Wszystkie MEGA przepalone...
No nie bardzo. Mają jasną tonację i owszem (lubię hi-key), ale detale się nie zlewają w jedną białą plamę.
Wszystko jest po wywołaniu w PS, trochę poregulowałem krzywymi, trochę się pobawiłem poziomami, kontrastem itp ale uważałem, by nie zgubić detali, tam gdzie nie chcę ich zgubić. Fotki bez takiej obróbki wychodziły zbyt szare. W każdym bądź razie u mnie na monitorze efekt wyszedł zamierzony.
No chyba że przesadziłem lub to wina mojego / Twojego monitora, ale to musi potwierdzić ktoś inny.
P.S. Poza tym trochę mnie ten komentarz rozbawił. Ktoś zrobi zdjęcie tańczących ludzi na długiej migawce, by pokazać dynamikę, a ktoś skrytykuje, że fotografia jest rozmazana.
Ostatnio edytowane przez ShedirAchird ; 09-02-2010 o 21:56
Przepalone są faktycznie i to własnie na detalach (np. "to coś" do naciagania strun w gitarze) Aż palą w oczy!!!
Moim zdaniem za bardzo posuwasz suwaki w PS-ie.
Druga seria - ten plener jak dla mnie nieudana. Kiepskie miejsca, kiepskie kadry (czapla najlepsza z wystawionych zdjęć)
A komentarze niech Cię nie rozbawiają, wystawiasz zdjęcia publicznie na forum foto więc bądź przygotowany na lepszą lub gorszą krytykę. Jak nie jesteś przygotowany - nie wystawiaj zdjęć.
czapla fajna - mogłaby tylko trafić w "mocniejszy" punkt.
troszkę razi w oczy ten hi-key...nie lepiej bardziej stonowane b&w ?
(1) Jesteś pewien że nie pogubiłes detali? Popatrz jeszcze raz na zdjecie nr3 - na moim monitorze krawędzie "nakrętek" całkowicie zlewają się z tłem...
Ogólna jasność zdjęć jak na mój gust zdecydowanie za wysoka - aż oczy bolą.
(2) Nie widzę nic smiesznego w tym że wystawiłeś do oceny prześwietlone zdjęcia i zwróciłem Ci na to uwagę. Według mnie za duża jasność negatywnie wpływa na odbiór.
Według mnie High -key chyba lepeij sprawdza sie przy zdjęciach portetowych dzieci albo ślubnych. W landszaftach wygląda to bardziej na błąd w obróbce...
W takim razie przepraszam wszystkich za mój wcześniejszy komentarz. Było to niepotrzebne.
Dziękuję też, że mnie uświadomiliście w moich przepałach, mam nadzieję, że następne fotografie bardziej Wam się spodobają.
<to tyle odnośnie skruchy, teraz rehabilitacja>
6.
7.
8.
9.
10.
11. Zbliżenie na zbliżenie...
Z drugiej serii najlepsza 6. Można nie przepalić?Reszta jakoś tak nie wciąga...