Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: jasna stałka sigmy naślub w małym kościółku

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MatusP Zobacz posta
    Aż dziwne, że nikt nie wspomniał o potencjalnych problemach z AFem. Wiadomo nie od dziś, że Sigmy najbezpieczniej wybierać spośród kilku egzemplarzy, żeby mieć pewność, że będzie wszystko grało. A, z tego, co wiem, przy wypożyczaniu nie zawsze jest to możliwe (na obiektywy są rezerwacje).
    Ale udając, że ten problem nie istnieje, to ja bym brał 30/1.4 (I wezmę. Kiedyś...), bo mnie osobiście ta ogniskowa bardzo pasuje. Jeśli wolisz 50mm, będziesz zachwycony 50/1.4, 20/1.8 też jak najbardziej warta uwagi.
    Nie przesadzałbym w druga też stronę.
    Lki też mają ten problem jeśli już piszemy (zdarza się) z sigmami miałem kilka razy do czynienia i kłopotów nie było.
    Piszę to z jakiegoś tam doświadczenia a nie z mitów i spamu pisanego na wielu forach przez ludzi, którzy powielają również przeczytane informacje, nie mając w życiu danego szkła w ręku.
    Sam od siebie na cropa polecam bardzo S30mmF1.4 świetne szkło - szybkie(HSM) i ładnie rysujące.
    Ostatnio edytowane przez borkomar ; 31-01-2010 o 22:34
    5D + L

Bywalec
    Miasto
    Dzianisz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    zapasowym (tzn. bedziesz focił sam jeśli pierwszy zginie :-P) czy drugim, tym który ma robic ale nie wchodzic w parade temu pierwszemu, bo to dwa rózne zadania i moim zdaniem rózne szkła sie do tego nadają, jesli doprecyzyjesz to łatwiej bedzie podpowiedziec szkło
    zapasowym w sensie nie głównym, dlatego że mam małe doświadczenie i chce sobie popróbować co i jak

Pełne uzależnienie

Domyślnie

30/1,4 ma rzadziej problemy z AF niż 50/1,4

Bywalec
    Miasto
    Dzianisz

Domyślnie

wszedłem na pro centrum wobok mojego miejsca zamieszkania i dostępne są następujące stałki;
    50/1,4 EX DG HSM
    28/1.8 EX DG aspherical macro
    24/1.8 EX DG aspherical macro
    20/1.8 EX DG aspherical RF
    Wybór niestety ograniczony. Który więc wziąć? Boje się że 50mm będzie za wąsko pod cropa do małego kościoła

Pełne uzależnienie

Domyślnie

24/1,8 lub ew.20/1,8-sprawdź działanie AF

Coś już napisał Awatar Manaj
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

bierz 30 , to najtrafniejszy wybór , sprawdz af na miejscu - wybierz odpowiednia sztuke i do kościołka raz dwa marsz.

30 wszystko + 1.4 daje Ci multum możliwości.

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Jeżeli nie masz dostępnej 30, to bierz 20 i/lub 50 (z naciskiem na 50, bo jako "ten drugi" pewnie będziesz focił z dystansu). Super byłoby mieć oba. 24 i 28 są gorsze optycznie (wg optycznych).

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

w małym kosciółku 30mm na cropie to ciasno będzie, a moze ten główny też robi na canonie i będziesz miał dostep do jego sprzętu. Robilem w małym drewnianym wiele razy i 24mm było ciasno.

jesli nie masz szerzej to bierz 20/1.8 i nie słuchaj teoretyków, jesli AF nie jest pewny rób po kilka strzałów, w koncu nie jestes pierwszym i nie masz obciążenia...
    Ostatnio edytowane przez marekb ; 31-01-2010 o 22:41

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów