Manfrotto mówi: głowice nie wymagają konserwacji. Nie smarować żadnym olejem ani silikonem.
Ale jest czymś rzadkim posmarowane.
Manfrotto mówi: głowice nie wymagają konserwacji. Nie smarować żadnym olejem ani silikonem.
Ale jest czymś rzadkim posmarowane.
problem z głowicą kulową manfrotto jest taki [488] kedyś na niej miałem taki czarny suchy smar teraz po ddość długim użytkowaniu słona woda/piasek po kilkunastu przetarciach smar wchłonął się w szmaty i takie tam teraz kula nie chodzi tak płynnie i odczuwa się wyraźne ratcie materiału o materiał bez smarowania
foto7 nic nie odpisało na opis problemu i pytanie "jaki smar"
na samej kuli pojawiają się ryski i nie jest tak jednolita jak była nasmarowana
aktualnie spoczywa w szafie na zakup "jakiegoś" smaru
Smar do plastiku - szerokie pojecie - mozna dostac w elektronicznym sklepie - zastosowanie to czesto mikro mechanizmy w napedach cd itp. I teraz sam sobie przypominam ze rzeczywiscie tam jest smar na polaczeniach metalowa oska - pastikowa prowadnica. Tylko ze najczesciej jest on bialy.
Ludzie polecaja takze wazeline techniczna
Najwazniejsze to dokladnie oczyscic calosc z poprzedniego smaru i pozbyc sie calego syfu, tylko wtedy nowy smar bedzie mial odpowiednie wlasciwosci, nie bedzie sie gryzl z poprzednim i przyniesie oczekiwane efekty![]()
Ja bym szukał wśród tych http://smary.pl/molykote_produkty.php#6
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Wystarczy ręką przeczesać tluste włosy i potem tę kulę od głowicy i będzie zakonserwowana.
Nie radzę używać do statywów smarów na cięzke tereny które zawierają "moly" (MoS2) bo jest to syf który trudno usunąć ze skóry i odzieży.
smarów molibdenowych nie polecam do otwartych rzeczy są nie d sprania prawie
żadnych silikonów czy innych dających bardzo duży poślizg radzę do kulowj nie stosować bo będzie działać tylko 0/1 bez pośredniego oporu
osobiście wolałbym coś co było już wcześniej na tej głowicy lub coś bardzo podobnego
Tak jakoś mi się skojarzyły kulki, skoro już ktoś bardzo chce smarować głowicę to może takim smarem jaki producenci stosują w łożyskach, choć wydaje mi się że część łożysk pracuje "na sucho" (ale ja nie jestem ani mechanikiem, ani materiałoznawcą). Osobiście swój statyw i głowicę wolę trzymać w stanie nie nasmarowanym i czystym.
Ostatnio edytowane przez jkl8 ; 07-02-2010 o 09:18
Tak mi się po głowie kołacze - może tak kupić miękki ołówek i po prostu lekko natrzeć grafitem głowicę kulową.
R3 + RF85LDS