Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 55

Wątek: M9 lux 35 vs 5DII 35L

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
    Ja dodam od siebie ze kiedys bylem namietnym uzytkownikiem Canona jeszcze w dobie uzywania cyfry i zawsze uwazalem Canonowskie 35L i 85L za kapitalne szkla i nadal uzwazam jednakze bedac uzytkownikiem Leiki obecnie i od jakiegosc czasu juz nie jest dla mnie zadnym zaskoczeniem ze Leiki szkla maja lepsza plastyke czy inne charakterystyki od najlepszych Canonow, tym bardziej przy 35mm czy 50mm gdzie Leika naprawde lsni. Leika jest poprostu lepsza jesli chodzi o optyke od Canona, do tego jeszcze sa to szkla dalmierzowe ktore rzadza sie nieco innymi prawami niz lustrzankowe - nie ma sie czym oburzac Panowie, 35L to nadal jest kapitalne szklo i najlepsze co mozna zalozyc na lustrzanke w tym zakresie ale dla tych co uzywali Leiki przez jakis czas naturalnym jest ze nie ma nic lepszego, po to sie je kupuje (procz zboczenia kolekcjonerskiego oczywiscie) :-)
    100% racja. A ja ze swojej strony mogę dodać, że 35Lux nie jest w stajni Leiki najlepszą optycznie 35-ką. Summicron-M 35/2 Asph jest królem w tej wiosce :-) (choć ja bardzo lubię Summicrona 35/2 pre-asph ver 4 nazywanego "King of the bokeh") Co do innych szkieł, to jest jeszcze Summicron-M 28/2.0 Asph i Summicron-M 90/2.0 Asph - nie wiem czy jest coś co da się podpiąć do lustra o takich parametrach optycznych jak te szkła.
    ....a jeszcze jest Voigtlander 35/1.2 asph :-) i dużo innych fajny szkieł, ktore z reguły są lepsze od szkieł lustrzankowych. Nawet kiedy porówmnamy to samo szkło u Leiki robione dla Systemu M i R, to M będzie lepsze optycznie Summilux-M 35 będzie lepszy od Summiluxa-R 35 (który to jest bardzo zbliżony do eLki 35/1.4),
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez blazejs Zobacz posta
    Spokojnie mozesz, tylko musi to byc Leica na bagnet R.
    Na mojej 5d Summilux-R 35 dawał błąd i blokował lustro....
    Ostatnio edytowane przez Arkan ; 04-02-2010 o 18:52 Powód: Automerged Doublepost
    Pentax K-5 II, Leica M9

Bywalec Awatar blazejs
    Miasto
    Czechowice-Dziedzice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan Zobacz posta
    Na mojej 5d Summilux-R 35 dawał błąd i blokował lustro....
    A fakt, ponoc w 5D trzeba dla niektorych obiektywow przycinac lustro..
    2 EOSy (jeden na film), pare dalmierzy, troche szkla...
    Blog: http://blazejstrazak.blogspot.com/ | Artscape

Dopiero zaczyna Awatar kan_gory
    Miasto
    żyrardów

Domyślnie

35/1.2

ale w/g mnie najciekawszą propozycją którą można podpiąć do EOSa jest:
    http://us.leica-camera.com/photograp...nses/3805.html
    http://leica-users.org/v13/msg04604.html

