zrobię stałką 85mm, wykropuję w Photoshopie i mam fotkę jak z 200mm- 2 w 1?
No można i tak, ale nie przekonałeś mnie![]()
Samjang całkiem ciekawie się produkuje na rynku szerokich. Do 8mm mi autofocus dynda, tak właściwie, na 14 może trochę gorzej, ale od czego mamy LV.
Natomiast najbardziej mi się podoba w tych szkłach jedno - cena.
odpowiedniki 8mm są około 2-3 raza droższe, odpowiedniki 14mm - 4-8 raza.
A wracając, MZ lepiej zacząć od zwykłego szerokiego. Nauczysz się ogarniać mniejsze ogniskowe, panować nad zniekształceniami, etc, a później na te 8mm wskoczysz, żeby się pobawić. A Sigma kosztuje koło 600zł więcej od tego Samyanga![]()
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
No właśnie, a jak jest z tym prostowaniem dystorsji? Czy inne programy poza photoshopem (czytaj darmowe) są w stanie sobie z tym jakos poradzić?
Czytałem, ze to prostowanie fisha jest całkiem niezle, co prawda wszystkiego sie nie wyprostuje, ale przynajmniej jakiś kluczowy element zdjecia na pewno.
Canon, Sigma, Tamron, Manfrotto ...
Sprzedam: Sigma 18-50 2.8 EX DC Macro, Grip BG-E3 do 400D.
http://www.the-digital-picture.com/R...ns-Review.aspx - tu jeszcze coś jest
prostowanie samyanga 8 bardzo fajnie sie robi w ps ale i tak ciągle będzie widać ze to fish, no chyba ze wykadrujesz spory kawałek centrum. sigma 10-20 bardzo ładnie sobie radzi z zniekształceniami.
sama zabawa z samyangiem jest bardzo fajna, ale trzeba uważać bo faktycznie mocno przerysowuje, co dopiero się okazuje na ekranie komputera..
obydwa obiektywy mają super jakość obrazu. wiadomo ze fish nie będzie to żyleta, ale przymykając do 5.6 jakość jest całkiem całkiem
kąt widzenia to także drastyczna różnica, i warto uważać co się łapie w rogi kadru![]()
Ostatnio edytowane przez b300 ; 06-02-2010 o 21:46
jedrzej, po przeczytaniu twego posta sam sie tym zainteresowalem,
i po 30s na google mogles znalesc np to http://epaperpress.com/ptlens/download.html
chwile temu zassalem, stestowalem jedna fote.. dla mnie bomba!
Brak UWA powoli zaczyna mnie tez doskwierac i chcialem zapytac czy sa tutaj zadowoleni lub niezadowoleni uzytkownicy Tamrona 10-24mm ?
Chcialbym kupic to szkielko ale chetnie wyslucham kogos kto juz mial je i robil zdjecia (w pomieszczeniach i na zewnatrz) najlepiej w duzych ilosciach i moze mi powiedziec cos o wytrzymalosci samego obiektywu jak i o obrazie przez niego produkowanym