Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: obiektywy Zeiss'a i FF canona

Domyślnie obiektywy Zeiss'a i FF canona

rozwazam zakup szkiel zeissa, na razie czekam co firma powie w temacie szkiel v2 z chipem i jesli ktos posiada: Distagon T* 2/28, Planar T* 1,4/85, Planar T* 1,4/50, Makro-Planar T* 2/100 z przyjemnoscia wyslucham opinii podpartych samplami. Przede wszystkim interesuje mnie jakosc obrazu jaki daja te szkla w porownaniu do L canona + ew jesli jest jakas dobra dusza ktora bylaby w stanie wypozyczyc ww. szkla (oczywiscie kwestia dogadania i oczywisie biore na siebie temat ubezpieczenia i zwrotu szkiel w nienaruszonym stanie)

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Conik Zobacz posta
    rozwazam zakup szkiel zeissa
    Kolega "snowboarder" (Andrew) tu, u Hazana lub na dpreview.

http://www.dpreview.com/members/?User=hiiviiiehvif
    http://www.lightandpictures.com/

100/2 - mniam mniam.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 04-02-2010 o 14:02
    the silence is deafening

Domyślnie

Ja mam Planara 85mm, odsyłam do rubryki TESTY na naszym forum, tam wpisałem kilka słów plus sample. Co do pożyczania, to nie pożyczam (nikomu nawet nie dałem potrzymać... ): żony, wiecznego pióra ani Zeissa.
    Snowboarder ma piękną kolekcję szkieł Zeissa ZE, publikuje dużo sampli z nich na forum Photography on the Net. Szukaj tam w dziale Lens Sample Photo Archive. Są tam też moje foty z 85-ki.

Interesuje Cię porównanie jakości fotek z Zeissa vs. L... Źle trafiłeś... NIKT Ci nie da obiektywnej odpowiedzi.
    W skrócie: Illuminati, czyli właściciele Zeissów twierdzą, że L w porównaniu z ich szkłami nie zasługują na miano obiektywów, właściciele zaś eLek obstają przy opinii, że Zeiss koło L nawet nie stał...
    Jeśli to Ci, pomoże to na amerykańskich forach często czytałem historie, że ludzie mający szkła L, a nie potrzebujący AF, po zakupie Zeissów szybko się eLek pozbywają. Ale to może być tylko marketing Niemców...
    Wyróżnia obiektywy Zeissa kilka cech:
    - niedościgła w dzisiejszym plastikowym świecie jakość wykonania i ostrość kontroli na wszystkich etapach. Razem ze szkłem dostajesz certyfikat kontroli jakości, podpisany przez Niemca, który nadzoruje Japończyków(!!!). Co wychodzi z takiej współpracy tych 2 narodów - nie trzeba tłumaczyć. Z jakości wynika trwałość i długowieczność tych szkieł oraz ich wartość na rynku wtórnym. Tylko spróbuj znaleźć Zeissy ZE na rynku wtórnym! Powodzenia! To też o czymś świadczy...
    - mikrokontrast
    - efekt 3D... naprawdę zabójczy
    - "Zeissowskie" nasycone i czyste kolory (zapewne powłoka T* tak dobrze na kolory robi)
    - specyficznie szybkie "wpadanie w bokeh" poza płaszczyzną ostrości i sama jakość bokehu
    - obłędna ostrość
    - przepiękny wygląd. W skrócie - Zeiss swoje kosztuje ale wygląda na dużo droższy wyrób.

