spoko - polecam się![]()
spoko - polecam się![]()
Sprawiłem sobie adapter z potwierdzeniem ostrości z mińska i mam problem, ponieważ nie ostrzy tak jak powienien. Z bliskich odległości wszystko się wydaje dobrze ale już z większej odleglości gdy chce zrobić sylwetke obiektywem 50mm to już jest nieostro.
Adapter jest programowalny, ale jeżeli z bliska mieści się w granicach tolerancji( na lv można dosłownie troszeczke doostrzyć- może dlatego ,ze adapter potwierdza rozpoczynanie się ostrości) Co z tym zrobić?
a korekcją w chipie nie możesz tego wyregulować ?
powinno działać
z jakim szkłem sprawdzałeś ?
adapter potwierdza w granicach Głębi ostrości
sprawdź gdie potwierdza jak:
kręcisz pierścieniem ostrości -> +oo
i jak
kręcisz pierścieniem ostrości +oo ->
U mnie z tym Pentaconem jest podobna sprawa, z blisko ok, ale z daleka nie potwierdza dobrze. Nauczyłem się ostrzyć na oko, nie patrząc na potwierdzenie i... jest dużo lepiej
Chip dobrze działa z dłuższymi szkłami, z 50ką coś słabo niestety.
5D3, 6D, 50D, S14/2,8, 17-40/4L, 24/1.4IIL, S50/1.4EX, 85/1.8, 100L macro, 135/2L, 70-200/2.8L, 100-400L
Witam!
Ja mam nieco inne pytanie :> Posiadam dwa szkła m42 i chciałem ostatnio zakupić przejściówkę. Allegro woła sobie za takie coś ~100PLN (z potwierdzeniem ostrości).
Da radę kupić takie coś taniej? Czy takie ceny to norma...?
tak
pojedź na Warszawski wolumen - kup scalaki za 40groszy, płytki uniwersalne do skonstruowania styków, potem pogrzeb trochę w śmietniku z plastikami - celem wystrugania obudowy
zamkniesz się w jakiś 10zł wraz z klejem
programowanie i testowanie to pikuś kilkaset godzin i kilkanaście korpusów przepalonych przez błąd w 13456 linijce kodu
za 150zł niedługo dostaniesz przetestowane i sprawdzone - tylko podpinać
Mimo odpowiedzi pełnej ironii dzięki za info!Zrozumiałem przesłanie.