Co rozumiesz przez zamknięcie pikseli? Do tego trzeba by je jakoś przesłonić mechanicznie.
Co rozumiesz przez zamknięcie pikseli? Do tego trzeba by je jakoś przesłonić mechanicznie.
C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8
Tak. Technologia MOS (metal-oxide-semiconductor) niejako z zasady umożliwia łączenie warstw metalicznych i półprzewodnikowych. Można zatem roboczo przyjąć, że jest w pikselu jeden tranzystor, który wystawia swoją bramkę do światła (i na którą ustawiona jest mikrosoczewka), a reszta układu pozostaje przykryta warstwą metaliczną.
Na sygnał "global shutter" zawartość kondensatora ładowanego (albo rozładowywanego?) przez ten odkryty tranzystor - czyli zależna od ilości światła "złapanego" w trakcie ekspozycji - jest przenoszona do innego kondensatora, a potem z niego już czytana jako wartość piksela.
EOS - conditio sine Kwanon...
...a najłatwiej byłoby zrobić elektroniczną (LCD) migawkę centralną (+ oczywiście "rolling shutter" na przetworniku) ... ale nie w systemie EOS (nie w systemie F, K, 4/3, a)
zdRAWki
Fotograf platoniczny
No czasem się człowiek czegoś ciekawego dowie nawet w tak debilnym wątku jak ten
PS: Co do migawki opartej o LCD to ja dziękuję za takie rozwiązanie, za dużo by się na tym traciło.
C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8
http://media.the-digital-picture.com...ers-Manual.pdf
I całe to światło, pieczołowicie kształtowane we fluorytowych, asferycznych soczewkach o ultraniskiej dyspersji, miałoby teraz wyginać się przepływając przez ciekłe kryształy?!?
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Entuzjastyczny Neofita
Ostatnio żona z nostalgią przypomniała sobie jak miło się jej używało cropa z 50mm i tak się zacząłem zastanawiać - jak 550D będzie sobie dawać radę z nie-Lkowymi stałkami, typu właśnie 50/1.4?
Czy 18mpix na aps-c to nie będzie trochę za dużo, jeśli chodzi o możliwości optyczne tego szkła?
Ostatnio edytowane przez sal ; 18-02-2010 o 20:38
Prezent dla małżonki powiadasz...
Tak to leciało na 450D: http://www.dpreview.com/lensreviews/canon_50_1p4_c16/