Ja myslę tak na serio że sensowny jest zakup następujących szkieł ZE:
    1/ Planar 85mm - bez wątpienia jedna z najlepszych portretówek na tej planecie a dużo tańsza od eLki 85mm
    2/ Planar 35mm - jest słodziutki i chcę go mieć. Ciemniejszy od 35mmL, ale jak widzimy w teście porównawczym z Summiluxem, ta eLka mydli jak Palmolive ... Oczywiście to bzdura. 35L to świetne szkło ale tylko odrobinkę ciemniejszy Zeiss jest dużo tańszy i na pewno wart rozważenia.
    Na pewno kupię sobie jeszcze Distagona 35mm - już bym go miał, gdyby nie zakup sprzętu do gabinetu, no ale praca musi mieć priorytet przed hobby.
    3/ Distagon 21mm - przed tym szkłem ludzie padają na kolana i się doń modlą.
    Wystarczy zerknąć na kilka sampli, by zrozumieć dlaczego i przyłączyć się do sekty czcicieli tego obiektywu.
    Ja nie kupię Distagona 21mm, bo to cenowo nie moja liga, choć bardzo bym chciał to szkło... Póki co - poza zasięgiem.
    4/ Macro Planar 100mm - uznawany za najdoskonalsze optycznie szkło Zeissa i jeden z najlepszych obiektywów w całej historii fotografii.
    Na pewno nie kupię Macro Planara 100mm... nie widzę sensu. Sample mnie nie zabiły, 85mm nie jest gorszy, a do stricte macro zastosowań wolałbym stabilizowanego Canona 100mmL, w dodatku z autofocusem i z 1:1. To, że Canon jest ciemniejszy, nie ma żadnego znaczenia bo przy macro i tak się domyka, więc 2.0 Zeissa traci tu na znaczeniu.
    Dodam tylko jeszcze, że brak AF w szkłach Zeissa jest raczej ich miłym wyróżnikiem, niż wadą, bo ostrzenie manualne tym szkłem to czysta perwersyjna przyjemność.
    Nie polecam Planara 50mm, dużo tańszy Sigmalux jest znacznie sensowniejszym zakupem. Nie gorszy optycznie (japończycy nie kombinowali tylko poszli w klasycznego podwójnego Gaussa znanego z Zeissa i Leiki) a ma(? ) AF i robi bosssssssskie zdjęcia.
    Poza tym, już z przymrużeniem oka, jak masz Cajsa to jesteś profi. Żartuję, ale u ziomów na mieście masz naprawdę szacun... Nawet w bogatym Dublinie, oglądają się za tym kawałem szkła, stali i chromowanego mosiądzu, co uniemożliwia stosowanie go w street photo. I wpuszczają w wiele miejsc, gdzie zwykły śmiertelnik bez lustrzanki nie wejdzie, a Profi z Cajsem wchodzi jak do siebie, przecież MUSI zrobić swoje wiekopomne zdjęcia...
    Reasumując - polecam męską biżuterię fotograficzną firmy Zeiss. To coś jak motorówki Riva... dużo jest motorówek ale Rivarama tylko jedna. Choć cały świat ją kopiuje, to nikt się nawet nie zbliżył do jej skończonej doskonałości.
    Pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez il Dottore ; 05-02-2010 o 05:03
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Dopiero zaczyna Awatar kan_gory
    Miasto
    żyrardów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez il Dottore Zobacz posta
    Ja mam Planara 85mm,

Dottore, a jak jest z pierścieniem ostrości w 85/1.4, czy ma "analogowy" opór, czy jest luźny jak L-ki Canona?

Domyślnie

Chodzi jak po maśle... pewnie a zarazem gładko. Idealnie dobrany opór. Nie można nawet mówić o oporze, ale nie można też mówić o jakimkolwiek luzie i niestabilności. Jest miękko ale nie lekko, masz poczucie pełnej kontroli.
    Gładko i pewnie - trudno mi to inaczej opisać. Najlepiej pokręcić samemu. Ale... Minister Zdrowia Ostrzega: raz pokręcisz i przepadłeś!
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Domyślnie

Czy w naszym kraju jest jakis sklep ktory ma na polce te szkla z mozliwoscia pomacania?
    i jeszcze jedno pytanie z kategorii nieco gupszych .....czy contaxowy planar 85/1.4 ma cos wspolnego z zeissowskim planarem (wiadomo o ktorego chodzi)? bardziej pytam o obraz, plastyke etc bo co do budowy raczej zastrzezen miec nie mozna.

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Zeiss to zeiss, nie powiem złego słowa, bo są to świetne szkła, ale nie jedyne na świecie dobrze wykonane. Leica robi tak samo dobrze, a może nawet i lepiej wykonane obiektywy, wystarczy wziąć do ręki sumiluxy i sumicrony i czuje się to samo, co gdy weźmiemy szkła zeissa.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez il Dottore Zobacz posta
    Nie polecam Planara 50mm
    Co z tym planarem jest nie tak?
    Ostatnio edytowane przez 1foto ; 05-02-2010 o 23:14

Domyślnie

Mariusz_C....ale o co chodzi?...pytam wciaz o szkla z mozliwoscia przypiecia do EF a nie bede przeciez kupowal leikowskiego M zeby sobie na niego popatrzec....czy to co napisales jakos dotyczy tematu?

1foto...il Dottotre mial chyba na mysli tylko to ze po co kupowac zeissa skoro sigma jest rownie dobra

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

niby tak, ale z sigma chyba nie poczujesz tego o czym pisal il Dottotre

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów