Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 81

Wątek: Canon EF-S 15-85 vs 18-200

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez More86 Zobacz posta
    Wyznaje zasadę, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. 17-85 jakoś mi nie leżał, wolałem 18-55 IS, dlatego myślałem, że dodają 2mm nie dając nic w zamian. Pozatym nie sądziłem, że kosztuje 2.500zł
    Ostatnio zastanawiałem się nad zakupem szerszego kąta tak do 1k zł. Teraz poważnie zastanawiam się czy nie sprzedać starego kita+ sigma 24-70 f2.8, dołożyć i wymienić na 15-85.

A f4.5 do ilu trzyma?
    f4.5 do około 35mm.

Ten szeroki kąt na cropie to zmora... potrzebny częściej niż tele, a zawsze jakiś kaleki. Przez dłuższy czas chodził mi po głowie C10-22, ale wydawał mi się kosmicznie drogi w stosunku do liczby zdjęć które bym nim robił. Potem myślałem o nowym Samyangu - tyle, że to wyszło by niewiele taniej, stałka (chociaż światło niezłe) ale manual... za stary jestem na takie rzeczy.

Może nie powinienem tego tutaj mówić, ale w pewnym momencie pomyślałem nawet o pewnym obiektywie na N zaczynającym się od 16mm, bo puszkę do niego niby miałbym

15-85 niesamowicie mi przypasował z tym szerokim zakresem. Gietrzy pisał, 15mm uzależnia, potwierdzam.

Chyba już podjąłem decyzję, niestety będzie ona mocno kosztowna... i realizowalna w dłuższej perspektywie ze względów budżetowych. Przetestuję Sigmę 20/1.8, 70-200L/4 i wysokie ISO w nowych Canonach (edit: po namyśle - chyba w odwrotnej kolejności realizacji)
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 10-02-2010 o 02:28
    Entuzjastyczny Neofita

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

O samyangu właśnie myślałem.
    także 15mm byłoby idealne na moje potrzeby.
    Trochę to światło szybko wysiada, będę się musiał nad tym zastanowić, i tak miałem zamiar poczekać aż zacznie się masowa sprzedaż kitów 17-85 też kosztował coś pod 2000, teraz połowę tego. Coprawda miał większa konkurencję. Zobaczymy

Jeżeli chodzi o 70-200 f4 to polecam zastanowić się nad 70-300 IS USM (nie 75-300). Optycznie jest nieco gorszy, ale ma też sporą przewagę cenową (wychaczyłem w święta na allegro za 1100zł), dodatkowe 100mm, co prawda niższej jakości ale jednak, no i światło 4,5 do ok 135mm, jest mniejszy no i nie rzuca się tak w oczy

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Trzeba pamiętać, o czym tu rozmawiamy - o obiektywie wakacyjnym dla amatora. Nie mam (choć zakup 18-200 zdawałby się to potwierdzać) nic przeciwko zmianie obiektywów, pod jednym jednakże warunkiem - jest okazjonalna (gros zdjęć mam robić jednym obiektywem, więc musi być on naprawdę dobry) i niewykonywana w pośpiechu, bo "scena ucieka". Dlatego zakres 15-85 jest bardzo trafiony, a światło tego obiektywu - nie aż tak krytyczne. Tyle, że w sumie dość drogo to wszystko wychodzi.

Jak to człowiek potrafi sobie wmówić, że dokonuje dobrego wyboru
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 10-02-2010 o 02:51
    Entuzjastyczny Neofita

Uzależniony

Domyślnie

Jak nie możesz się zdecydować to przetestuj jeszcze Sigmę 17-70 2,8-4 HSM OS i Tamrona 17-50 2,8 VC. Oba ze stabilizacją, Sigma z HSM i macro. Rzekłbym, że jeszcze bardziej uniwersalne. A z używalnym wysokim ISO w 60D na którego masz chrapkę to przy przesłonie 2,8 można by od biedy już robić niezłe fotki przy słabym świetle zastanym.
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    Jak nie możesz się zdecydować to przetestuj jeszcze Sigmę 17-70 2,8-4 HSM OS i Tamrona 17-50 2,8 VC. Oba ze stabilizacją, Sigma z HSM i macro. Rzekłbym, że jeszcze bardziej uniwersalne. A z używalnym wysokim ISO w 60D na którego masz chrapkę to przy przesłonie 2,8 można by od biedy już robić niezłe fotki przy słabym świetle zastanym.
    Tamron 17-50 VC zamiast 15-85?

600 zł w kieszeni, f2.8 na 50mm, ok. Jest to dobra alternatywa, ale...

- te 2mm od dołu, ważne są
    - te 35mm od góry, ważne są
    - 50mm na cropie załatwiam stałką, którą lubię i mam do niej sentyment, jeszcze z analogowych czasów
    - USM jest świetny, a kiepskie servo w puszce pewnie wkrótce zmienię

Rozważam wejście w posiadanie (pewnie z drugiej ręki, dla oszczędności) Tamrona jako jasnego szerokiego - bo niestety oferta stałek Canona jest taka sobie. W sumie to z tym się trochę biję w myślach. Różnica między f2.8 a f3.5-4.0 nie jest jednak aż tak duża, żeby przeważyć wymienione zyski z 15-85. Potrzebuję 20-30mm przy f2.0 - to zrobi różnicę prawdziwą... IMHO... Podpowiedzcie coś
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 10-02-2010 o 13:01
    Entuzjastyczny Neofita

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Potrzebuję 20-30mm przy f2.0 - to zrobi różnicę prawdziwą... IMHO... Podpowiedzcie coś
    Sigma 30mm 1,4

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tamron 17-50 VC zamiast 15-85?

600 zł w kieszeni, f2.8 na 50mm, ok. Jest to dobra alternatywa, ale...

- te 2mm od dołu, ważne są
    - te 35mm od góry, ważne są
    - 50mm na cropie załatwiam stałką, którą lubię i mam do niej sentyment, jeszcze z analogowych czasów
    - USM jest świetny, a kiepskie servo w puszce pewnie wkrótce zmienię
    Dobrze kombinujesz Ja jestem w odwrotnej sytuacji - mam Tamrona (co prawda bez VC), ale dokladnie jak piszesz: brakuje mi żeby było szerzej, przy tych 2mm kąt jest naprawdę duużo lepszy, a też chciałoby się mieć czasem dłuzej (bez skojarzeń ) Ostrzenie bez USM'a mi tak bardzo nie przeszkadza, przynajmniej w zastosowaniu "spacer-zoom". Jednak to co cały czas mnie trochę tu martwi, to że tak szybko ciemnieje... No ale wiadomo, nie można mieć wszystkiego. Przede wszystkim myślę o nim jako o obiektywie w góry, branym jako jeden, chociaż i tak zawsze biorę 10-22... Same dylematy.. Czasem dochodzę do wniosku, że lepiej jednak robić zdjęcia tym co się ma zamiast dywagować na tematy sprzętu :P

Rozważam wejście w posiadanie (pewnie z drugiej ręki, dla oszczędności) Tamrona jako jasnego szerokiego - bo niestety oferta stałek Canona jest taka sobie. W sumie to z tym się trochę biję w myślach. Różnica między f2.8 a f3.5-4.0 nie jest jednak aż tak duża, żeby przeważyć wymienione zyski z 15-85. Potrzebuję 20-30mm przy f2.0 - to zrobi różnicę prawdziwą... IMHO... Podpowiedzcie coś
    Ja polecam Canona 28 1.8, ale wątków odnośnie jego i Sigmy znajdziesz na tym forum naprawdę sporo Chyba, że masz na myśli tyle "po przeliczeniu" na aps-c...wtedy już trochę gorzej.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Sigma 30mm 1,4
    Miałem tą Sigmę w Nikonie, drugą (też w N) mam non stop pod ręką. Jeszcze nie widziałem/nie słyszałem o egzemplarzu, który by nie robił krok do przodu albo krok do tyłu w zależności... od odległości fotografowanego obiektu.
    Teraz, podczas testów szkła (BF/FF) proponuję uwzględnianie typowej dla kupującego, odległości ostrzenia danym szkłem 3rd parties.

Zamiast polecać tą, konkretną Sigmę do Canona, łatwiej i szybciej będzie jak wykasujesz kontakty z Nokii i Outlooka

Oczywiście mogą zdarzyć się sztuki poprawne, sam tak miałem z 20/1.8, uprzejmy kolega z forum wybrał mi ją pod 350D spośród zctp 5 egzemplarzy. Była ostrzejsza od jego egzemplarza i trafiała w punkt (1.8 ).
    the silence is deafening

Uzależniony

Domyślnie

No niestety taka płytka głębia ostrości to już rodzi problemy z AF niezależnie od obiektywu, ale kolega chce kupić 50D/60D, więc będzie miał mikroregulacje.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

No niestety taka płytka głębia ostrości to już rodzi problemy z AF niezależnie od obiektywu, ale kolega chce kupić 50D/60D, więc będzie miał mikroregulacje.
    Jeżeli, tak jak pisze Gietrzy, BF/FF jest zależny od odległości od obiektu, mikroregulacja chyba nic nie da niestety. Chyba że za każdym strzałem

Mam już domówioną zamianę C18-200 na sklepowego C28/1.8, ale wiadomo, dopłacam do tego interesu więc zwlekam. I chyba po prostu pozwlekam, aż się pojawi 550D (w Polsce)/60D (w ogóle)/50D z cashbackiem
    Entuzjastyczny Neofita

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów