Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 58

Wątek: 85 f1.2 L canona

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Trzeba zaznaczyć, że przy tak dużym otworze, na winietę ma wpływ również... komora lustra w samej puszce. Dobrze to widać na obrazku w teście - kształt obszaru zaciemnionego nie jest okrągły. Gdy w boheh na brzegach kadru znajdą się punktowe źródła światła, są widoczne jako okręgi ze ściętymi przez ścianę komory brzegami.
    Tak, to typowe w 85L, mam trochę takich zdjęć. Z 50L też tak się robi na f/1.2

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

"W efekcie przejście z minimalnej odległości do nieskończoności lub w drugą stronę zajmuje obiektywowi ponad 1.5 sekundy." Hę? Dziwne, właśnie zmierzyłem ze stoperem Dokładnie JEDNA sekunda
    .

Zablokowany

Domyślnie

Masz lepsze od testowanego. Kolejny dowód na kontrole jakości ha ha

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    "W efekcie przejście z minimalnej odległości do nieskończoności lub w drugą stronę zajmuje obiektywowi ponad 1.5 sekundy." Hę? Dziwne, właśnie zmierzyłem ze stoperem Dokładnie JEDNA sekunda
    Może oni żyją w innej czaso-przestrzeni? ;-)
    A tak serio, ciekawy jestem czemu na Dsie szkło suwa tubusem szybciej? Inne napięcie z korpusu czy bezczelne programowe przycięcie prędkości żeby 'jedynka' wypadła lepiej?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Śmiejcie się, ale mogę nawet wystawić na YT
    Chyba, że oni wliczali czas od momentu dotknięcia spustu migawki, wtedy ok 0,5 sek AF aparatu "myśli" (5D i pewnie 20D).

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Może oni żyją w innej czaso-przestrzeni? ;-)
    A tak serio, ciekawy jestem czemu na Dsie szkło suwa tubusem szybciej? Inne napięcie z korpusu czy bezczelne programowe przycięcie prędkości żeby 'jedynka' wypadła lepiej?
    Nie suwa szybciej. USM działa tak samo. Różnica jest w przerwach przed suwaniem i przed powrotem. Tak samo jest widoczna różnica między 5D a 40D.
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 05-08-2009 o 20:07 Powód: Automerged Doublepost
    .

Początki nałogu

Domyślnie

Oj, to po prostu "tylko" Optyczne.pl.
    Oni żyją w swojej własnej czasoprzestrzeni zapatrzeni w swoje tabelki i wykresy.
    Wiele testów im wychodzi "dziwnie" - to nie pierwszy przypadek
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

"Luźny pierścień ustawiania ostrości" - i na dodatek nie zauważyli, że manualne ustawianie ostrości jest napędzane silnikiem
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    "Luźny pierścień ustawiania ostrości" - i na dodatek nie zauważyli, że manualne ustawianie ostrości jest napędzane silnikiem
    Zauważyli, zauważyli:

Canon zdecydował się jednak na zupełnie inne rozwiązanie, dość powszechnie stosowane w obiektywach Olympusa, gdzie pierścień do manualnego ustawiania ostrości nie jest czysto mechaniczny, lecz w ruszaniu soczewkami posiłkuje się specjalnym silniczkiem i przekładniami.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Ale napisali, ze jak jest AF to pierścień nic nie daje. Otóż daje, można go użyć, żeby przeostrzyć ustawiony przez AF punkt ostrości.
    .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Żadne napięcie Oczywiście, że prędkość ostrzenia jest sterowana programowo, ale nie po to żeby nam na złość robić w tańszych korpusach. Zależy to pewnie od czułości czujników AF. Najłatwiej efekt programowego sterowania szybkością AF zauważyć podłączając telekonwerter.

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów