Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: litości pomóżcie.... :(

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Unhappy litości pomóżcie.... :(

witam,
    błagam o pomoc specjalistów.

Jestem kompletnym nieudacznikiem jeśli chodzi o focenie z lampą. Po prostu nie wiem, jak niektórzy mogą robić takie cuda z fleszem. Mam największy problem z balansem światła zastanego i błysku, przy zdjęciach wymagających szybkiej migawki. Po prostu nie potrafię zrobić zdjęcia, które by mi się podobało

Próbowałem, szukałem w necie i dalej nie potrafię ocenić, co robię źle.

W zasadzie jedyne zdjęcia, które mi się podobają, to te odbite od sufitu.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Hmm, ja w zasadzie też jestem w te klocki kompletnym laikiem... ale dla pewności spytam: próbowałeś metodą:

- aparat w 'M'
    - przysłona i czas takie jakie Ci akurat pasują, bez oglądania się na ekspozycję (oczywiście w rozsądnych granicach ;-), czyli w ciemnym pomieszczeniu raczej nie 1/250s i f/22 )
    - pstryk - ile zastanego wleci, tyle wleci, a lampa sama będzie wiedziała ile doświetlić, żeby było dobrze

Czy może chodzi jednak o bardziej zaawansowane zabawy?

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ale co co chodzi? Mozesz ciut jaśniej o co biega? Co Ci sie nie podoba? Moze pokaz jakieś przykłady?
    Ja bym sie starał jak najwiecejwykorzystać zastane, czy;li czas na 1/30 no moze 1/60 przysłona ok 5,6, a reszte niech dopala lampa.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Hmm, ja w zasadzie też jestem w te klocki kompletnym laikiem... ale dla pewności spytam: próbowałeś metodą:

- aparat w 'M'
    - przysłona i czas takie jakie Ci akurat pasują, bez oglądania się na ekspozycję (oczywiście w rozsądnych granicach ;-), czyli w ciemnym pomieszczeniu raczej nie 1/250s i f/22 )
    - pstryk - ile zastanego wleci, tyle wleci, a lampa sama będzie wiedziała ile doświetlić, żeby było dobrze

Czy może chodzi jednak o bardziej zaawansowane zabawy?
    no właśnie taki schemat stosuję, ale to nie wystarcza. Dla czasów rzędu 1/160 dla poruszających się sszybko obiektów nie mam zupełnie tła, ciemności egipskie.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

a w dodatku, jeśli nawet obiekt się nie porusza szybko, i zastosuję 1/60 ale musze dać na wprost bo nie da sie odbić, to efekt znów jest taki, że mam nienaturaklnie jasny obiekt i zupełnie ciemne tło

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

A czy robiąc bez lampy z tym czasem i przesłoną miałbyś tło? Pewnie nie. Musisz czas/przesłonę/iso dobrać do tła i dodać lampę. Najłatwiej chyba w Av.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    A czy robiąc bez lampy z tym czasem i przesłoną miałbyś tło? Pewnie nie. Musisz czas/przesłonę/iso dobrać do tła i dodać lampę. Najłatwiej chyba w Av.
    Tyle że jeśli tło jest wyraźnie ciemniejsze (a z reguły jest) to dostanie na środku białą plamę. Chyba że ktos wynajdzie lampę "w reversie", która będzie zabierała światło ;-)

Miasto
    Kraków

Domyślnie

ale wtedy lampa na niewiele się przydaje, potrzebny jest statyw i zdjęcia lepiej wyglądają bez lampy. A wilu fgotografów potrafi odpowiedni o wypełnićtło światłem z lampy..

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Jeżeli tło jest ciemniejsze od głównego obiektu, to niby jak chcecie lampą tu pomóc? Lampa musiałaby świecić bardziej na tło niż obiekt, czyli zamocować ją gdzieś z boku na statywie czy jakoś. Może walnąć w sufit tak, żeby światło ominęło obiekt. Jakieś dziwne te kombinacje by musiałby być.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    ale wtedy lampa na niewiele się przydaje, potrzebny jest statyw i zdjęcia lepiej wyglądają bez lampy. A wilu fgotografów potrafi odpowiedni o wypełnićtło światłem z lampy..
    .. innej, stojącej na statywie ;-) ale przy takim założeniu to chyba jednak rzeczywiście pozostaje błysk w górę. Może jakaś korekcja na plus? EOS-Flash FAQ czytałeś?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów