Tak sobie mysle. Telefonem komorkowym mozna zrobic "zdjecie" czy nagrac "filmik", ale z aparatu fotograficnego nie mozna "zadzwonic"![]()
Tak sobie mysle. Telefonem komorkowym mozna zrobic "zdjecie" czy nagrac "filmik", ale z aparatu fotograficnego nie mozna "zadzwonic"![]()
Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...
Będzie dotykowy![]()
powinien być 1 model z matrycą 20-24 mpx dla potrzebujących dużych odbitek - reszta modeli stop na 12mpx i pracować nad używalnym wysokim ISO
A co to są duże odbitki - tzn. ile na ile żebym zrozumiał o czym mówimy i jakie obiektywy chcesz do tego przypinać.
A tak ogólnie to widzę że marketing canona działa znakomicie - zwiększanie matrycy jest doskonałym czynnikiem zwiększającym sprzedaż, przeciętny kowalski nic nie wie o szumach i dynamice za to megapixele to coś co przemawia do jego wyobraźni, w kompakcie miał 12mpix (albo i więcej) to w lustrzance też przecież powinien mieć - trzeba sobie to jasno powiedzieć grupą docelową są byli użytkownicy kompaktów można dać dużo mpix bo i tak robią małe odbitki i nie zauważą jakiegoś pogorszenia jakości, za to kupią większe nośniki. No i zawsze na pytanie kumpla ile ma megapixeli można powiedzieć liczbę większą niż liczba napisana na kompakcie kumpla. Ja z kompaktami mam nikłe doświadczenie bo nigdy nie posiadalem ani analogowego ani cyfrowego kompakta ale widzę że marketing działa.
Ktoś napisał że piszę wyrok nie mając aparatu w ręce - nie zgadzam się jak napisałem jestem szczęśliwym posiadaczem 500D (może nawet kupię 550D albo kolejny xxxD) i coś mogę powiedzieć (obiektywnie) o zaletach i wadach większej matrycy tutaj będzie bardzo podobnie.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
500D - 3.4 fps up to 170 JPEG / 9 RAW frame
550D - 3.7 fps up to 34 Large/Fine JPEG / 6 RAW frames
Dla mnie 550D ma poważną wadę![]()
no co? pamieci u canona drożeja ;-) a po za tym to jak ze sportowym samochodem, możesz szybko ale na mniejszym zasięgu ;-)
Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...
Ale te zdjęcia są odszumianeTo nie są surowe raw'y. Więc nic tu puki co nie porównamy.
Zamawiałam obrotowy LCD ze sprawnie działającym LiveView, ale widać przeoczyli, koncentrując się na filmikach i dodaniu megapikseli. Szkoda, było już parę sytuacji, że fajny kadr mi przez brak takiego telewizora w 450D uciekł (a starym A95 bym złapała, mimo wolniejszego AF). Fotografowanie z niskiej perspektywy z użyciem wizjera to czysty masochizm i zanim to zrobię, pięć razy się zastanowię czy warto się męczyć (w międzyczasie obiekt zdąży się już oddalić, lub magiczna chwila odpłynie w siną dal). Ręczne ostrzenia na statywie też by było wygodniejsze.
Jeśli Canon nastawia się na (fuj!) filmiki, to tym bardziej telewizor na przegubie powinien być. W obecnej formie promują trzymanie aparatu "na zombie".
Ciekawe, czy wreszcie zebrali do kupy w menu wszystkie opcje sterowania błyskiem...
(to było moje marudzenie wstępne, oparte na widzimisiach ;-))
Jaka cyfrówka? Dla tradycyjnego katolika - Canon. Dla prawosławnego - Nikon. Dla protestanta - żaden, bo Pismo mówi, że nie będziesz czynił obrazu.
Mało piszę, dużo czytam.