http://allegro.pl/show_item.php?item=66847550
czy wie ktoś coś na temat tego szkła?
(jakość, opinie obiegowe userów itp itd) ?
http://allegro.pl/show_item.php?item=66847550
czy wie ktoś coś na temat tego szkła?
(jakość, opinie obiegowe userów itp itd) ?
| yyy...zdjęcia poszedłem robić... |
Najfajniejsza jest informacja o tym ze ma stale swiatlo ... ciekawe jak zrobic nie stale w obiektywie staloogniskowym![]()
jakość baaaardzo dobra, solidna konstrukcja. Do portretu idealny. Cena zabójcza
podejrzewam że solidna. ale zastanawia mnie skąd do cholery oni wzięli f 1.2
czy to jest związane z hiperfokalną(optyczne możliwości) czy poprostu postanowili że takie zrobią i się postarali?
| yyy...zdjęcia poszedłem robić... |
85/1,2 to jeden z najlepszych objektywow Canona (obok 135/2, 200/1,8 i 300/2,8) jego dwie wady: bardzo wolny i ciezki
Amber moze powiedzieć coś na ten temat, ale z tego co dał mi się pobawić jego 85/1.2 , to nie był on jakoś bardzo wolny. Wolniejszy od wersji 1.8, ale do większości zastosowań jest OK. Ponoć starsze egzemplarze są wolniejsze i ponoć poprawili szybkość AF w nowych. Szkło super.Zamieszczone przez sven
Pentax K-5 II, Leica M9
Trochę poczytałem o tym szkle. Jego użytkownicy faktycznie piszą, że AF jest wolny ze względu na ciężkie soczewki. Aż nie chce się wierzyć, że to USM. Po prostu ślimak. Są też narzekania na pierścień ostrzenia. Nie ma klasycznego w eLkach FTM. Zdaje się, że jest on elektroniczny tzn. można nim podziałać tylko w trakcie dokonywania pomiaru ekspozycji. Tubus wysuwa się daleko poza korpus obiektywu i chowa gdy kręcisz pierścieniem ostrości (dobrze, że nie kręci mordą). Żeby wrócił do pierwotnego położenia (czyli schował się całkowicie), trzeba przeostrzyć na nieskończoność tylko... trzeba to robić przy puszce gotowej do strzału. Ponoć mało wygodne.
Poza tym mogą pojawiać się fioletowe obwódki na fotkach, nawet po przymknięciu do f/2 (pewnie w jakichś wyjątkowo specyficznych warunkach).
Obiektyw łatwo łapie bliki. Użytkownicy radzą uważać np. na koncertach.
Ponieważ tylna soczewka jest bardzo duża i płytko osadzona, trzeba mocno uważać aby jej nie zarysować przy zakładaniu na puche.
To ciężki kawał szkła (ponad kilogram!).
Podobno daje przepiękny bokeh i od pełnej wielkiej dziury jest ostry (o ile się nie spudłuje przy f/1.2 o co baaaardzo łatwo).
P.S. Może są 85/1.2L nowszej generacji?
podobno jest to najpiękniejszy bookeh dostępny dla Canona...Zamieszczone przez p13ka
F/1.2 - fajnie, ale chcialbym pobawiac sie kiedys Canonem 50mm F/1.0 ciekawe jak to jest robic zdjecia obiektywem ktory nie zjada wogole swiatla?...