Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: kanonka 10D mam już i ja !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zbichuu
    a zdziwisz się pewnie Ty, bo czyta z obrazków np. tiff-y i jeszcze 15 innych formatów, których w większości w ogóle nie znam
    Ponawiam pytanie - czy czyta .CRW ? (Canon RAW) :P

zbichuu
    Guest

Domyślnie

Ponawiam pytanie - czy czyta .CRW ? (Canon RAW)
    oczywiście nie czyta zresztą po niby miałoby czytać ? raw ma przechować a potem i tak trzeba je na komputerze obrobić (choć mogłoby wydobywać plik jpeg z raw i jego pokazywać, to fakt). i odkryłem jeszcze jedną umiejetność tego chińskiego cudeńka - ma wyjście video czyli można je podłaczyć do tv

Coś już napisał
    Miasto
    Inowrocław

Domyślnie

a zdjęcia są super, extra i w ogóle
    i nie dam ich do ogląnia - przynajmniej na razie - bo głównie potretuję rodzinę. Żona się nie zgadza na publikację wizerunku, a jeśli chodzi o córkę, to pewnie domyślacie się dlaczego zdjęć jej buźki nie zamieszczę w necie takie czasy psiakrew, że nie wiadomo czym się jeden profesor psychologii z drugim dyregentem chłopięcego chóru będę podniecać
    Szkoda... chętnie bym polukał na foty zrobione zwłaszcza tamronem. Skoro tych nie możesz pstryknij jakiegoś misia, widok z okna, co bądź oby na wyobraźnie niczyją nie działało.. choć sam już nie wiem czy tak jest
    Canon EOS 300D

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

bo oczywiście nie czyta zresztą po niby miałoby czytać ?
    Gdyby byl czytnik ktory czyta .CRW i ma mozliwosc usuwania oraz wymienne/dlugotrwale baterie to bralbym taki (oby jeszcze byl w rozsadnej cenie) , bo czasem lepiej po drodze, w podrozy przejrzec niz potem na kompie gigabajty zdjec przewalac.

(choć mogłoby wydobywać plik jpeg z raw i jego pokazywać, to fakt).
    Czytnik moze pokazywac w sobie RAWy na podstawie pliczkow .THM - to malenstwa tworzone przez soft aparatu z RAWa by moc obejrzec na LCD aparatu...

[ Dodano: Pon Lip 19, 2004 6:42 pm ]
    Cytat Zamieszczone przez Jarbas
    Szkoda... chętnie bym polukał na foty zrobione zwłaszcza tamronem.
    W mojej galerii masz mnostwo z Tamrona .

Coś już napisał
    Miasto
    Inowrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    W mojej galerii masz mnostwo z Tamrona .
    Wiem... oglądałem nie raz i nie dwa.... ale im więcej tym lepiej co szkodzi porównać?
    Canon EOS 300D

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarbas
    im więcej tym lepiej co szkodzi porównać?
    Cos ponad 2 tysiace wystarczy?
    http://www.pbase.com/cameras/tamron/sp_af_2875_28_xr_di

Milego ogladania 8)

zbichuu
    Guest

Domyślnie

co do sensu odczytu crw to fakt, zgadzam sie, ale nie sądzę by długo jeszcze pojawiły się urządzenia które byłyby w stanie to robić. databanki mają być przede wszystkim uniwersalne. czytanie plików raw wszystkich aparatów pewnie podniosłoby wartość urządzenia. mówiąc szczerze, jeszcze nie spotkałem databanku który by czytał tego rodzaju pliki.

zbichuu
    Guest

Domyślnie

mój kolega, zawodowy fotograf (ten od wyższości 550EX nad 420 EX) ma takie śmieszne urządzenie - SAMPHONE Foto-Bar USB + DVD (vide: www.systembank.pl) i bardzo sobie chwali, że nieduże, że szybko nagrywa na płytki i że można do tv podłaczyć a nawet że można na wyjazdowej akcji fotograficznej film na dvd obejrzeć. Moim zdaniem wadą tegoż jest to co jest jego zaletą - trza zużywać płyty (bo to one są nośnikiem pamięci); i za cholerę nie mogłem się go dopytać, czy można nagrywać też na płytach rw, żeby można było później z niej wykasowywać

Początki nałogu Awatar santiblue
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Mi wystarczylo poczytac na stronie databanku
    Cytuje: " Co byś powiedział na przenośne urządzenie przesyłające dane/obrazy bezpośrednio poprzez CD-R/RW?.."
    Wiec nagrywa na rw.
    dSLR + coś tam...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów