Witam,
Chciałbym zasięgnąć dobrej rady od Was. Mam obecnie canona 400D i sigme 18-50 Makro. Zastanawiam się nad zakupem obiektywu szerokątnego. Dotychczas myslalem o Sigmie 10-20 albo tokinie 11-16, ale ostatnio zainteresowałem się rybim okiem, a w zasadzie Samyangiem 8 mm (nie chciałbym wydawać zbyt dużo kasy na obiektyw typu rybie oko, a w optycznych go polecają).
Oczywiscie zdaje sobie sprawę z różnic pomiędzy obiektywami szerokokątnymi a rybim okiem.
Generalnie robie sporo zdjęć we wnętrzach (głównie z lampą), a także na różnego rodzaju wyjazdach, podróżach.
Czy możecie z Waszego doświadczenia mi poradzić czy iść bardziej w strone rybiego oka, czy wiekszą zabawę da mi standardowy ultraszerokokątny?
Bardzo byłbym wdzięczny za ewentualne podesłanie linków pod fotki zrobione powyżej wymienionymi obiektywami (coś szukałem, ale nie mogłem znaleźć nic fajnego), szczególnie interesują mnie zdjęcia wykonane Samyangiem. Czy ktoś go może ma i mógłby polecić ten obiektyw? Wdzięczny byłbym też za praktyczne recenzje i rady na temat ewentualnie innych obiektywów w tych segmentach.
Z góry dziękuję za rady! Pozdrawiam.
Jędrzej