Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Jakość zdjęć z domowego skanera do negatywów

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar chavez
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mam pewien problem.
    Ostatnio pierwszy raz dałem film do skanowania do labu. Wcześniej zawsze robiłem odbitki prosto z negatywu.
    Chodzi o to że nie podobają mi się wyniki skanowania. Widać okropne ziarno, fotki są nieostre. To wina labu a może filmu lub obiektywu? Albo fota jest niedoświetlona.

Daję sampelka.
    Pentacon 1.8/50mm @2.0, Superia 200

100% crop skanowane z ok. 1800dpi (skan miał wielkość 2520x1680px).
    Ostatnio edytowane przez chavez ; 15-02-2007 o 23:56
    system EOS

Domyślnie

Miałem tak samo jak oddałem do labu. Jakaś kasza a nie zdjęcia. Może ktoś wie gdzie w Toruniu jest dobry lab?
    Pozdrawiam
    EOS 50e, 28-80mm USM i klisze :P

Początki nałogu Awatar Fan nr 1
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chavez Zobacz posta
    ,Chodzi o to że nie podobają mi się wyniki skanowania. Widać okropne ziarno, fotki są nieostre. To wina labu a może filmu lub obiektywu? Albo fota jest niedoświetlona.
    .
    To czy fota jest niedoświetlona to sobie sprawdź na negatywie ( klatka będzie jasna)

Ja swego czasu dawałem filmy do skanowania do Agfy - (najczęściej 1024 na 1530) i było zdecydowanie lepiej niż u Ciebie. Jednak i tak nie byłem zadowolony. Zdjęcia z dużą ilością szczegółów wychodziły fatalnie. Kilka razy dawałem, też negatywy do przeskanowania na skanerze Nikon LS-4000 i tu jakość była o wiele lepsza pomimo większego zaszumienia. Chyba Agfa podczas skanowania odszumia, poprawia wysyca itp.

Uprawnienia umieszczania postów