Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Zdecydowany jestem na zakup wspomnianego przeze mnie Epsona. Pozdrawiam wszystkich
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Zdecydowany jestem na zakup wspomnianego przeze mnie Epsona. Pozdrawiam wszystkich
Wlasnie wyczytalem ze jest juz nowy Epson 4490 z DigitalICE. Coz, cyfra szybko wchodzi do stodoly :-)
No, z całym bagażem wad, niestety. Digital Ice robi ze skanów lekuśkie mydełko (obadane organoleptycznie). Będziesz się musiał zaprzyjaźnić z powietrzem w sprayuZamieszczone przez Fotos
J
Witam,
powracam do tematu ponieważ szukam jakiegoś skanera aby móc skanować klisze. Chodzi o to abym mógł zobaczyć zdjęcia przed ewentualnym wywołaniem i po to aby zamieścić je w internecie.
Przeglądając oferty skanerów natknąłem się na Epson V100. Może ktoś posiada ten skaner i mógłby podzielić się jakimś skanem.
Pozdrawiam
No może nie ja posiadam, tylko moja mamuśka, ale skanuje na nim ;-)
Za tą kasę nic tylko polecać, nad ramką do slajdów/negatywów, w pokrywie, jest lampa a nie jakieś prymitywne niby-lusterko więc jakość skanów jest na prawdę zadowalająca, bez wątpienia lepsza niż labowa masówka, na automatycznych ustawieniach. Jedyne co mi w nim doskwiera, to że nie radzi sobie do końca z Fuji Realą, ale z tym materiałem mało który skaner nie robi cyrków.
Przykładzik na szybko, z Ilforda Pan 400 (zdjęcie nr 1): http://canon-board.info/showthread.php?t=18419
Jak byś chciał zobaczyć coś w pełnym rozmiarze daj znać na PW, mogę jutro podesłać.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Jakiś czas temu szukałem w miarę sensownego skanera 35mm. Oglądałem sample plaszczaków i dedykowanych. Doszedłem do wniosku że najlepszym rozwiązaniem jest to : http://www.skapiec.pl/site/cat/10/comp/3228 . Co prawda nie posiada funkcji usuwania śmieci itd. ale jakość była bardzo zadowalająca. No i cena ~700zł też dość przystępna. Jednak zrezygnowałem z zakupu skanera i robię u Qby na Pawlikowskiego 8 w Krakowie na Nikon'ie LS5000ED![]()
W swoim czasie próbowałem różnego rodzaju skanerów "domowych" i doszedłem do smutnego wniosku, że to wszystko zawracanie głowy. Zaznaczam, że to było chyba w 2002 roku i jakość skanerów mogła się od tego czasu zmienić, ale mam od czasu do czasu okazję oglądać skany robione przez kolegów i porównuję je z tymi, które wykonuje laboratorium AGFA (rozdzielczość ok. 2000 DPI, klatka 2000x3000) i różnica jest porażająca. Szczególnie dobrze widać strukturę skanów na dużych powiększeniach - z laboratorium barwy są jednorodne, gdy na tych amatorskich jest mnóstwo wtrąconych pikseli zanieczyszczających obraz, struktura jest "brudna". Oczywiście dużo lepiej wyglądają skany z negatywowego skanera niż płaskiego z przystawką - prawdopodobnie dlatego, że oświetlenie jest dużo bardziej intensywne. Teraz już rzadko fotografuję analogiem, chociaż ma to swoje zalety - np. ostatnio zrobiłem jeden film przy pomocy obiektywu Tamron 17-35/2.8-4, żeby wykorzystać ogniskową 17 mm i rzeczywiście perspektywa jest imponująca. Nie żałuję, że w swoim czasie nie kupiłem skanera negatywowego!
Canon EOS 30D, Canon EOS 400D, EOS 5D; EOS T1i, EOS T2i; EF 17-40/4L, EF 100-300/5.6L, EFS 60/2.8 macro, EF 200/2.8 L II, EF 100-400/4.5-5.6L IS USM, EF 70-200/4 IS L, EF 70-300/4-5.6 IS USM, EF 300/4 L; EF 1.4 Extender, EF 2x Extender, Speedlite 420EX, Speedlite 580EX; "IS is for us old farts with too much shake"(NINAS)
Ja od dluzszego czasu zastanawiam sie nad zakupem skanera. Mysle o Nikon Coolscan V ED - moge zakupil za 2100zł. Jako ze lubie robic odbitki 30x45 i powyzej (zdarza sie 60x90) to rozdzielczosc 4000dpi jest istotna, a skany o takiej rozd. to juz znaczny wydatek. Bylaby tez mozliwosc dorobienia skanujac innym osobomJak za kazdym razem mam zostawic cos kolo 50-60 zl skanerzystom to szybko sie zwroci. Co o tym myslicie?
Mam pewien problem.
Ostatnio pierwszy raz dałem film do skanowania do labu. Wcześniej zawsze robiłem odbitki prosto z negatywu.
Chodzi o to że nie podobają mi się wyniki skanowania. Widać okropne ziarno, fotki są nieostre. To wina labu a może filmu lub obiektywu? Albo fota jest niedoświetlona.
Daję sampelka.
Pentacon 1.8/50mm @2.0, Superia 200
100% crop skanowane z ok. 1800dpi (skan miał wielkość 2520x1680px).
Ostatnio edytowane przez chavez ; 15-02-2007 o 23:56
system EOS
Miałem tak samo jak oddałem do labu. Jakaś kasza a nie zdjęcia. Może ktoś wie gdzie w Toruniu jest dobry lab?
Pozdrawiam
EOS 50e, 28-80mm USM i klisze :P