Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: wizjer z extenderem EP-EX15

Bywalec Awatar PatriX
    Miasto
    Poland, Rawicz

Domyślnie

Też właśnie zastanawiam się nad zakupem tego gadżetu ... Noszę okulary i się zastanawiam czy mi to ułatwi pracę ... Możecie coś napisać na ten temat?
    ZENIT 12XP | Canon EOS 30D | EF-S 18-55mm F/3.5-5.6 | TAMRON 17-50 F/2.8 | Canon EOS 33 | EF 28-105mm F/4-5.6 | LowePro MiniTrekker AW | i kilka pierdołków
    www.SIERAQ.digart.pl
    ..::SieraQ::..

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

ja psiadealem ten gadzet wraz z rebelem xt. juz nigdy nie chce tego widziec. przede wszystkim pomiejsza i przyciemnie obraz jakze juz ciemny i maly bez niego , a tunel jest taki jak pod canalem la manche...
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    ja psiadealem ten gadzet wraz z rebelem xt. juz nigdy nie chce tego widziec. przede wszystkim pomiejsza i przyciemnie obraz jakze juz ciemny i maly bez niego , a tunel jest taki jak pod canalem la manche...
    Potwierdzam spostrzeżenia, ale jednocześnie muszę powiedzieć, że w zamyśle konstruktorów Extender taki właśnie miał być (pomniejszenie obrazu matówki i oddalenie go od tylnej ścianki aparatu)! Przydatny czy nie, to już inna sprawa, przede wszystkim przyzwyczajeń. Wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem (bardziej przydatnym, szczególnie dla „makrofotografów”) byłby wziernik powiększający lub ze zmiennym powiększeniem obrazu matówki (coś podobnego do wziernika kątowego, lecz bez odgięcia toru optycznego o 90 stopni), ale takiego na razie Canon nie oferuje...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ale taki lekko powiekszajacy robi konkurencja - Nikon DK-21M. Podobno pasuje do Canona.
    np tu
    http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/...t/product/4516

Domyślnie

ktoś może potwierdzić, że pasuje?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Unterschuetz Zobacz posta
    ktoś może potwierdzić, że pasuje?
    Nawet gdzieś na forum Nikona gość pisał, że to ma i kolega podpinał do 350-tki z dobrym skutkiem.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu
    Miasto
    Trudnopowiedzieć, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rpoto Zobacz posta
    Jest tunelowoeliptyczny.
    Gyby nie twoje pytanie, to bym na to nie zwrócił uwagi.
    Mi to nie przeszkadza.
    Przestałem nosem wciskać guziki, a głownie to mnie wkurzało.
    Czyli jak ktoś ma nos jak gaśnicę lub wzrok ze wspomaganiem, to się przydaje EP-EX15.

Tak jak Rpoto napisał .... nosem nie wciskam klawiszy w aparacie i widze caly kadr bez myszkowania...
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Początki nałogu

Domyślnie

Pisałem, że Canon nie produkuje extendera powiększającego! O ty, że można taki produkowany przez konkurencję podpiąć pod 5D to wiem, bo sam używam .

piotr.szewczuk
    Guest

Domyślnie Canon Finder Extender EP-EX15

Witam,

Ponieważ oprócz szkieł przy aparacie noszę także swoje szkła na nosie :razz: i mam pewne utrudnienia w wykorzystywaniu celownika (kontakt między okularami a wizjerem).
    Pogooglałem troszkę i trafiłem na informację, że w takich przypadkach pomocna może być mała nasadka na wizjer.
    Dokładnie coś takiego:

http://www.pstryk.pl/details:250/can...tender+ep+ex15

Czy któryś z szanownych forumowiczów używał może takiego "wynalazku" :grin: i może podzielić się doświadczeniami czy faktycznie te małe "coś" pomaga osobom noszącym swoje własne szkła ;-)

Pozdrawiam,
    Piotr

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów