Też właśnie zastanawiam się nad zakupem tego gadżetu ... Noszę okulary i się zastanawiam czy mi to ułatwi pracę ... Możecie coś napisać na ten temat?
Też właśnie zastanawiam się nad zakupem tego gadżetu ... Noszę okulary i się zastanawiam czy mi to ułatwi pracę ... Możecie coś napisać na ten temat?
ZENIT 12XP | Canon EOS 30D | EF-S 18-55mm F/3.5-5.6 | TAMRON 17-50 F/2.8 | Canon EOS 33 | EF 28-105mm F/4-5.6 | LowePro MiniTrekker AW | i kilka pierdołków![]()
www.SIERAQ.digart.pl
..::SieraQ::..
ja psiadealem ten gadzet wraz z rebelem xt. juz nigdy nie chce tego widziec. przede wszystkim pomiejsza i przyciemnie obraz jakze juz ciemny i maly bez niego , a tunel jest taki jak pod canalem la manche...
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
Potwierdzam spostrzeżenia, ale jednocześnie muszę powiedzieć, że w zamyśle konstruktorów Extender taki właśnie miał być (pomniejszenie obrazu matówki i oddalenie go od tylnej ścianki aparatu)! Przydatny czy nie, to już inna sprawa, przede wszystkim przyzwyczajeń. Wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem (bardziej przydatnym, szczególnie dla „makrofotografów”) byłby wziernik powiększający lub ze zmiennym powiększeniem obrazu matówki (coś podobnego do wziernika kątowego, lecz bez odgięcia toru optycznego o 90 stopni), ale takiego na razie Canon nie oferuje...
Ale taki lekko powiekszajacy robi konkurencja - Nikon DK-21M. Podobno pasuje do Canona.
np tu
http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/...t/product/4516
ktoś może potwierdzić, że pasuje?
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Pisałem, że Canon nie produkuje extendera powiększającego! O ty, że można taki produkowany przez konkurencję podpiąć pod 5D to wiem, bo sam używam.
Witam,
Ponieważ oprócz szkieł przy aparacie noszę także swoje szkła na nosie :razz: i mam pewne utrudnienia w wykorzystywaniu celownika (kontakt między okularami a wizjerem).
Pogooglałem troszkę i trafiłem na informację, że w takich przypadkach pomocna może być mała nasadka na wizjer.
Dokładnie coś takiego:
http://www.pstryk.pl/details:250/can...tender+ep+ex15
Czy któryś z szanownych forumowiczów używał może takiego "wynalazku" :grin: i może podzielić się doświadczeniami czy faktycznie te małe "coś" pomaga osobom noszącym swoje własne szkła ;-)
Pozdrawiam,
Piotr