Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: WB + docieplanie

Bywalec

Domyślnie WB + docieplanie

Mogę poprosić o podanie konkretnej temperatury barwowej do scen .

pochmurny dzień + docieplenie blendą złotą

..................... + srebrna

otwarty cień + docieplenie złotą
    ................ + sebrna

słoneczny dzień nad fotografowanym obiektem dyfuzor + lampa odbita od blendy złotej

proszę tylko nie piszcie jest raw

Początki nałogu Awatar sbogdan1
    Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

Ale co masz przeciwko RAWom to najlepsza alternatywa.
    Ponadto skąd wiadomo jaki odcień będzie Ci odpowiadał , nie lepiej zrobić sobie kilka pstryków z wykorzystaniem różnych parametrów i wybrać najodpowiedniejszy który Cię interesuje.Przecież za to się nie płaci a zawsze to jakaś nauka i doświadczenie na przyszłość.
    EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Bywalec

Domyślnie

nie lepiej zrobić sobie kilka pstryków z wykorzystaniem różnych parametrów i wybrać najodpowiedniejszy który Cię interesuje.Przecież za to się nie płaci
    niestety zapłacę czasem a bardzo mi na nim zależy , na obr będę miał ok 2dni
    wolał bym zrobić sesje 800 zdjęć i mieć ok 14 dni na ich dopracowanie ,

poza tym koszt wynajęcia obiektu to 200zł za 2h , wiec jak sam widzisz nie ja ustalam zasady , muszę bazować na kelwinach i czasie
    Ostatnio edytowane przez aztek ; 06-02-2010 o 14:38

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

To skoro pacisz 200zł za obiekt to przełącz na rawy. Po jednej takiej sesji będziesz miał rozeznanie jaką temp. zastosowac w danych warunkach. Nikt niestety nie poda Ci cyfr bo nikt nie wie jaki efekt końcowy chcesz uzyskać.

Początki nałogu

Domyślnie

A poza tym nie ma czegos takiego jak warunki "idealne" - zawsze czyms sie roznia od wzorca tego ktory stosuje aparat przy tych kilku balansach bieli jakie da sie tam wybrac. Poza tym mozesz zrobic raw+jpg, wowczas masz mozliwosc miec zdjecia na szybko, a jesli potrzeba regulacji - to regulujesz w rawie. Poza tym jesli robisz kilka ujec z jednej pozycji, to robiac w rawie ustawiasz globalnie parametry dla pierwszego zdjecia i kopiujesz je na pozostale zdjecia. Duza oszczednosc czasu. W rawie ustalilbys jedynie balans bieli + ew. korekcje ekspozycji, a rezultaty znacznie lepsze...

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

prosta obróbka 800 rawów w dpp to jakies 2-2,5h (w dużym stopniu kopiowanie ustawień dla grup zdjęć), potem czas konwersji (u mnie jakies 3h) i jestes w domu, sorry Cie bardzo ale jest dla mnie niezrozumiałe jak możena nie robić rawa w sytuacji gdy bardzo wazny jest efekt koncowy (jotpeg to tylko u cioci na imieninach:-D)
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aztek Zobacz posta
    Mogę poprosić o podanie konkretnej temperatury barwowej do scen .

pochmurny dzień + docieplenie blendą złotą

..................... + srebrna

otwarty cień + docieplenie złotą
    ................ + sebrna

słoneczny dzień nad fotografowanym obiektem dyfuzor + lampa odbita od blendy złotej

proszę tylko nie piszcie jest raw
    Pochmurny dzień to może być wszystko od 5000 do 7000-8000K a pod wieczór i więcej. To zależy też od tego na którą stronę świata wychodzą okna z tego studio... Dociepla się blendą po to żeby.... docieplić czyli mieć (zwykle w portrecie) inna temperature barwowa niż zastane światło. Nie rozumiem sensu docieplania złotą blendą i "wyciąganie" potem docieplenia w temperaturze barwowej. Sama temperatura to też nie wszystko - suwak Tint w ACR/LR dość boleśnie to udowadnia.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec

Domyślnie

Dociepla się blendą po to żeby.... docieplić czyli mieć (zwykle w portrecie) inna temperature barwowa niż zastane światło.
    może inaczej sytuacja wymaga 6500 K , docieple złotą a temperature ustawie w granicach 5500 -6000 K to będzie poprawny WB czy dalej jestem w lesie

Bywalec

Domyślnie

Jeśli ma być "neutralnie" to szara karta i pstryk, ale raczej wydłuży to pracę z modelem. Dokładnej temperatury nikt Ci nie poda, może jak to by były warunki studyjne, ale nie dla pleneru.

Bywalec

Domyślnie

a jesli potrzeba regulacji - to regulujesz w rawie.
    ale jeśli nie będę regulował w RAW (WB , Expozycji ) , to jakość otrzymanego JPG będzie taka sama i bez znaczenia czy zapisze w JPG czy RAW ?

Chce dokonywać zmian tylko w RAW .

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów