-
Oczywiście te szkła to do kiszenia ogórków, nie do fotografowania 
Widzę, że chyba rąbek u spódnicy przeszkadza.
70 to szkło z macro. Jeżeli chodzi o typowe szkła macro to jest canon mp-e 65.
kolega w pierwszym poście szuka porady o szkło do najlepszej separacji postaci od tła. Mówi też o używaniu obiektywu głównie w terenie, a z osiągnięć 50/1,8 nie jest zadowolony. Dużo oglądałem zdjęć i jeżeli coś to mogę na poważnie doradzić (w kwetiach poruszanych przez autora wątku) 85/1,8 lub 100/2 (w podobnych cenach). Część użytkowników woli 85 część zamieniło je na 100 i tę ogniskową sobie chwalą.
No i oczywiście poza zasięgiem (tak mniemam) 85/1,2 135/2 lub 200/2 (ta ostatnio to jest odjazd pod tym względem). Tak też na poważnie to nie wiem czy brak umiejętności czy wadliwa 50/1,8 nie nastręcza seb2k6 dylematów opisanych w poście.
Wiele osób POTRAFI zrobić przepiękne portrety zwykłą 50/1,8. Temat umiejętności czyli warsztatu to pewnie odrębna sprawa (sam mam podstawowe w tej materii pojęcie). To przychodzi z ilością przeglądniętych zdjęć, ilością tematów wyczytanych na forach, wreszcie z ilością wypstrykanych klatek i ilością wniosków z tego wyciągniętych.
Ostatnie dwie sprawy.
1. Miałem parę 50-tek (1,4 i 1,8) i były używalne od pełnej dziury. Niektóre z lekkim mydełkiem. 85 i 100 tego problemu nie mają na 1,8 / 2,0.
2. Kupno 70-210 mija się wg mnie z celem.
pozdrawiam i życzę więcej parcia na trening niż na zakup nowego szkła, choć to pewnie trochę ułatwi sprawę.
pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów