Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: obiektywy Zeiss'a i FF canona

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez photolo Zobacz posta
    ...bo ja mam wszystkie od 19mm do 180mm...
    Masz Elmarit-R 19/2,8 ? Używasz go z cyfrowym canonem ?

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Selena Zobacz posta
    Masz Elmarit-R 19/2,8 ? Używasz go z cyfrowym canonem ?
    Mam i to najnowszą wersję, z Canon'em jeszcze nie używałem bo mam go od niedawna (trochę się za nim nachodziłem , a poza tym szerokie kąty to trochę nie moja bajka, moje ogniskowe to 80 - 180mm. Pozdrawiam, photolo.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Mariusz_C Zobacz posta
    Nie chodziło mi o leikowskie M bo to jest najdroższe i najlepsze. Chodziło mi o R a to nie kosztuje tak dużo jak M i też przypniesz do EF, daje świetne efekty i jest według mnie porównywalne pod względem jakości obrazu do szkieł zeissa. Stanowi jakąś alternatywę dla szkieł zeissa, które są tu tak zachwalane. Czy nie mogłem o tym wspomnieć??
    Leica porównywalna do Zeiss'a???, a może Zeiss porównywalny do Leica???, trochę jak dyskusja o wyższości Święt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkanocnymi, z mojego doświadczenia wynika tak: pracujesz w cieniach - pracuj Leica - nie ma nic lepszego, pracujesz w światłach - pracuj Zeiss'em - nie ma nic lepszego Oczywiście nie można generalizować bo np. mając Planar'a 85/1,4 i mając Summilux'a 80/1,4 i mając Canon'a EF 85 f/1,2 L II USM jednak wybieram tego trzeciego... nie ma jednego genialnego systemu, który ma same najlepsze szkła na świecie, w Leica-R np. słaba jest 24-ka (de facto konstrukcja Minolty), jest ładnie skorygowana w temacie dystorsja, ale pod względem rozdzielczości jest na poziomie Nikkor'a 24/2,8 czyli gorsza i od Canon'a EF 24 f/2,8 i od Sigmy AF 24 f/2,8... to co jest fajne w Leica-R i M to powtarzalność jakości poszczególnych egzemplarzy, nie ma tak, że trzeba wybierać jedno szkło z trzech czy dziesięciu co niestety jest standardem w wszelkiej maści Tamron'ach, a i w L-kach niestety też...
    Ostatnio edytowane przez photolo ; 06-09-2010 o 11:15 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Mam i to najnowszą wersję, z Canon'em jeszcze nie używałem bo mam go od niedawna (trochę się za nim nachodziłem , a poza tym szerokie kąty to trochę nie moja bajka, moje ogniskowe to 80 - 180mm. Pozdrawiam, photolo.
    Poniekąd uprzedziłeś moje dalsze pytania ;-)
    Tak, to nie są szkła, które leżą na półce i czekają na klienta :-D
    Ciekawe czy z FF nie będzie wadzić o lustro, najstarsza wersja wg. mojej wiedzy nie zahacza, ale z nowszymi pewności nie mam.

Domyślnie

Poniekąd uprzedziłeś moje dalsze pytania ;-)
    Tak, to nie są szkła, które leżą na półce i czekają na klienta :-D
    Ciekawe czy z FF nie będzie wadzić o lustro, najstarsza wersja wg. mojej wiedzy nie zahacza, ale z nowszymi pewności nie mam.
    Mam 28 Elmarit R - na cropie Canon nie wadzi, na FF też nie (test tego obiektywu pod FF Canona -> http://www.slrlensreview.com/web/lei...ns-review.html
    Skoro jest tak w wersji 28 nie sądzę aby było inaczej w 19.
    Zabawki: Canon 400D, EF 50mm 1.8 MK1, Leitz Wetzlar Elmarit 28/2.8, Fujinon 55/2.2, Yashica ML 28/2.8, ML50/2 EF 35-70 MK1, Kiron S1 70-210/3.5 Komine S1 70-210/2.8-4, CZ-S 135/3.5 zebra, EBC Fujinon 135/3.5, EBC Fujinon 28/3.5, Tomioka 55/1.4, Voigtlander Ultron 50/1.8 i parę innych

Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fjodor Zobacz posta
    Mam 28 Elmarit R - na cropie Canon nie wadzi, na FF też nie ...
    Skoro jest tak w wersji 28 nie sądzę aby było inaczej w 19.
    Sęk w tym, że im szersze szkło tym większe ryzyko, że przy ostrzeniu na nieskończoność lustro zawadzi o tył obiektywu. Szkła Leica-R szersze niż 28mm, wymagają w korpusach FF przycięcia lustra . Wyjątkiem jest Super-Angulon 21/4 i najstarsza seria Summicrona 19/2,8.

Początki nałogu

Domyślnie

Wyjątkiem jest Super-Angulon 21/4 Summicrona
    zakupiłem ostatnio przejsciówkę specjalnie dla tego szkła i chyba dobrze zrobiłem.

Coś już napisał

Domyślnie

Sęk w tym, że im szersze szkło tym większe ryzyko, że przy ostrzeniu na nieskończoność lustro zawadzi o tył obiektywu. Szkła Leica-R szersze niż 28mm, wymagają w korpusach FF przycięcia lustra . Wyjątkiem jest Super-Angulon 21/4 i najstarsza seria Summicrona 19/2,8.
    19/2,8 to raczej elmarit, nie summicron , a 21/4 też mam i lubię to szkło, ale prawdziwe perły to APO-SUMMICRON-R ASPH. 90/2, APO-TELYT-R 180/3,4 I APO-ELMARIT-R 180/2,8 Jak ktoś chce sobie "pobiegać" po szkiełkach Leica-R to polecam stronę: http://www.summilux.net/r_system/robj_f.htm

Miasto
    Małopolska

Domyślnie

19/2,8 to raczej elmarit, nie summicron
    Upsss ;-)
    Oczywiście, że tak - przejęzyczenie z mojej strony.

Dziękujemy za brak edycji postów

Dzięki za link ! Już przeglądam :-D
    Ja na razie poprzestaję na bardziej budżetowych wersjach tych szkieł.
    Czy Twoje zdjęcia z czegoś szerokiego (21 lub 19) można gdzieś zobaczyć ?

Coś już napisał

Domyślnie

Upsss ;-)
    Oczywiście, że tak - przejęzyczenie z mojej strony.

Dziękujemy za brak edycji postów

Dzięki za link ! Już przeglądam :-D
    Ja na razie poprzestaję na bardziej budżetowych wersjach tych szkieł.
    Czy Twoje zdjęcia z czegoś szerokiego (21 lub 19) można gdzieś zobaczyć ?
    Można, ale tylko w formie negatywu i na papierze, większość to cz.b., niestety wciąż mam deficyt profesjonalnego skanera...

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

witam

czy ktoś posiada zeiss Distagon 3.5/18 ZE
    i mógłby podzielić się wrażeniami?

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów