Witam
Przeprasza z góry za "lamerskie" pytanie, ale czy trzeba wyłączyć aparat przed przełączenie obiektywu za trybu AF na MF, lub odwrotnie?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Witam
Przeprasza z góry za "lamerskie" pytanie, ale czy trzeba wyłączyć aparat przed przełączenie obiektywu za trybu AF na MF, lub odwrotnie?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Nie, nie trzeba. Natomiast były jakieś 20D z wczesnym firmwarem, które wieszały się przy demontowaniu obiektywu bez wyłączenia korpusu.Zamieszczone przez tomurbanowicz
W 350D tak jestZamieszczone przez Jurek Plieth
No mi sie jakos nie zwiesil nigdyZamieszczone przez kane
![]()
Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa
PotwierdzamZamieszczone przez Błajo
Mi też nie :-)
350D + KIT| BG-E3 | Tamron f2.8/28-75mm | Pentor f2.8/135mm | Porst f1.8/50mm
http://photo.dario-g.com
No, ale te wczesne dwudziestki wieszały sie często bezpowrotnie i tylko serwis fabryczny im pomagałZamieszczone przez akustyk
![]()
Tak na logikę, z elektrycznego punktu widzenia, to nie powinno się odłączać obiektywu "pod napięciem". Jednak w ferworze walki mi się często w dziesiątce zdarza tak zrobić i nigdy nie miałem najmniejszego problemu.
Wszystko zależy od rozwiązań zastosowanych w złączu. A to wygląda mi na projektowane przynajmniej mechanicznie z nastawieniem na możliwość zmian obiektywów przy włączonym aparacie (długi styk masy i ostatni w rządku styk zasilania).Zamieszczone przez Jurek Plieth
Szczerze mówiąc to mi nawet nie przyszło do głowy. Jeszcze nigdy świadomie nie wyłączyłem body przy zmianie obiektywu. I żyjeZamieszczone przez Jurek Plieth
Czyli trzeba w 350D wyłączać aparat przed przełączeniem? I czy tak samo jest w 300D?