taki mały offtop
    Ostatnio edytowane przez kan_gory ; 04-02-2010 o 22:06

Domyślnie

Nie bronię Canona bo nie jestem w ogóle fanboyem (może tylko Zeissa... ).
    Ale po prostu NIE WIERZĘ że 35L daje tak paskudnie nieostre obrazy w widoku 1:1.
    Porównywany Summilux jest boskim szkłem ale dystans pomiędzy nim a 35L nie jest znowu aż taki...
    W ogóle to wszelakie porównania winno się jeszcze robić w kontekście ceny.
    Mnie na Leicę ani na 35L nie stać i takie porównania w ogóle mnie nie interesują. Szczerze mówiąc, to po ostatnim zakupie systemu kardiologicznego i video ENT do gabinetu to nie stać mnie nawet na Smienę z Allegro...
    Ale przeglądając sample z M9 na flickrze nie padam jakoś na kolana i nie mam żadnych sprzętowych kompleksów.
    Ciekawe jest natomiast, że kompleksów można szybko się nabawić, nie przeglądając grupy M9, ale inne grupy Leiki na flickrze, gdzie jest mnóstwo zdjęć z analogów...
    Zazdrość zżera nie dlatego, że robią zdjęcia Leikami, ale dlatego, że wielu z nich ma nieprawdopodobny talent i zdjęcia zabijają nie ostrością, nie głębią, bokehem trójwymiarowością (choć to wszystko tam jest), ale nieprawdopodobnym klimatem, niepowtarzalną atmosferą, genialną kompozycją i obłędnym okiem artysty.
    I coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że dobry sprzęt powinni kupować sobie tylko nieliczni. Innym po prostu się nie przyda - nie zrobi z nich fotografów.
    Jeśli ukradnę pędzle z muzeum Dalego w Barcelonie i zacznę nimi malować, obawiam się, że nikt nie zapłaci za mój obraz takiej kwoty, jakie wyciągał Dali jeszcze za życia...
    A aparaty, obiektywy... to w gruncie rzeczy tylko takie pędzle... narzędzia...
    Co nie znaczy, że nie jest przyjemnie posługiwać się dobrymi zabawkami.
    Tylko, na nieszczęście - same zdjęć nie zrobią.
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez il Dottore Zobacz posta
    Ale po prostu NIE WIERZĘ że 35L daje tak paskudnie nieostre obrazy w widoku 1:1.
    Kluczem do "pstrykowego testu" może być wypowiedź Jacka_Z na żółtym forum - w skrócie: w takich a takich warunkach (światło) kontrast spadł na tyle, że tak i tak odbiło się to na ostrości.
    Natomiast nie wiem jak to (patrząc obiektywnie czytaj zakładając, że w/w egzemplarz eLi jest jednak ostry) odnieść do faktu, że robiłem nie jedno i nie dwa zdjęcia w warunkach pokój 3x3m, żarówka 60W, 20D, 3200, f/1.4, 1/40 i wyszła rzeźnia... wow - jak to możliwe?

Również to co pisze mario obok, że w de ma wyniki ostrości tego testu, tylko chodzi mu o tonalność, plastykę, przestrzenność, itd., nijak się ma do jego wypowiedzi na tym forum, np. o AF... w jednym się z nim zgodzę: również nie powtarzałbym niczego od nowa, nie wystawiałbym rawów. Ma sprzęt i go używa z przyjemnością a, że przy okazji jako Nikoniarz dowalił eLce... mmm, nie on pierwszy nie ostatni

BTW: Póki co to Canon ma 35L o którym Nikoniarze śnią po nocach i wg NR nawet w tym półroczu raczej się to nie zmieni (24/1.4G i 16-45/4G), nawet jakby się ukazało takie szkiełko to ja nie wyobrażam sobie kiedy by je można było kupić
    the silence is deafening

Domyślnie

Nikoniarze to niech nie jęczą, tylko lecą do sklepu, bo jest już II generacja Zeissa 35mm ZF. Jest potwierdzenie ostrości i sterowanie przysłoną z poziomu body jak w Canonach.
    Komu nie zależy na AF i na f/1.4 to problem więcej niż przyzwoitej 35-ki ma z głowy... kolory i plastyka nie gorsza niż w Leice przychodzą z dobrodziejstwem inwentarza a cena na pewno dużo niższa niż Nikoś zażyczy sobie za odpowiednik L-ki 35mm, gdy już takowy powstanie. Sensowne szkła u Nikosia swoje bowiem kosztują...
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez il Dottore
    ..Ciekawe jest natomiast, że kompleksów można szybko się nabawić, nie przeglądając grupy M9, ale inne grupy Leiki na flickrze, gdzie jest mnóstwo zdjęć z analogów...
    Zazdrość zżera nie dlatego, że robią zdjęcia Leikami, ale dlatego, że wielu z nich ma nieprawdopodobny talent i zdjęcia zabijają nie ostrością, nie głębią, bokehem trójwymiarowością (choć to wszystko tam jest), ale nieprawdopodobnym klimatem, niepowtarzalną atmosferą, genialną kompozycją i obłędnym okiem artysty.
    ...
    To wszystko prawda, ale jest jeszcze jedna rzecz - posiadanie przy sobie aparatu kiedy znajdziemy się w ciekawym miejscu i czasie. Przeglądając ostatnio albumy w domu zauważyłem, że większość ciekawych zdjęć, które udało mi się popełnić w ostatnim czasie były wykonane dalmierzowym epsonem albo Panasoniciem LX3. Oba aparaty robią gorsze techniczne zdjęcia od mojego DS3, ale są w mojej kieszeni zawsze kiedy coś się dzieje, podczas gdy sesja z użyciem dużego lustra, to już celowana wyprawa "na zdjęcia". Dla mnie Leica M9 będzie niewątpliwie tym,co przyczyni sie do tego że będę robił lepsze zdjęcia - będę miał aparat o możliwościacj mojego DSa, który z Summicronem 35/2 waży 750g, mieści się do dużej kieszeni kurtki.
    Ostatnio edytowane przez Arkan ; 05-02-2010 o 19:33
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

większość ciekawych zdjęć, które udało mi się popełnić w ostatnim czasie były wykonane dalmierzowym epsonem albo Panasoniciem LX3. Oba aparaty robią gorsze techniczne zdjęcia od mojego DS3, ale są w mojej kieszeni zawsze kiedy coś się dzieje, podczas gdy sesja z użyciem dużego lustra, to już celowana wyprawa "na zdjęcia".
    Podpisuję się obiega rękami.

Dla mnie Leica M9 będzie niewątpliwie tym,co przyczyni sie do tego że będę robił lepsze zdjęcia - będę miał aparat o możliwościacj mojego DSa, który z Summicronem 35/2 waży 750g, mieści się do dużej kieszeni kurtki.
    Ja, ze względu na finanse postawiłem na GF1@20.
    the silence is deafening

Domyślnie

A ja sobie kupię X1 do noszenia w kieszeni.
    Rzeczywiście... noszenie się wszędzie z lustrem i torbą szkieł bywa upierdliwe.
    X1 nie ma pełnej klatki ale... na M9 mnie nie stać więc czym chata bogata...
    Druga (tańsza) mozliwość to micro 4/3.
    Dostalem niedawno na priv ciekawe porównanie przeskalowanych zdjęć z M9 i GH-1 zrobione przez jednego z uzytkowników CB... byłem zdziwiony jak niewielka jest róznica...
    Może użytkownik się ujawni bo ja się nie czuję uprawniony do publikacji NIE SWOICH zdjęć, w dodatku przesłanych w prywatnej korespondencji.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez il Dottore
    A ja sobie kupię X1 do noszenia w kieszeni.
    Rzeczywiście... noszenie się wszędzie z lustrem i torbą szkieł bywa upierdliwe.
    X1 nie ma pełnej klatki ale... na M9 mnie nie stać więc czym chata bogata... ..
    Świetny wybór. Byłem na otwarciu Leica Store w Warszawie i byłem bardzo pozytywnie zaskoczony X1. Gdybym nie miał całej szklarni z mocowaniem M, to chyba kupiłbym właśnie X1. Ma jedną kapitalną rzecz - zewnętrzny wizjer ma bardzo dokładną ramkę. Trudno wymyśleć coś lepszego w tej cenie do street foto i reportażu. Bardzo dyskretny aparat o bardzo dużych mozliwościach.

4/3 micro jest beee...
    Pentax K-5 II, Leica M9

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów