Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: zmiana 50/1.8 na 50/1.4

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymekgd Zobacz posta
    Usterki sa wynikiem kiepskiego silnika micro USM zastosowanego w szkle, uzytkowanie nie ma nic do rzeczy, dlatego, jezeli kolega zdecyduje sie na zakup to najlepiej brac obiektyw z gwarancja.
    Lub z osłoną przeciwsłoneczną, bo z tego co wiem, przyczyna awarii AF'a to uszkodzenie wysuniętego tubusa.

Bywalec Awatar Czapa
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Myślałem nad taką zmianą, ale teraz stwierdziłem że przerzucę się dopiero na 1.2 ,) Mój dylemat za to jest między 28 1.8 i 85 1.8 przy czym ta rozbieżność nie jest niczym wytłumaczalna
    ...Ja tu tylko sprzątam C 5D II :: C 6D :: s 14mm 2.8 :: c 35 1.4mm :: c 40mm 2.8 :: c 85mm 1.8 :: c 70-200mm 2.8 :: Y 565ex :: rf-603 :: 055xprob x2:: 804cr2 :: 701 HDV

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łwc

Domyślnie

tak własnie zależy mi na szybszej pracy i na lepszym af, i lepszymi zdjęciami bez lampy w nieco ciemniejszych pomieszczeniach, chyba jednak się zdecyduję dziękuję wszystkim za porady

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nocka Zobacz posta
    tak własnie zależy mi na szybszej pracy i na lepszym af, i lepszymi zdjęciami bez lampy w nieco ciemniejszych pomieszczeniach, chyba jednak się zdecyduję dziękuję wszystkim za porady
    No to w sam raz A moze pomysl nad jakas 30tka?
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łwc

Domyślnie

nie nie, jednak zostanęprzy sprawdzonej 50

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotomih Zobacz posta
    Nie przesadzajmy zanim AF padnie to 50mm 1.8 2x zdąży się rozpaść.
    eee, serio?
    mój chyba 15 letni 50/1.8 jakoś nie chce się rozpaść, a miesięczna nówka-sztuka nie śmigana 50/1.4 już zaczął skrzypieć

poza tym potwierdzam to co napisano tu już wcześniej - na cropie 50/1.8 wydaje się ostrzejszy, a 50/1.4 lubi nie trafiać (BF/FF) i trzeba się go trochę pouczyć, żeby móc używać z przesłoną mniejszą od.... f/4

dlatego na razie nie mogę sprzedać 50/1.8, a 50/1.4 już jedzie do serwisu (gwarancja).

ale jedno ale:
    żeby nie było, że 50/1.4 jest tylko be.
    w porównaniu z 50/1.8 wersja 1.4 ma zdecydowanie ładniejszy bokeh i ogólnie - ma ten "wow!-factor"
    może i nie trafia na 1.4, może i zdjęcia wychodzą ciut nieostre i rozmazane, ale i tak mi się bardziej podobają, i są bardziej.... magiczne

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Lub z osłoną przeciwsłoneczną, bo z tego co wiem, przyczyna awarii AF'a to uszkodzenie wysuniętego tubusa.
    od pierwszej minuty felerna 50/1.4 była używana z osłoną.

co ciekawe 50/1.8 też od zawsze jest używana z osłoną, ale niefirmową - metalową wkręcaną w gwint filtra - więc obciąża tubus i silniczek AF - ale ten i tak nie padł przez te wszystkie lata.

Cytat Zamieszczone przez Czapa Zobacz posta
    Myślałem nad taką zmianą, ale teraz stwierdziłem że przerzucę się dopiero na 1.2 ,)
    wow!
    ale testy cichego czytałeś?

Cytat Zamieszczone przez Czapa Zobacz posta
    Mój dylemat za to jest między 28 1.8 i 85 1.8 przy czym ta rozbieżność nie jest niczym wytłumaczalna
    ale jaki tu dylemat jest? :grin:
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    od pierwszej minuty felerna 50/1.4 była używana z osłoną.

co ciekawe 50/1.8 też od zawsze jest używana z osłoną, ale niefirmową - metalową wkręcaną w gwint filtra - więc obciąża tubus i silniczek AF - ale ten i tak nie padł przez te wszystkie lata.
    Cholera, wywaliłem 35zł za osłonę w błoto?
    Może w Twoim przypadku awaria była spowodowana czym innym, ale o uszkodzeniach AF'a przez wysunięty tubus w 50/1.4 parę razy już czytałem...

Początki nałogu Awatar szymekgd
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    [...]eee, serio?
    mój chyba 15 letni 50/1.8 jakoś nie chce się rozpaść, a miesięczna nówka-sztuka nie śmigana 50/1.4 już zaczął skrzypieć [...]
    I pomyslec, ze obie 50 sa konstrukcjami z poczatku lat 90

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Cholera, wywaliłem 35zł za osłonę w błoto?
    Może w Twoim przypadku awaria była spowodowana czym innym, ale o uszkodzeniach AF'a przez wysunięty tubus w 50/1.4 parę razy już czytałem...
    Oslona zalozona na stale ma na celu ochrone wysuwajacego sie tubusa przed przypadkowym uderzeniem mechanicznym, ale zasadniczym problemem tego szkla jest "oszczedny" silnik (micro) USM ktory wydaje sie byc za slaby do ruszania ciezkimi zespolami soczewek, duzo jest napisane o tym na forum, rowniez o tym, ze to szklo lubi czasem zawieszac sie podczas robienia dlugich serii zdjec.
    Moja 50/1.4 potrafi czasem "popiszczec" i odmowic ogniskowania gdy jest problem z potwierdzeniem punktu AF, zdarza sie to przy malo kontrastowych powierzchniach i slabym oswietleniu, ale to zapewne kwestia 400D i jego slabych czujnikow AF, poza tym to dobry obiektyw, choc czasem mam wrazenie, ze foty z 50/1.8 (pozyczanej) maja ladniejsze kolorki
    CANON EOS 40D z dodatkami

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów