Przepraszam bardzo, a ile szkieł systemu Leica-R kolega miał w ręku, że takie pierdoły prawi i to publicznie? bo ja mam wszystkie od 19mm do 180mm, a wliczajac genialnego 80-200/4 to do 200mm podobnie jak mam 4 podstawowe szkła do systemu M czyli: 28, 35, 50 i 90mm i jakoś nie widzę różnicy w jakości optycznej między systemem R, a M, M są bardziej popularne ze względu na cyfrowe korpusy M, a R mniej i tym samym tańsze bo nie ma cyfrowego korpusu, do którego można by je bezpośrednio (nie przez adapter) podpiąć nie licząc Leica R8/R9 z niezbyt udanym Leica Digital-Modul-R, a nie każdemu jest wygodnie podpinać je przez adapter do Canon'a czy Olympus'a i ostrzyć ręcznie przy przysłonie zamkniętej do wartości roboczej. Jeżeli kolega zajrzy w ceny sklepowe i porówna szkła Leica-M i Leica-R to różnicy nie ma praktycznie żadnej, wyjątkiem jest może Noctilux 1,0 czy 0,95, którego nie ma w systemie R, ale i tam znajdzie się równie drogie, jeśli nie droższe szkła. Poza tym patrząc na S2 mona śmiało stwierdzić, że z Leica nigdy nic nie wiadomo i osobiście liczę na lustrzankę FF z bagnetem umożliwiającym używanie szkieł R, a jeśli nie?... nadal będę używał ich do R8 i R9 do fotografii cz.b. tudzież slajdów bo szkła są równie genialne jak te z systemu M tyle, że nieco większe...