Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Przerabianie zdjęć mojego autorstwa

Domyślnie Przerabianie zdjęć mojego autorstwa

Witam serdecznie

Osoba, której zrobiłam sesję fotograficzną korzysta nieudolnie z programu Picasa i niektóre moje zdjęcia przerabia. Bawi się suwakami kontrastu i barwami, ucina je itd.
    Dla niej są wtedy piękniejsze a ja dostaję szału gdy widzę na jakieś publicznej stronie zdjęcie przerobione przez nią i podpisane, że ja robiłam.
    Zwracałam na to uwagę wielokrotnie ale do niej to nie dociera.

Co mogę z tym zrobić? Czy ona może robić z tymi fotografiami co chce jeśli za nie zapłaciła?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wszystko zależy od zapisów umowy jaką mialaś (?) z tą osobą.
    Jeżeli przewidziano w niej możliwość edycji to odpowiedź jest oczywista.
    Jeżeli nie przewidziano - również.
    Tym bardziej, jeżeli wprost takich operacji zakazano.

Sytuacja komplikuje się, jeżeli żadnej umowy nie było.
    :-P

Domyślnie

Niestety żadnej umowy nie było...

czyli może robić co chce? i pod zdjęciem przerobionym przez nią może być napisane, że ja je robiłam?

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Może pójdź do jakiegoś prawnika.
    Sprawy tego typu ponoć się wleką nie wiem czy dochodzenie na drodze sądowej Cię interesuje.
    Ale samo pismo z kancelarii adwokackiej w tej sprawie może zadziałać dyscyplinująco.

Sygnowanie Twoim podpisem zdjęć zmodyfikowanych przez kogoś innego jest karygodne i kwalifikuje się pod paragrafy bez względu na to czy miałaś jakąś umowę czy nie i jej zawartość.
    C-F-K - forever

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Tak myślałem.
    Generalnie jeżeli umowy (pisemnej) nie było, to będzie ciężko.
    No bo była umowa ustna, w której nie doprecyzowano pewnych kwestii.
    Czyli Twoje słowo przeciwko słowu tej drugiej osoby.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wołos Zobacz posta
    Generalnie jeżeli umowy (pisemnej) nie było, to będzie ciężko.
    No bo była umowa ustna, w której nie doprecyzowano pewnych kwestii.
    Ochrona autorskich praw osobistych nie wymaga doprecyzowywania umową - są niezbywalne, niemodyfikowalne.
    A tu zachodzi właśnie naruszanie autorskich praw osobistych:

"Art. 16.
    Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, autorskie prawa osobiste chronią nieograniczoną w czasie i nie podlegającą zrzeczeniu się lub zbyciu więź twórcy z utworem, a w szczególności prawo do:

1) autorstwa utworu,
    2) oznaczenia utworu swoim nazwiskiem lub pseudonimem albo do udostępniania go anonimowo,
    3) nienaruszalności treści i formy utworu oraz jego rzetelnego wykorzystania,
    4) decydowania o pierwszym udostępnieniu utworu publiczności,
    5) nadzoru nad sposobem korzystania z utworu.
    "
    Wystarczy mieć oryginał zdjęcia w RAWie by udowodnić kto jest ich autorem i powodzenia w sądzie, tylko najpierw prawnika trzeba by znaleźć do pomocy by odpowiednio ładnie pisemka skonstruował.

Domyślnie

Dziękuję Wam za pomoc.
    Mam nauczkę. Przedtem nie miałam tego typu problemów i obchodziło się bez papierków.
    Jednak chyba warto spisać niektóre rzeczy, również po to by móc skuteczniej dochodzić swych praw..

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Vitez, masz rację co do zasady.
    Problem polega na tym, że wykonywanie tych praw można "mutować" właśnie umową :-)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

E tam ja w swoich umowach nie mam nic na temat zakazu obróbki moich zdjęć. Czasem osoby, którym mniej ufam/mniej znam uprzedzam by tego nie robiły. Ale ogólne to jest to domyślnie chronione prawem autorskim i jest zbędne w umowie. A jakby ktoś spróbował i się upierał przy swoim mimo informacji jak to wygląda w przepisach, to by się boleśnie przekonał że głupotę zrobił. Miałem kilka podobnych sytuacji gdy modelki próbowały przerobione moje zdjęcia publikować, ale po zacytowaniu odpowiednich przepisów i informacji że sprawę kieruję do mojego prawnika zdjęcia znikały z portfoliów...

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Chyba jedyne co możesz zrobić to poprosić o nie podpisywanie radosnej twórczości swoim nazwiskiem.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów