Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: 300/4 SONNAR czy TAKUMAR z EOS

Dopiero zaczyna Awatar kan_gory
    Miasto
    żyrardów

Domyślnie 300/4 SONNAR czy TAKUMAR z EOS

jako nowy na CB, witam wszystkich

Zastanawiam się nad dobrym obiektywem z MF 300/4 do Eos 5D. Jako że nie używałem jeszcze adapterów Eos-Six ani Eos-Pentaxa67, co jedynie do Nikona i M42 ( szczególnie z tego nikona jestem zadowolony) chciałbym się zapytać czy ktoś pracował na którejś z wymieniowej 300-tce pod Eos-em 5D.
    Większość informacji jakie znalazłem są tylko o Sonnarach, podobno wadą ich jest zacinanie listków przysłony, no i ta średnica filtrów, bodajże 86mm natomiast o współpracy Takumara 300/4 nie wiele wiadomo.

Może ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie...
    dziękuję

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Współpracują wszystkie bez problemu. Sonnara 4/300 mam, nie ma z nim problemów, ale rzeczywiście przysłona potrafi się skleić - standardowa dolegliwość obiektywów z Jeny. Miałem ten problem z 1.8/50, 2.8/80 i 2.8/180.

Takumara nie maiłem w rękach, ale jeżeli chodzi o wygodę pracy to Sonnar jest bardzo wygodny. Wadą są tylko gabaryty.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Miasto
    żyrardów

Domyślnie

mare00sh, jakiego używasz adaptera z Sonnarem?
    Widziałem parę na allegro ale u jednego sprzedawcy do którego nie mam dużego zaufania...
    Ostatnio edytowane przez kan_gory ; 03-02-2010 o 15:04

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Ja mam Sonara 4/300 z firmowym przejściem PSix/m42 i na to nakręcone przejście m42/EOS z dandelionem. Jak bywasz w Warszawie, to mogę udostępnić do testów, ale to najstarsza wersja obiektywu, bez powłok, więc nie w każdych warunkach daje radę.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Miasto
    żyrardów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    Ja mam Sonara 4/300 z firmowym przejściem PSix/m42 i na to nakręcone przejście m42/EOS z dandelionem. Jak bywasz w Warszawie, to mogę udostępnić do testów, ale to najstarsza wersja obiektywu, bez powłok, więc nie w każdych warunkach daje radę.
    a użycie 2 adapterów nie wpływa na stabilność tego "wieloryba" 300/4?
    Bywam w W-wie 2-3 razy w miesiącu, i chętnie bym podpiął pod swoją5-kę.
    Ostatnio edytowane przez kan_gory ; 03-02-2010 o 15:39

Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Ja mam najnowszą wersję, dwie przejściówki i nigdy nie zauważyłem żadnych problemów ze "stabilnością" tego układu.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Firmowa przejściówka PSix/m42 jest wykonana tak, jakby była integralną częścią obiektywu i przez jakiś czas nawet nie wiedziałem, że to osobna część. Ja dysponuję EOS-em 350D i generalnie to aparat przypinam do obiektywu, a nie obiektyw do aparatu. Nie wygląda, aby ten zestaw miał większe luzy niż pozostałe obiektywy, których używam. Jak będziesz się wybierał do stolycy, daj znać na prv. Domówimy się gdzie i kiedy.
    Ostatnio edytowane przez mc_iek ; 03-02-2010 o 15:45
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

ta firmowa przejściówka to potrafi dodatkowo tak się zapiec, że praktycznie staje się integralną częścią obiektywu

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

ja do sonnara używam adaptera psix/eos kupionego z Lublina od Jankowskiego potem dorobiłem do tego potwierdzenie ostrości

różnica między sonnarem a takumarem to głównie Waga Tak. 0,95kg sonn. 2,045kg

jeśli nie używasz długo przysłony to się zatrzyma - naprawa tego to średnio 50zł . To nie jest domena tylko Zeissów ale też starszych szkieł średnioformatowych miałem też tak często w ruskach jak długo stały w szafie, w któej smar sobie odparowywał.

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie znam Takumara, ale mój Sonnar 4/300 MC daje obraz porównywalnej jakości do Canona 70-200/2.8L+TC 1.4x. Kiedyś robiłem sobie takie testy porównawcze, ale tylko dla własnej "przyjemności" i fotek już nie mam.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów