Też o tym pomyślałem, ale przeczytaj dokładanie gdzie jest "vs." :-PZamieszczone przez Auwo
Też o tym pomyślałem, ale przeczytaj dokładanie gdzie jest "vs." :-PZamieszczone przez Auwo
Widze, ze zajezdza blurem po prawej stronie na 2 zdjeciu :/Zamieszczone przez stdanielo
EDIT: wlasnie widze exiff, f5, wiec nie jest zle :]
iREM - przeczytałem nawet w Twojej wypowiedzi "wreszcie będzie porównanie" - nie wiem co i jak chcesz porównywać. Ale mniejsza o większość- masz racjei w pełni się z Tobą zgadzam.
Zrobiłem porównanie RELATYWNEJ ostrości między KITem a 50-tką.
Fotki robione z odległości 0.5m, ostrość w body na 0. W rzeczywistości fotki wychodzą ostrzejsze... trochę zły obiekt sobie wybrałem do fotografowania, ale nie mam czasu na test chart'y i takie tam... może innym razem![]()
EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm
No i wygląda na to że 50@2,8 rysuje tak jak kit@5,6....
Mniej więcej tak wychodzi.Zamieszczone przez ukasz
No przepraszam, ale przydalo by sie porownac tez brzeg kadru.
Bez zbędnego zagłębiania się w temat sięgam po swój stary teścik:
lewy górny brzeg:
środek kadru:
Proszę nie komentować obrazu z Sigmy. A jak wygądają brzegi kadrów w 50-tce przy 2.0, 2.8 to mogę opowiedzieć. Przy 2.0 jest niewielka koma i aberracja chromatyczna dosyć widoczna - nie da się ukryć, ale od 2.8 zaczyna być przyzwoicie. Zresztą tego obiektywu nie trzeba tak bardzo prześwietlać... za tą cenę jest poprostu rewelacyjny.
Ostatnio edytowane przez Diodak ; 24-10-2005 o 20:12
Ale fajny ten obraz z Sigmy...
![]()
EOS is SILENCE
"Enjoy the silence."
---
Wróciłem...!
analog & digital / black & white / calm & easy...