By było o canonie ;-)
http://www.tet.uni-hannover.de/~kapa/Photo.html
By było o canonie ;-)
http://www.tet.uni-hannover.de/~kapa/Photo.html
40D+BG-E2N+70-200/4L+Tamron 28-75/2,8 580EX II"Lepiej milczeć i być podejrzewanym o głupotę niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości ..."
Nie wiem czemu, naprawde. To bardzo porzadny obiektyw i daje naprawde dobry obraz w analogu ale w cyfrze dosyć przeciętny. Lepszy niz kit ale nie tak dobry jak bym sie spodziewał. To ciekawe pytanie i pewnie jest na nie jakaś odpowiedź- moge sie pewnych kwestii domyslać ale nie mam na te domysły dowodów.Zamieszczone przez Ramirez
Cześc.Ch.
Z moich (niewielkich, bo mialem pozyczony przez tydzien) doswiadczen z tym szklem:
"zyletowa" (jak dla mnie) ostrosc uzyzkuje sie po przymknieciu do 5,6. Przy 1,8 jest mydlo, 2,8 jest wyraznie lepsze, 4 juz prawie dobre, naprawde ostre 5,6.
Zamieszczone przez kocis
kilka lat temu pracujac w filnalndi w agencji mielismy w szafie 50/1L
i tak wlasnie bylo / lezal w szafie
optycznie duuuzo gorszy od 1.4
przy pelnej dziurze na brzegach nie akceptowalny (centralnie niewiele lepiej)
po przymknieciu do 2 niewiele sie zmienialo
pozatym wolniutki
jedyne co go wyzej plasowalo od 1.4 to praca pod swiatlo
obecnie mam 1.4L i zadowolony jestem niezmiernie bo stosunek jakosci obiektywu (tj.budowa szybkosc i jakosc optyczna)
do ceny wysmienity
i ten bokeh
...
Czołem.
Jeżeli masz jakąś dużą soczewkę do kondensora, to łatwo będzie. Tak powstał ten obiektyw. Na Photokinie 66 facet od Public Relation Zeissa (West) zmontował takie cudo z pierwszej z brzegu dużej soczewki i jakiegoś obiektywu do Contarexa. Słyszałem., że nawet dało się tym zrobić jakieś zdjęcie. Zdaje się, że był akurat pierwszy kwietnia... Jakieś gazety podchwyciły, a Internet obdarzył nowym życiem :-)Zamieszczone przez muflon
Najjaśniejszy obiektyw do 35mm o którym słyszałem, to robiony specjalnie dla NASA 0.7/50 (zresztą przez tego samego Zeissa). Wżywany był też przez Stanleya Kubricka w którymś z filmów. Już przed wojną Leiz produkował f=0.85/75mm. Canon zrobił coś takiego do dalmierzowców (miał ktoś w ręku? jak ustawiać ostrość? mierzyć linijką?):
Pozdrawiam,
Jasiu
Wiem, znam tą historięZamieszczone przez JasiuB
Ale motywem tego dowcipu inżynierów Zeissa było m.in. właśnie pokazanie bezsensu pogoni za coraz jaśniejszymi 50-tkami.
Zapomniales dopisac jeszcze PSZamieszczone przez TOPOL
![]()
20D, EF 17-40L f1:4; EF 70-200L f1:4; EF 50 f1:1,4; 580EX + kilka gadżetów
a niech wrzuci oryginal size
to ocenimy czy byl PS czy 1.4 dalo taka glebie
...
Niech wrzuci.
20D, EF 17-40L f1:4; EF 70-200L f1:4; EF 50 f1:1,4; 580EX + kilka gadżetów
Witam
a może ktoś z forumowiczów ustosunkuje sie do testów niemieckiego photozone
dotyczace obiektywów do lustrzanek cyfrowych CANON- format matrycy APS-c DSLR
punktowana jakość optyki w skali 0 - 5
Canon EF 50 mm f 1,8 mk1 (APS-C DSLR) - excelent 4,67 pkt !!!!!!! Canon EF 50 mm f 1,8 mk II (APS-C DSLR) - good 3,50 pkt
Canon EF 50 mm f 1,4 USM (APS-C DSLR) -very good 3,81 pkt