie uklada taki album i go zamawia. wielkosc pojedynczego ujecia to maksymalnie 10x15, gdzieniegdzie calostronne to 30x20. jej 450D to jest, do tych zastosowan, az nadto. poniekad, fotki z mojego 5D od jej 450D odroznia w tym albumie tylko warsztat i starannosc wykonania (to juz po stronie obslugujacego puszke) a z lupka sa kompletnie nie do odroznienia.

Cytat Zamieszczone przez 1foto Zobacz posta
    Zreszta dla wydrukow wiekszych niz 10x15 wiecej Mpx pozwala nawet przy lekko poruszonych zdjeciach uzyskac ostrzejsze odbitki po skalowaniu, a przy A4 drobna nieostrosc jest juz mocna widoczna
    nie w ta strone kombinujesz. tzn. masz racje, ze drobne poruszenia latwiej po zeskalowaniu ukryc, ale wielkosc poruszenia nie jest stala (w piksslach) na roznych matrycach. jest proporcjonalna do ruchu katowego/ortogonalnego i skaluje sie ze wzrostem matrycy. tzn. jesli sztywno polaczysz ze soba aparaty 6Mpix i 24Mpix (o jednakowej wielkosci fizycznej matrycy) to poruszenie z matrycy 6Mpix bedzie na matrycy 24Mpix dokladnie 2x wieksze pikselowo. i summa summarum nie ma miedzy nimi roznicy w wydruku.
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 08-02-2010 o 18:00
    www albo tez flickr

Uprawnienia umieszczania postów