Kluczem do "pstrykowego testu" może być wypowiedź Jacka_Z na żółtym forum - w skrócie: w takich a takich warunkach (światło) kontrast spadł na tyle, że tak i tak odbiło się to na ostrości.
Natomiast nie wiem jak to (patrząc obiektywnie czytaj zakładając, że w/w egzemplarz eLi jest jednak ostry) odnieść do faktu, że robiłem nie jedno i nie dwa zdjęcia w warunkach pokój 3x3m, żarówka 60W, 20D, 3200, f/1.4, 1/40 i wyszła rzeźnia... wow - jak to możliwe?
Również to co pisze mario obok, że w de ma wyniki ostrości tego testu, tylko chodzi mu o tonalność, plastykę, przestrzenność, itd., nijak się ma do jego wypowiedzi na tym forum, np. o AF... w jednym się z nim zgodzę: również nie powtarzałbym niczego od nowa, nie wystawiałbym rawów. Ma sprzęt i go używa z przyjemnością a, że przy okazji jako Nikoniarz dowalił eLce... mmm, nie on pierwszy nie ostatni
BTW: Póki co to Canon ma 35L o którym Nikoniarze śnią po nocach i wg NR nawet w tym półroczu raczej się to nie zmieni (24/1.4G i 16-45/4G), nawet jakby się ukazało takie szkiełko to ja nie wyobrażam sobie kiedy by je można było kupić![]()