jesli nie wydruki, to zeskalowane wgladowki wielkosci ekranowej. jakby nie kombinowal - rozmiar, ktory rownie dobrze z matrycy 6Mpix daje sie spokojnie uzyskac. naprawde.
target 550D to jest moja zona. ona po wakacjach zada ode mnie wywolania RAW-ow i zrzucenia ekranowych JPEG-ow na pendrive. potem siada, wybiera fotki do albumu, kaze je sobie zrobic na cito i potem sama w programie uklada taki album i go zamawia. wielkosc pojedynczego ujecia to maksymalnie 10x15, gdzieniegdzie calostronne to 30x20. jej 450D to jest, do tych zastosowan, az nadto. poniekad, fotki z mojego 5D od jej 450D odroznia w tym albumie tylko warsztat i starannosc wykonania (to juz po stronie obslugujacego puszke) a z lupka sa kompletnie nie do odroznienia.
nie w ta strone kombinujesz. tzn. masz racje, ze drobne poruszenia latwiej po zeskalowaniu ukryc, ale wielkosc poruszenia nie jest stala (w piksslach) na roznych matrycach. jest proporcjonalna do ruchu katowego/ortogonalnego i skaluje sie ze wzrostem matrycy. tzn. jesli sztywno polaczysz ze soba aparaty 6Mpix i 24Mpix (o jednakowej wielkosci fizycznej matrycy) to poruszenie z matrycy 6Mpix bedzie na matrycy 24Mpix dokladnie 2x wieksze pikselowo. i summa summarum nie ma miedzy nimi roznicy w wydruku.