Z cyfrą zachowuje się bardzo przeciętnie.
Cześć.ch.
Z cyfrą zachowuje się bardzo przeciętnie.
Cześć.ch.
Nie wiem czemu, naprawde. To bardzo porzadny obiektyw i daje naprawde dobry obraz w analogu ale w cyfrze dosyć przeciętny. Lepszy niz kit ale nie tak dobry jak bym sie spodziewał. To ciekawe pytanie i pewnie jest na nie jakaś odpowiedź- moge sie pewnych kwestii domyslać ale nie mam na te domysły dowodów.Zamieszczone przez Ramirez
Cześc.Ch.
Moc 50/1,8 ?
Prawdziwa moc tkwi w 50/1,0L. Nawet 50/1,4 nie posiada cech grupy "L".
A 50/1,8 to raczej szkło, które ma szanse stać się odpowiednikiem 126p w motoryzacji. Po prostu każdego na nie stać. I to wszystko.
Najlepiej to chyba napisał jotes25.
Fakt że 50-tka traci bardzo na swojej użyteczności przy body z cropem.Zamieszczone przez kocis
Co do jakości to uważam że nie ma się za bardzo do czego przyczepić. Może dlatego że używam wersji MK I ze skalą odległości i metalowym bagnetem?
Moim zdaniem ostroś bardzo OK, kolory OK, praca pod światło raczej nie zalecana - spadek kontrastu i zaświatlenia.
Phi, f/1.0. Beat this: http://www.nadir.it/pandora/c_zeiss.htmZamieszczone przez kocis
A dyskusja o 50/1.0 już tu kiedyś była i ktoś podawał linki do testów. W ogólnych zastosowaniach to obiektyw gorszy niż 50/1.4, choć oczywiście do pewnych rzeczy się nada lepiej.
Czołem.
Jeżeli masz jakąś dużą soczewkę do kondensora, to łatwo będzie. Tak powstał ten obiektyw. Na Photokinie 66 facet od Public Relation Zeissa (West) zmontował takie cudo z pierwszej z brzegu dużej soczewki i jakiegoś obiektywu do Contarexa. Słyszałem., że nawet dało się tym zrobić jakieś zdjęcie. Zdaje się, że był akurat pierwszy kwietnia... Jakieś gazety podchwyciły, a Internet obdarzył nowym życiem :-)Zamieszczone przez muflon
Najjaśniejszy obiektyw do 35mm o którym słyszałem, to robiony specjalnie dla NASA 0.7/50 (zresztą przez tego samego Zeissa). Wżywany był też przez Stanleya Kubricka w którymś z filmów. Już przed wojną Leiz produkował f=0.85/75mm. Canon zrobił coś takiego do dalmierzowców (miał ktoś w ręku? jak ustawiać ostrość? mierzyć linijką?):
Pozdrawiam,
Jasiu
Wiem, znam tą historięZamieszczone przez JasiuB
Ale motywem tego dowcipu inżynierów Zeissa było m.in. właśnie pokazanie bezsensu pogoni za coraz jaśniejszymi 50-tkami.
Zamieszczone przez kocis
kilka lat temu pracujac w filnalndi w agencji mielismy w szafie 50/1L
i tak wlasnie bylo / lezal w szafie
optycznie duuuzo gorszy od 1.4
przy pelnej dziurze na brzegach nie akceptowalny (centralnie niewiele lepiej)
po przymknieciu do 2 niewiele sie zmienialo
pozatym wolniutki
jedyne co go wyzej plasowalo od 1.4 to praca pod swiatlo
obecnie mam 1.4L i zadowolony jestem niezmiernie bo stosunek jakosci obiektywu (tj.budowa szybkosc i jakosc optyczna)
do ceny wysmienity
i ten bokeh
...
Na tym, ze kazdy powinien miec taki w plecaku. To tak jak ze statywem i wezykiem. 50mm jest niezbedne. Jesli zas chodzi o ten konkretny model to bardziej fenomenalny, jak to ujales, jest 50mm 1.4.Zamieszczone przez Rad_fot
20D, EF 17-40L f1:4; EF 70-200L f1:4; EF 50 f1:1,4; 580EX + kilka gadżetów