Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 81

Wątek: Canon EF-S 15-85 vs 18-200

Bywalec

Domyślnie

Tak pozwole sobie zapytać... piszesz, że masz wyjazd i nie wiesz który obiektyw wziąć... tzn dostałeś oba do testów i masz sobie wybrać czy jak? Który sklep był tak uprzejmy ?

Poza tym nie rozumiem... wybierałeś z dwóch zoomów a kończysz na jasnej stałce? Podobno to miało być szkło na wakacyjne wycieczki... a skończyło się na tym, że Ci potrzeba F2 ? Gdzie te wakacje spędzasz? Na Ibizie czy jak ?

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez seb2k6 Zobacz posta
    Tak pozwole sobie zapytać... piszesz, że masz wyjazd i nie wiesz który obiektyw wziąć... tzn dostałeś oba do testów i masz sobie wybrać czy jak? Który sklep był tak uprzejmy ?
    Żaden, jestem zakupofilem i mam zabawę z kupowania i sprzedawania ze stratą - bo świetnie bawię się za tę kasę - mówię serio. Jestem też niepoprawnym gadułą

Nie kupuję obiektywu na wyjazd, tylko na wyjazdy. Czynność ciągła, niestety rzadsza niż bym sobie życzył

Poza tym nie rozumiem... wybierałeś z dwóch zoomów a kończysz na jasnej stałce? Podobno to miało być szkło na wakacyjne wycieczki... a skończyło się na tym, że Ci potrzeba F2 ? Gdzie te wakacje spędzasz? Na Ibizie czy jak ?
    Wieczorne disco na Ibizie to nie moje klimaty Deptak w Ciechocinku raczej... wieczorem też jest ciemno...

Nie odmawiaj amatorowi zabawy Może moje dywagacje komuś się przydadzą, jest nas więcej.
    Entuzjastyczny Neofita

Bywalec

Domyślnie

Ja nikomu niczego nie odmawiam A kupowanie i sprzedawanie ze stratą to również moja "specjalność", z której ostatnio próbuję się leczyć. W mojej kolekcji jest tylko 1 obiektyw, który kupiłem i trzymam - reszta poszła na handel a niektóre kupowałem dwa razy

Sam śledzę ten wątek bo wciąż szukam własnej drogi czyli zoomy czy stałki. Ostatnio "wycieczkowo" miałem stałek stanowczo dość i myślałem, że ten wątek mi podpowie następny zakup a tu znów kończy się na stałkach... To chyba typowe na CB

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Sam śledzę ten wątek bo wciąż szukam własnej drogi czyli zoomy czy stałki. Ostatnio "wycieczkowo" miałem stałek stanowczo dość i myślałem, że ten wątek mi podpowie następny zakup a tu znów kończy się na stałkach... To chyba typowe na CB
    Wycieczkowo, to ja właśnie wybrałem. Wybór "głównego", który musiał być z braku zooma 15-200/f2 za 1000$ kompromisowy zakończyłem (na razie). Teraz reszta, mogą być zoomy, stałki, słoiki po ogórkach - wymagania określiłem
    Entuzjastyczny Neofita

Bywalec Awatar noeee
    Miasto
    Wrocek

Domyślnie 3 grosze ..

na wycieczki idealnie jest z 10-22 + 70-200

a w zasadzie 10-22 załatwia 80% fotek wszędzie ....

na plaży, w muzeum itp .... i nawet portrety idą na 22

ogólnie to jest chyba najbardziej "wypaśne" szkło pod cropa
    5D MK2, 450D, 10-22/3.5-4.5, 28/1.8, 50/1.4, 100 L IS, 70-200/4 L IS, 24-105/4 L IS, 18-55 IS, Kenko 1,4x, Metz 58 AF-1 i inne
    100 2.8 macro - sprzedam

Bywalec

Domyślnie

Tylko, że Canon 15-85 to jakieś 2500 zł a Twój zestaw to niecałe 7000 Nieznaczące różnice Dodatkowo waga... 575g kontra 1,1 kg, nie mówiąc już o zajmowanym miejscu szczególnie przez Lke. Ale w sumie jakby "wycieczkowo" uznać, że te 20% zdjęć nie potrzebuje 200mm to można by zamiast 70-200 dać stałkę 85mm i ku takiemu zestawowi bym się wtedy skłaniał Zawsze można sobie trochę podkadrować te 85 i zrobić np 150mm...

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez noeee Zobacz posta
    na wycieczki idealnie jest z 10-22 + 70-200

a w zasadzie 10-22 załatwia 80% fotek wszędzie ....

na plaży, w muzeum itp .... i nawet portrety idą na 22

ogólnie to jest chyba najbardziej "wypaśne" szkło pod cropa
    Argumenty Seba są wystarczające, ja dorzucę jeszcze że nie wyobrażam sobie braku zakresu 23-69 na cropie w zastosowaniach tu omawianych. A portret z 22mm, hmm... rozumiem z tej elki, ale z 22(*1.6) to mnie lekko przerasta

Większość wakacyjnych portretów robiłem z Połerszota na długich ogniskowych, pewnie że trochę z musu aby rozmyć tło.
    Entuzjastyczny Neofita

Coś już napisał Awatar piompo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Przenieśmy się więc z pleneru do ciemnicy wieczornej i poszummy trochę z 15-85 (chociaż nie wiadomo co właściwie testujemy, obiektyw czy aparat... a on jest jaki jest w każdym razie NR w DPP na 3, nie lubię rozmydlać za bardzo). Przy okazji potestujemy trochę stabilizację - wszystko z ręki, po jednym brandy. Cropy 1:1 z okolic focusa.
    OOO KOSS Porta Pro!!! Super słuchaweczki Stare, ale JARE!!!
    :-D
    crop i słoiki

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Kolory z 15-85 są moim zdaniem bardziej nasycone, jak również kontrast jaki daje ten obiektyw jest większy, w porównaniu do 18-200mm
    400D, 15-85mm/3.5-5.6 IS USM, 18-55mm/3.5-5.6, 70-210mm/3.5-4.5 USM

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jeżeli potrafisz to ocenić na podstawie różnych ujęć i ekspozycji - gratuluję
    Bo ja na podstawie zbliżonych nie mogę powiedzieć nic
    Entuzjastyczny Neofita

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów