witam-czy jest możliwość kupienia monopodu z jakąś głowicą lub mocowaniem aparatu pozwalającym przekręcenie aparatu o 90 stopni-czyli do zdjęć pionowych?Pytam tutaj ponieważ w firmie foton kalisz powiedzieli ,że nic takiego nie istnieje.
witam-czy jest możliwość kupienia monopodu z jakąś głowicą lub mocowaniem aparatu pozwalającym przekręcenie aparatu o 90 stopni-czyli do zdjęć pionowych?Pytam tutaj ponieważ w firmie foton kalisz powiedzieli ,że nic takiego nie istnieje.
Monopody maja mocowania 2in1 - statywowe i do typowych glowic. Kup monopod i dokup glowice.
Jest, chociażby ten http://www.skapiec.pl/site/cat/60/comp/597699
Hamy monopod też widziałem (w Saturnie).
mnie osobiście najbardziej pasuje do monopodu głowica kulowa))
o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze
Nie napisałeś w jaką półkę celujesz, czyli ile chcesz na to wydać. Napiszę według własnych doświadczeń, najwyżej "przerobisz" to sobie na inny poziom cen.
Od kilku miesiący służy mi zestaw Manfrotto 680B plus głowica kulowa 486 RC2. I powiem tyle - uważam, że głowica kulowa do monopodu to za dużo szczęścia. Nie wykorzystuję jej. Zastanawiam się nad wymianą posiadanej glowicy na zwykłą, statywową, taką jak w zestawie http://www.allegro.pl/item894039779_...34rc_wawa.html która zapewnia manewr właśnie o 90* czyli poziom-pion. Mnie to najzupełniej wystarczy. A jeśli chodzi o pochyły przód-tył - wystarczy umiejętnie manewrować nogą.
dzięki za podpowiedzi to jest to o co mi chodziło-pozdrawiam
o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze
Ja zarowno do statywu lub monopodu uzywam tej samej glowicy kulowej MF 308
Chyba juz nie produkowana. Mala ale za to z duza kula. Mozna ja dostac stosunkowo tanio, albo w cenie 234RC.
Oczywiście masz rację, to jest głowica do monopodu - pisałam dość szybko i wkradł się skrót myślowy. Niemniej nadal twierdzę, że do monopodu jest idealna, kulowej, tym razem statywowej, którą w tej chwili posiadam, po prostu nie wykorzystuję. Acz zdaję sobie sprawę, że do trójnogu będzie idealna.