Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Którym Canonem do studia?

Domyślnie

e tam....i tak drukarz zrobi swoje

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magiel Zobacz posta
    u mnie włosy zlewają się ze sobą, tworzy się taka papka

koledzy ratunku, co tu jest nie tak? szkło? body? ja? zdjęcie z którego pochodzi ów wycinek jest ostre, ładne, ostrość na oczy f8 - wszystko niby cacy ale nie ma tego pazura jak u kolegi Dzika, brakuje detalu ...

jak go szukać?

Ważne jest też oświetlenie, jeżeli podświetlisz je jakąś kontrą z boku to znacznie zyskają na "plastyczności" i detalu

przy płaskim oświetleniu mogą stać się papką :-)

Pokazałeś mały fragment zdjęcia więc nie wiadomo jaki to wycinek całego
    kadru

przy zdjęciach portretowych łatwiej uzyskać detal na włosach, głowa w kadrze
    jest stosunkowo duża i ilość pixeli przypadająca na jeden włos jest większa :-)

Coś już napisał

Domyślnie

koledzy ratunku, co tu jest nie tak? szkło? body? ja? zdjęcie z którego pochodzi ów wycinek jest ostre, ładne, ostrość na oczy f8 - wszystko niby cacy ale nie ma tego pazura jak u kolegi Dzika, brakuje detalu ...
    Dziwnie to wygląda...tak na chłopski rozum, pierwsze wrażenie jest takie, że po prostu szkło nie wyrabia i daje słabą ostrość, ale to tylko moje domysły...

Domyślnie

tu były 4 źródła światła;
    B.Dish jako główne, duży soft jako dopełniające oraz dwa na tło + duża blenda z boku, doświetlenie moim zdaniem dobre, chyba nie jest to winą też zbyt miękkiego światła, dish daje trochę kontrastu

dla mnie te włosy są nie do przyjęcia i nic nie szkodzi że w druku i tak szczegół najczęściej jest zabity dot gainem ważne żeby w zdjęciu było jak u kolegi Dzika

nie podejrzewałbym również tego iż jest to mały wycinek, taki sam mogę zrobić ze zdjęciem kolegi dzika i co to zmieni? włosy nadal będą mega selektywne

szkło?
    w tym przypadku był to 24-70 - np. na oku jest ostro, wszystko jest OK

o co chodzi?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magiel Zobacz posta
    tu były 4 źródła światła;
    w tym przypadku był to 24-70 - np. na oku jest ostro, wszystko jest OK

o co chodzi?
    Jeżeli ogniskowa była większa (~70mm) to na nic ci nie da f/8 - na oku miało być ostro, to jest, reszta już niestety leci poza GO

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aligator16 Zobacz posta
    Jeżeli ogniskowa była większa (~70mm) to na nic ci nie da f/8 - na oku miało być ostro, to jest, reszta już niestety leci poza GO
    To zależy jeszcze jak daleko stał od modelki...f8 to jednak dość mocne przymknięcie.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów