Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 646

Wątek: Canon 550D - ogłoszony oficjalnie

Mieszany widok

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1foto Zobacz posta
    teraz malo osob robi wydruki, zaleta jest powiekszenie do 100% gdzie jest mocno zauwazalny przyrost szczegolow.
    jesli nie wydruki, to zeskalowane wgladowki wielkosci ekranowej. jakby nie kombinowal - rozmiar, ktory rownie dobrze z matrycy 6Mpix daje sie spokojnie uzyskac. naprawde.

target 550D to jest moja zona. ona po wakacjach zada ode mnie wywolania RAW-ow i zrzucenia ekranowych JPEG-ow na pendrive. potem siada, wybiera fotki do albumu, kaze je sobie zrobic na cito i potem sama w programie uklada taki album i go zamawia. wielkosc pojedynczego ujecia to maksymalnie 10x15, gdzieniegdzie calostronne to 30x20. jej 450D to jest, do tych zastosowan, az nadto. poniekad, fotki z mojego 5D od jej 450D odroznia w tym albumie tylko warsztat i starannosc wykonania (to juz po stronie obslugujacego puszke) a z lupka sa kompletnie nie do odroznienia.

Zreszta dla wydrukow wiekszych niz 10x15 wiecej Mpx pozwala nawet przy lekko poruszonych zdjeciach uzyskac ostrzejsze odbitki po skalowaniu, a przy A4 drobna nieostrosc jest juz mocna widoczna
    nie w ta strone kombinujesz. tzn. masz racje, ze drobne poruszenia latwiej po zeskalowaniu ukryc, ale wielkosc poruszenia nie jest stala (w piksslach) na roznych matrycach. jest proporcjonalna do ruchu katowego/ortogonalnego i skaluje sie ze wzrostem matrycy. tzn. jesli sztywno polaczysz ze soba aparaty 6Mpix i 24Mpix (o jednakowej wielkosci fizycznej matrycy) to poruszenie z matrycy 6Mpix bedzie na matrycy 24Mpix dokladnie 2x wieksze pikselowo. i summa summarum nie ma miedzy nimi roznicy w wydruku.
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 08-02-2010 o 18:00
    www albo tez flickr

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie rozumiem czemu w wątku o już zapowiedzianym 550D gdybacie coś o nieistniejącym 60D. Już się nie będę bawił w przenoszenie między plotkami a światem realnym, tylko będę ciachał jak leci .

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    jesli nie wydruki, to zeskalowane wgladowki wielkosci ekranowej. jakby nie kombinowal - rozmiar, ktory rownie dobrze z matrycy 6Mpix daje sie spokojnie uzyskac. naprawde.

target 550D to jest moja zona. ona po wakacjach zada ode mnie wywolania RAW-ow i zrzucenia ekranowych JPEG-ow na pendrive. potem siada, wybiera fotki do albumu, kaze je sobie zrobic na cito i potem sama w programie uklada taki album i go zamawia. wielkosc pojedynczego ujecia to maksymalnie 10x15, gdzieniegdzie calostronne to 30x20. jej 450D to jest, do tych zastosowan, az nadto. poniekad, fotki z mojego 5D od jej 450D odroznia w tym albumie tylko warsztat i starannosc wykonania (to juz po stronie obslugujacego puszke) a z lupka sa kompletnie nie do odroznienia.
    napisalem o swoim doswiadczeniu z 15 Mpx i 12Mpx, gdzie chocbys nie wiem jak kombinowal, przeliczal to zawsze jest wiecej szczegolow na zdjeciach tam gdzie wiecej Mpx, mam tu na mysli 50d i 5d i to z kazdym obiektywem.

Target takiego sprzetu w wielu krajach jest znacznie szerszy niz zwykli amatorzy jak Twoja żona, trzeba tez patrzec na mocno zaawansowanych amatorow aspirantow , a nawet "tanich, zawodowych" slubniakow itp., ktorych nie stac lub nie chca drozszych nowych puszek

Bywalec Awatar greg7878
    Miasto
    k.Olkusza

Domyślnie

napisalem o swoim doswiadczeniu z 15 Mpx i 12Mpx, gdzie chocbys nie wiem jak kombinowal, przeliczal to zawsze jest wiecej szczegolow na zdjeciach tam gdzie wiecej Mpx, mam tu na mysli 50d i 5d i to z kazdym obiektywem.
    Dobrze zrozumiałem : 50D daje lepszy obrazek od 5D ???
    6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

w zyciu. widze zdjecia z 5D i z 450D (oba po 12Mpix) i nie udowodnisz mi, ze ten crop ma chocby znikoma czesc tych szczegolow co 5D mkI. a 3Mpix wiecej w 50D nie zniweluje tej roznicy.

tu sa zdjecia z tego samego obiektywu z 5D i z 450D:
    http://szmaragd.im.pwr.wroc.pl/~akus...p/tam2875/JPG/
    jak one maja podobna ilosc szczegolow, to ja jestem ksiadz...

co to za obiektywy?

co do roznic w szczegolowosci miedy 15 Mpix a 18 Mpix w cropie... przy dobrym obiektywie - jest szansa. kluczowym pytaniem jest czy ta roznica jest warta dodatkowej kasy. moim zdaniem absolutnie nie.

Target takiego sprzetu w wielu krajach jest znacznie szerszy niz zwykli amatorzy jak Twoja żona, trzeba tez patrzec na mocno zaawansowanych amatorow aspirantow ,
    amator aspirant to po ang. prosumer i na ten rynek jest 50D.

a nawet "tanich, zawodowych" slubniakow itp., ktorych nie stac lub nie chca drozszych nowych puszek
    moim zdaniem, jesli ktos na fotografii zarabia, to kupuje sprzet wedlug potrzeb. a do klepania kotleta na pewno Rebel, ktory ma kompensacje blysku zakopana w menu aparatu i szerokie pola AF, jest daleki od idealu. a umowmy sie, zawodowy fotograf, ktory z fotografii sie utrzymuje, placi podatki i cholerny ZUS, powinien moc sobie pozwolic na sprzet lepszy niz Rebel.

a to ze w PL mnostwo takich zdjec klepie sie chalupniczo, za pieniadze niewystarczajace na prowadzenie dzialalnosci, to inne zagadnienie...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 08-02-2010 o 18:29
    www albo tez flickr

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

nie w ta strone kombinujesz. tzn. masz racje, ze drobne poruszenia latwiej po zeskalowaniu ukryc, ale wielkosc poruszenia nie jest stala (w piksslach) na roznych matrycach. jest proporcjonalna do ruchu katowego/ortogonalnego i skaluje sie ze wzrostem matrycy. tzn. jesli sztywno polaczysz ze soba aparaty 6Mpix i 24Mpix (o jednakowej wielkosci fizycznej matrycy) to poruszenie z matrycy 6Mpix bedzie na matrycy 24Mpix dokladnie 2x wieksze pikselowo. i summa summarum nie ma miedzy nimi roznicy w wydruku.
    ale 6 Mpx nie zeskalujesz juz do wiekszego wydruku czyli nie zmniejszysz poruszenia, a z wieksza iloscia Mpx mozesz to zrobic czyli zmniejszysz poruszenie i uzyskasz ostrzejszy wydruk
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez greg7878 Zobacz posta
    Dobrze zrozumiałem : 50D daje lepszy obrazek od 5D ???
    nie, daje tylko wiecej szczegolow, wszystko inne jest znacznie lepsze w 5d
    Ostatnio edytowane przez 1foto ; 08-02-2010 o 18:21 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony

Domyślnie

ale 6 Mpx nie zeskalujesz juz do wiekszego wydruku czyli nie zmniejszysz poruszenia, a z wieksza iloscia Mpx mozesz to zrobic czyli zmniejszysz poruszenie i uzyskasz ostrzejszy wydruk
    To się porobiło... to już więcej megapikseli działa nawet jak stabilizacja
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Pełne uzależnienie

Domyślnie

100% wyjete z moich ust. Po zmianie 350D na 40D slysze "tylko biadolenie" ze za ciezko i jeszce jak 24-105 + 580 EX II to juz worek z piaskiem i nosic sie nie da. Taka 550D na zielonym kwadraciku i filmikami bedzie hitem, taki aparat to miod malina (dla zony). Dodatkowo wysokie ISO i KITowe szkielko z ISem - nie moze byc zle. Kompakty odpadaja (juz jej sie odeccialo patrzec na zdjecia w ciemnych pomieszczeniach z kompaktu - gdzie tam sieczka). Tak wiec ja uwazam za aparat rewelacja.

Domyślnie

umowmy sie, ze targetem xxxD czyli Rebela jest poczatkujacy, amatorski fotograf. czytaj: A5 to jest juz duzy wydruk, bo 99,9% zdjec i tak konczy w 10x15.

tak, niewatpliwie 18Mpix potrafi byc zaleta, ale dla uzytkownika nieco bardziej zaawansowanego - w takim 7D czy hipotetycznym 60D. w 550D, na polce amatorskiej, to jest wylacznie zabieg marketingowy, dla osob, ktorym wydaje sie, ze tego potrzebują. i racje maja o tyle, ze faktycznie wydaje im sie
    Popieram w 100%.

Jak widzę jak ktoś pisze ze chciał kupić 7D a się zastanawia nad 550D to zalatuje to totalna amatorszczyzna. Ludzie nie porównujcie profesjonalnego sprzętu potrafiącego przy dobrym użytkowaniu wykonać świetne zdjęcia, który został stworzony aby sprostać oczekiwaniom ludzi myślących o fotografii coś więcej do aparatu, dla klubu "zielonego kwadracika". To tak jakby porównać ferrari z 1995 roku do nowego fiata 126p tzn co z tego ze nowy i mniej pali jak głośny i więcej niż 2 tam nie wejdzie, a o bezpieczeństwie nie wspomnę. Po drugie kto z kupujących 550D wydrukuje sobie zdjęcie większe niż 20x30 cm?? wg mnie to mały odsetek. Sam bylem użytkownikiem 350D nauczyłem się na nim wiele, drukowałem zdjęcia 20x30 max. Teraz przyszła pora na coś lepszego. Jeśli nie zamierzacie podarzac droga rozwoju to kupcie sobie coś niższego np 400D który będzie pewnie 2 razy tańszy a ma 10.1 MPIX co w zupełności wystarczy każdemu początkującemu amatorowi.

Na koniec dodam - NIE POPADAJMY CHOROBĘ O NAZWIE "MEGAPIKSELE"

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez daromo Zobacz posta
    Popieram w 100%.

Jak widzę jak ktoś pisze ze chciał kupić 7D a się zastanawia nad 550D to zalatuje to totalna amatorszczyzna.
    (...)
    Na koniec dodam - NIE POPADAJMY CHOROBĘ O NAZWIE "MEGAPIKSELE"
    W formie rozprawki lub opowiadania z dialogiem wykaż różnicę w jakości obrazu w normalmnych zastosowaniach (hint - ISO <6400) pomiędzy 550D a 7D.
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów