Cytat Zamieszczone przez seb2k6 Zobacz posta
Czyli wyszło Ci mniej więcej to samo co mi. Ja liczyłem 1.8 dla 50mm bo uznaliście, że 1.4 jest nieużywalne
Dużo osób tak twierdzi, ale tyczy się to głównie obiektów fotografowanych z bliskiej odległości, przy takim dystansie nie będzie to takie widoczne i spokojnie 1.4 można użyć.
Chociaż 1.4 po przymknieciu do 1.8 jest lepsza niż 1.8 na pełnej dziurze (wg photozone).
Tak, jak już napisałeś 1.4 jest przymknięta, a 1.8 jest wtedy na pełnej dziurze, więc na pewno 1.4 jest tu lepsza.
Mam więc dwie opcje... kupić nową 50mm 1.8 (moja ma już 3 lata i jest nieźle rozklekotana co może mieć wpływ na AF i ostrość) albo 50mm 1.4 i przymykać do 1.8.
Było to już wiele razy, że nie chodzi tylko o to światło, ale także o budowę, metalowy bagnet, micro USM i ...(możesz poszukać forum, naprawdę tego sporo).
Co ja Ci mogę doradzić, to zastanów się, gdzie jeszcze będziesz używał tego obiektywu. Jeżeli masz również zamiar na przykład fotografować dziecko w mieszkaniu, to 50'tka na kropie będzie zdecydowanie bardziej przydatna, nic też nie wspominałeś o budżecie (chociaż domyślam się, że oscyluje ok 1500zł), ale może np jakiś zoom typu sigma 50-150 2.8 znalazłby też zastosowanie - jak zwykle zadecydować musisz sam