Witam.Od jakiegos czasu zachodze w głowe jaki aparat kupic.Upatrzyłem sobie dwa modele CANON SX200IS i CANONSX20IS.Mam nadzieje ze doradzicie mi jaki kupic aparacik bo moj stary canonik sie popsuł i trzeba cos kupic nowego. POMOZECIE ??????? :-D
Witam.Od jakiegos czasu zachodze w głowe jaki aparat kupic.Upatrzyłem sobie dwa modele CANON SX200IS i CANONSX20IS.Mam nadzieje ze doradzicie mi jaki kupic aparacik bo moj stary canonik sie popsuł i trzeba cos kupic nowego. POMOZECIE ??????? :-D
A chociaż trochę inicjatywy wykazał i poczytał coś o tych aparatach w necie? Co wie, czego nie i jakie ma potrzeby jeśli chodzi fotografowanie?
Kolega widze leniwy
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon-...niebieski.html
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon-...-sx20-is-.html
Porównaj sobie parametry i dobierz do swoich potrzeb.
Bardzo ogólnikowe pytanie, a właściwie prośba - zadecydujcie za mnie
Skorzystaj z narzędzia "porównaj produkty" na stronce Canon
http://www.canon.pl/for_home/compare...Comparator.asp
wrzuć tam oba modele i zadecyduj co ci bardziej odpowiada.
Potem, jeśli pozostaną jeszcze jakieś nurtujące pytania, wróć i zapytaj.
No chyba że masz je już teraz ;-)
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Spoko spoko bez nerwówJuz porownywałem
praktycznie maja takie same parametry sx20 ma wiekszy zoom.Tylko macza mnie opinie jedni pisza ze sx200 zacinaja sie obiektywy,ze słabo w reku lezy,ze lampa wystaje cały czas nawet jak sie na dworzu robi fotki inni ze jest ok. I dlatego tak sie motam. I tak moze ktos z Was miał doczynienia z nimi i mi podpowie.
Darek nie jestem leniwyjuz to przerabialem
basela hmm iniciatywa wykonanapoczytałem a jesli chodzi o fotografowania to chodzi mi zwykłe fotki no nieraz mozna sie pobawic no i akurat w tych modelach mozna ponagrywac fimy w HD
to jak momozecie cos![]()
Rzeczywiście jesteś Krzyżakiem.
1. Dlaczego wybrałeś akurat te modele (czym się kierowałeś)?
2. Do czego dokładnie ma służyć Tobie aparat -czy będziesz robił fotki częściej w ciasnych pomieszczeniach, czy może raczej portrety w plenerze, a może oczekujesz "wszystkomającej" maszynki (więc może jednak inny model)?
3. Czy wielkość i waga aparatu mają dla Ciebie duże znaczenie?
4. Jaką najwyższą kwotę możesz położyć na ladę?
5. Apator również w tym roku nie zdobędzie DMP na żużlu.
Zgraj te dwie strony:
optyczne.pl z www.ceneo.pl
oj tam dworze u nas w Malborku krzyzacy mowili "DWORZU" :P
1.Te modele wybrałem bo moja kolezanka na sx10is dlatego nastepcą jest sx20is a sx200is bo
jest o podobnych parametrach ale zmieści sie w kieszen
2.Hmmm do czego bedzie łuzyc. Napewno beda zdjecia robione w domu no i napewno tez cos na DWORZEjest małe dziecko tak wiec beda robione wszedzie. moze polecacie cos innego,chetnie wysłucham waszych propozycji.
3.Wielkosc i waga teoretycznie nie maja znaczenia.Jak bedzie wiekszy to sie przyzwyczaje,a jak sie zmieci w kieszen to tez dobrze.OBOJETNIE
4.No jezeli chodzi o kwote to tak mysleok 1000-1200 max dlatego myslałem maxymalnie o sx20is. Chyba ze polecisz cos tanszego i dobrego
5.to jak bedzie![]()
Ostatnio edytowane przez krzyzak ; 07-02-2010 o 20:29
Bierz: SX20 IS
ma szkiełka: 28-560 (po przeliczeniu)
i światełko F2.8 - F5.7
konkurent ma w tej materii:
jak to mawiają mniejszy zoom - ale to mało istotne z twojego punktu widzenia
a światełko ma gorsze:F3.4 - F5.3
matryca wygląda na taką samą...
SX20 IS - ma wg parametrów lepszego flash'a
i mniejszy wyświatlacz... ale to nie ma żadnego znaczenia (no chyba, że dla Ciebie ma).
Zasilanie - moze być istotne
SX20 ma baterie AA
a SX200 dedykowane acu
jesli chcesz spojrzeć tylko przez pryzmat parametrów bierz SX20 (IMHO).
Pozdrawiam!
Marcin.
dzieki za podpowiedz pierwsza![]()