Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Sigma 24-70 F/2.8 EX DG MACRO - pytanie do zadowolonych użytkowników

Domyślnie Sigma 24-70 F/2.8 EX DG MACRO - pytanie do zadowolonych użytkowników

Witam.
    Noszę się z zamiarem kupienia tego szkła (na Canona L mnie niestety niestać ), ale po przeczytaniu wielu wątków na forum i nie tylko zaczynam się zastanawiać czy to ma sens (bo albo problemy z AF, albo FF, albo BF, albo mydło na 2,8, a na 2,8 i 70 mm to w ogóle tragedia i same tego typu podobne rzeczy).
    W związku z powyższym mam pytanie do użytkowników tego szkła: czy jest ktoś na forum kto ma to szkło, jest z niego zadowolony i nie miał z nim problemów i śmiało może je polecić.
    Pytam ponieważ z reguły piszą ludzie którzy mają jakieś problemy ze sprzętem, a ci którym wszystko gra raczej głosu nie zabierają- a mi właśnie chodzi o głos użytkowników zadowolonych.
    Szkło będzie podpięte do 40 d.
    pzdr

Domyślnie

Witam.
    Ja kupiłem to szkło na forumowej giełdzie. Najpierw podpięty był pod 350D - to była tragedia, ale już na 500D trafia praktycznie w punkt (co nie znaczy, że się nie myli, tak dobrze to nie ma). Ja jestem generalnie zadowolony. Mam jeszcze sigme 17-35, ale rzadko jej używam, 24-70 jest w sumie podpięta cały czas. Za tą cenę trudno oczekiwać czegoś więcej.
    C EOS 30, C 350D, S 17-35 2.8, S 24-70 2.8, C 50 1.4, Samyang Fish-eye + C 420 EX

moje zdjęcia:
    http://plfoto.com/92255/autor.html

Awatar nacea
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Witam,

miałam okazję fotografować tym obiektywem przez pewien czas (na 5D Mark II i 30D) i byłam bardzo zadowolona. Obiektyw daje bardzo dobrą jakość obrazu, jest szybki i dobrze pracuje pod światło. Dosyć mocno winietuje, ale mnie osobiście to nie przeszkadza. Myślę, że jest to jedna z najlepszych alternatyw dla L... jeśli tylko nie przeszkadza Ci zakres ogniskowych zaczynający się od niespełna 40 milimetrów na APS-C to nie ma się co zastanawiać

Pozdrawiam,
    Teresa Świtkiewicz
    www.swiatobrazu.pl

Domyślnie

Dzięki i pzdr

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Też posiadam to szkiełko i jestem zadowolony. AF dość szybki i trafia, ostrość dobra.

Domyślnie

Nie wiem czy pytanie tylko zadowolonych użytkowników ma sens? Ja byłem w połowie zadowolony, a w połowie nie Zadowolony byłem przypinając go do analoga (50E), z 20d już była lipa. Sprzedałem go, bo był za wolny, AF mocno loteryjny, szczególnie w słabym świetle. No, ale to było z 5 lat temu, może dzisiejsze serie są lepsze, choć HSM-a dalej nie ma?

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie

ja go używam i z 30D był niezły, teraz zobaczymy co będzie z 50D... wydaje mi się, że nawet jeśli Canon z tym samym zakresem ogniskowych moze być lepszy to biorąc pod uwagę że kosztuje trzy razy więcej polecam Sigmę. Jedyna "wada" to rozmiar filtrów)) 82 to drogi interes... a na filtrach nie należy oszczędzać, wiec UV Hoya seria czarna czyli najlepsza to 140zł do obiektywu, a polar około 500zł

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Jak kupisz nową wersje tego szkla, to bedziesz zadowolony... starza miala podobno problemy z celowaniem i kilka innych minusow , ktore wymagaly korekty, stad nowa wersja tego dosc fajnego szkla. Kolezanka ma na Canonie, kolega na NIkonie i oboje chwalą.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Bywalec
    Miasto
    Bruksela/Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jot23 Zobacz posta
    No, ale to było z 5 lat temu, może dzisiejsze serie są lepsze, choć HSM-a dalej nie ma?
    ????
    mowa o nowym obiektywie ktore ma HSM, jak najbardziej, no i on wyszedl w zeszlym roku. :-P
    "Dziś w nocy śniła mi się rzeczywistość. z jaką ulgą się obudziłem" S.J.Lec .

flickr

Domyślnie

Dzięki za wszystkie odpowiedzi - w zasadzie byłem już zdecydowany na kupno tej sigmy, ponieważ tamron 17-50 jest dla mnie z jednej strony niepotrzebnie aż tak szeroki, a z drugiej trochę za krótki, w związku z czym idzie na sprzedaż. Zastanawiam się teraz czy kupić 24-70 Sigmę czy 24-105 L canona (trochę niestety inna półka cenowa i żona może mieć dużo dłużej globusa), ale to już moje dylematy.
    Co do sigmy (w porównaniu do Tamrona 17-50) którą ogladałem u kolegi to:
    1. Duuużo solidniejsze wykonanie - sprawia wrażenie solidnego ustrojstwa,
    2. Dużo cięższy i większy,
    3.AF ani szybszy, ani wolniejszy - wręcz jak dla mnie bez różnicy,
    4. Głośność AF też bez specjalnej różnicy,
    5. Jak dla mnie to lepszy zakres ogniskowych,
    6. Na 40d trafia celnie bez FF i BF.
    Ot i jest teraz dylemat

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów