Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: zmiana 50/1.8 na 50/1.4

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Jak sie zbliza wieczor wtedy AF wersji 1.4 daje bardzo widoczna przewage w dzialaniu. Optycznie to przy f1.8 wygrywa wersja plastikowa (niestety) ale AF wola o pomste do nieba. Wybor trudny - ja wybralem jasniejszy i nie zaluje bo wole lekko zamydlone zdjecia niz calkowicie nieostre
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nocka Zobacz posta
    tylko czy jest sens?
    Dla jednych tak, dla innych nie. Czy było warto dowiesz się raczej po zmianie.
    zależy mi na lepszej jakości i ostrości. Czy 1.4 lepiej bedzie łapał ostrośc ?
    Tak.
    czy 1.4 będzie dużo jaśniejszy ?
    Dużo nie, ale weź pod uwagę, że np. moja wersja 1.8 była ostra od 2.2-2.8, a 1.4 jest ostra od 1.6-1.8 (na 5D).
    i nurtuje mnie cena na all, kiedyś jak patrzyłam to canonowska 1.4 kosztowała 1999 a teraz ? teraz za niecałe 1400 można kupic, czy ta zmiana jest czyms spowodowana ? pozdrawiam .
    Wow... Ja całkiem niedawno kupiłem nówkę w sklepie za 1250zł. Więcej za używaną myślę, że nie warto dawać.

Czy warto? Jeśli pasuje Ci ogniskowa, to myślę, że warto.

Domyślnie

Może i to prawda co słyszałem, że 50mm f/1.4 na pełnej dziurze jest mniej ostry i wypadałoby go przymknąć(nie wiem, zbyt krótko się nim bawiłem), ale warto się na niego przesiąść bo:

-od f/1.8 II aż czuć plastikiem i kiepskim wykonaniem (bo wątpię by było tu więcej niż 2-3 posiadaczy 50mm f/1.8 w pierwszej wersji z ładnym metalowym bagnetem) f/1.4 w przeciwieństwie do niego jest zdecydowanie solidniej wykonany, ma metalowy bagnet usm, solidniej wyglądający plastik, ładniejsze wykończenia, bardziej wyglądające na szkło soczewki...
    -50mm f/1.8 trzeba przymknąć kawałek, f/1.4 też, z tego co mi się o uszy obiło to ten z f1.4 po przymknięciu do 1.8 jest już całkiem przyzwoity, 1.8 trzeba natomiast domknąć do 2-2.5 (a między 1.8, a 2,5 jest drobna różnica)...
    -sprawdzi się w gorszych warunkach oświetleniowych gdzie nie wolno błyskać
    -jest cichszy i ZDECYDOWANIE szybszy (jednak USM to usm)
    -i ostatni, najważniejszy dla mnie argument:
    obiektyw powinien być szczelny i nie łapać ton śmieci i pyłów jak to robi 50/1.8

Choć z drugiej strony... jak się zepsuje plastikowa 50'tka to nie szkoda wyrzucić
    poza tym ten plastik jest mały, lekki, kompaktowy i waży tyle co nic więc można go dorzucić do torby na wycieczke jakąś...

A z trzeciej strony, to 1.8 jest łatwo rozbieralny i możliwy do naprawy/czyszczenia w domowych warunkach (co też uczyniłem przedwczoraj) i mimo kilkukrotnego rozbierania i składania zawsze się składał tak samo równo i nie było problemów z dokładnością

Ale to tylko moje subiektywne zdanie...
    ja osobiście gdybym miał luźny zapas pieniędzy to bym coś sprzedał jeszcze i polował na 50mm f/1.2 - może i nie używałbym go zbytnio przy pełnej dziurze tylko przymykał, ale na koncerty czy teatr to zawsze wolę mieć tą rezerwę wielkości dziury w zapasie nawet kosztem mniejszej (głębi)ostrości zamiast poruszonego lub zaszumionego zdjęcia...
    Ostatnio edytowane przez Patryk_mirek ; 08-02-2010 o 13:39
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Bywalec Awatar plaucjusz
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Napiszę krótko. Weź a nie będziesz żałował!!
    Ładne ciałko,gorące stopki i ostre oko:-P
    Artysto, twórz, nie gadaj!
    Johann Wolfgang Goethe

Bywalec Awatar fyrste
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

z 50mm jest taki sam problem jak z każdym innym obiektywem
    Czyli trzeba po prostu wybrać dobrą sztukę.
    Miałem 50 1.8 - fajną i ostrą sztukę.
    jak kupowałem 50mm 1.4 sprawdzałem 3 egzemplarze i ten który wybrałem porównałem do 35 1.4 - na 1.4 z bliskiej odległości ostrość była prawie identyczna.
    Więc jeśli masz możliwość przetestowania to na pewno trafisz na egzemplarz którzy będzie lepszy od Twojego 50 1.8 i da Ci duuużo frajdy
    Canon 855D + 8-200mm f4

Początki nałogu Awatar szymekgd
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Przy planowaniu takiej zamiany warto tez miec na uwadze czeste "padanie" silnika AF w 50 1.4, koszt naprawy, jak ktos pisal ostatnio w innym watku, to ok. 450zl...

Jezeli zdecydujesz sie na wymiane to pamietaj, zeby koniecznie kupic oslone p/s.
    Ostatnio edytowane przez szymekgd ; 08-02-2010 o 15:00
    CANON EOS 40D z dodatkami

Bywalec Awatar fotomih
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymekgd Zobacz posta
    Przy planowaniu takiej zamiany warto tez miec na uwadze czeste "padanie" silnika AF w 50 1.4, koszt naprawy, jak ktos pisal ostatnio w innym watku, to ok. 450zl...

Jezeli zdecydujesz sie na wymiane to pamietaj, zeby koniecznie kupic oslone p/s.
    Nie przesadzajmy zanim AF padnie to 50mm 1.8 2x zdąży się rozpaść. 1.4 kupujesz jak ci 1.8 nie wystarcza... prawdopodobnie intensywniej eksploatujesz sprzęt... stąd usterki.

Bywalec Awatar checiu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja zamieniłem i nie żałuję. 50 1.8 była ok - ale 1.4 jest po prostu lepsza. Nie wybierałem z kilku sztuk - po prostu wziąłem pierwszy obiektyw - przypiąłem - i dla mnie była bomba od 1.4. Nie mam zastrzeżeń do działania. Wiem że 1.8 nadal służy osobie której sprzedałem i też nie narzeka. Ale ja już 1.8 bym nie chciał. Jakiś czas temu porównywałem sobie fotki i widzę różnicę na plus na tych samych przysłonach na korzyść 1.4

A 1.8 na początek to świetne szkło i nie jednemu za na prawdę śmieszne pieniądze daje wiele frajdy i przede wszystkim świetnych zdjęć.

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

a Ja z tych dwóch wybrałem trzecią opcję, czyli sigmę 50mm 1.4 i jest brzytwa. miałem przez jakiś czas jeszcze starą canonowską 1.8, ale sigma biła pod każdym względem wydmuszkę. Jednie aberracje na 1.4 mogą czasem przeszkadzać, ale i tak jak na razie najlepsze szkło z jakich dotychczas posiadałem.

Początki nałogu Awatar szymekgd
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotomih Zobacz posta
    Nie przesadzajmy zanim AF padnie to 50mm 1.8 2x zdąży się rozpaść. 1.4 kupujesz jak ci 1.8 nie wystarcza... prawdopodobnie intensywniej eksploatujesz sprzęt... stąd usterki.
    Usterki sa wynikiem kiepskiego silnika micro USM zastosowanego w szkle, uzytkowanie nie ma nic do rzeczy, dlatego, jezeli kolega zdecyduje sie na zakup to najlepiej brac obiektyw z gwarancja.
    CANON EOS 40D z dodatkami

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów