Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: obiektyw do zdjęć w ruchu

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Wszystko zależy od tego jak daleko od tych modeli będziesz - muflon (poszukaj jego wątku na forum) ma m.in. świetne zdjęcia modeli i używa (tak patrząc po exifach) 300 f/2.8 + TC 2.0 albo 500 f/4.0 co średnio się mieści w Twoim budżecie...
    200 mm to prawdopodobnie będzie dużo za mało...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    200 mm to prawdopodobnie będzie dużo za mało...
    Niekoniecznie... zakładając, że autor ma w miarę swobodny dostęp do modeli, 200mm może (przy pewnej dozie współpracy ze strony pilota ;-)) wystarczyć. Stabilizator nie wymagany - tu nawet 1/200 wystarcza do przyzwoitego rozmycia śmigieł. Ale za to AF musi być jak najszybszy. Może rzeczywiście stare 70-200/4? Albo któraś tańsza 400-Lka? (100-400IS, 400/5.6).

A zdjęcia rzeczywiście mam np. takie - patrząc po dacie, to robione jeszcze 100-400IS. Stałka 500mm to jest w tej dziedzinie jednak hardcore - najpierw miesiąc treningu, żeby w ogóle trafić w cel, a potem drugi miesiąc, żeby za nim jakoś podążać ;-)

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Sprawdziłem na swoich zdjęciach. Jako, że i latam (częściej) i robię zdjęcia tym zabawkom (rzadziej) to:

- trochę zależy jakie zdjęcia chcesz robić. Jeśli takie jak pierwsze poniżej to 400mm (czyli 100-400) w zupełności wystarczy. To jest z odległości "nieprzeszkadzającej" i bezpiecznej dla pilota, modelu i fotografa.

- jeśli takie jak drugie poniżej to - prawie każda ogniskowa będzie dobra (tu 180mm) ale po dogadaniu z pilotem można stanąć metr od niego.

- Największa klasa to 90 (sr. wirnika 1602 mm) jest nieco większa od prezentowanych na zdjęciu T-Rexów 600N (śr. wirnika 1350mm) i tak nie radzę podchodzić na mniej niż ok. 10 m od helika w zawisie. Przy mniejszych modelach można podejść na powiedzmy 5 metrów. Dla bardzo małych modeli można robić i z metra.

- w trakcie akrobacji to lepiej nie być za blisko i tu znowu 100-400 w zupełności wystarczy. Canon 70-300 IS powinien być przyzwoitym zamiennikiem w "klasie" ok 1500 zł. (zwłaszcza na cropie - moje są na FF)

- w trakcie akrobacji to nawet przy dużej współpracy z pilotem i tak jest bardzo trudno nadążyć. Nawet jak wiem jaka będzie kolejna figura i w jakim kierunku poleci to... te bydlątka są naprawdę szybkie. Za to helikiem nigdy nie odlatuje się daleko. Pilot musi dobrze widzieć położenie helikoptera bo... może być kosztowne spotkanie z kretami na lotnisku. :-)

Wydaje mi się, że obiektywów powyżej 400 mm niespecjalnie potrzeba na polskich lotniskach modelarskich. Zwykle nie są zamknięte dla widzów ale serdecznie radziłbym pogadać z pilotem zanim zaczniesz się pałętać w okolicy.

Wszystko ponizej to pełne klatki nic nie cropowane.

100-400 na 400mm

70-200 na 180mm

Im się najłatwiej robi zdjęcia jak stoją na półce (po wyczyszczeniu na "sen zimowy") :-)
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 07-02-2010 o 21:31

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uprawnienia umieszczania postów