Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 45 z 45

Wątek: Lustrzanka? Jaką wybrać?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja kupiłem 2 m-c temu 450D + kit 18-55 IS jako pierwszą lustrzankę i jestem bardzo zadowolony
    Nie mam praktycznie żadnego doświadczenia w fotografii, ponieważ dopiero zaczynam, ale jak dla mnie 450d to był dobry wybór dla osoby która zaczyna przygodę z lustrzankami.
    Canon 450D + 18-55 IS

Awatar poreb
    Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie

Ja kupiłem w grudniu 2009 30D za 1050 zl i uważam ze jak na pierwszą lustrzanke jest bardzo fajnym sprzętem który wiele wybacza ale również pozwala się rozwijać a nie stać w miejscu.
    Dlatego warto poczekać i poszukać na allegro fajnej okazji w pobliżu miejsca zamieszkania.

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Warto również zwrócić uwagę na warunki w jakich aparat ma pracować.
    Jeżeli jest to gl. studio tudzież wnętrze myślę że seria xxxD spokojnie wystarczy,
    natomiast jeżeli aparat będzie pracował gł. na zewnątrz warto pomyśleć o serii xxD.
    Dobrze jest też dobrać lustrzankę do możliwości finansowych. Mój znajomy wykosztował się, kupił 5D, "bo to pełna klatka" i trzyma w pudelku bojąc się o awarię. Moim zdaniem przerost formy nad treścią

kokoszae
    Guest

Domyślnie

Ja kupiłem 450D w grudniu 2008 początkowo samo body - gdyż miałem jeszcze od analoga obiektyw 35-80 USM, a samo body kosztowało w fotojokerze niewiele ponad 1600zł. Focąc nim przez prawie rok doszedłem do dwóch wniosków:
    1) brakuje szerokiego kąta;
    2) to szkło to porażka.
    Zastąpiłem więc go kitem (wersja z IS), który jest świetnym szkłem na początek i wbrew opiniom w niektórych mediach (pokroju onetu) można nim robić zdjęcia. Zobaczysz, czego brakuje i ewentualnie będziesz mogła wtedy uzupełnić zestaw (tak, jak ja zrobiłem, nabywając 28-135, swoją drogą bardzo polecam - ok. 800zł używka), a kit i tak warto będzie zostawić w razie zapotrzebowania na szeroki kąt.

Co do samego body to jestem zadowolony - niewielkie, ale nie jest dla mnie niewygodne lub nieergonomiczne. Kwestia przyzwyczajenia. Jedyne co mnie boli to przycisk ISO, w który nadal nie trafiam :-P Jeśli nie potrzeba Ci większej szybkostrzelności i solidniejszej obudowy, to przy ograniczonym budżecie 450D spokojnie wystarczy. O aparatach xxD nie wypowiem się, bo nigdy nie miałem z nimi dłuższej styczności (niestety :-()

Podsumowując wywód - polecam kupić 450D z kitem 18-55 IS (koniecznie IS). Według skąpiec.pl takie zestawy zaczynają się od 1920zł. Samego body raczej nie warto, bo dopłacamy w sumie 100zł i mamy przyzwoite szkło, dość uniwersalne i na pewno dające sporo możliwości.
    Ostatnio edytowane przez kokoszae ; 17-02-2010 o 23:37

Domyślnie

A więc jak zakładałam temat na forum, to zastanawiałam się nad kupnem lustrzanki.
    Było dużo propozycji, właściwie to każda inna ;P
    Postanowiłam kupić jednak Canona Eos 450d + 18-55 i stwierdziłam, że jest to świetny zakup.
    Oczywiście muszę go jeszcze dokładniej poznać, ale polecam go
    C450D+C18-55IS/C55-250IS

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów