Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: zakup aparatu na firme - odliczony vat

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez galekeg Zobacz posta
    I tyle w temacie, bo to szeregowy kontroler zdecyduje o słuszności podjętej decyzji, lub czeka cię odwołanie-sąd-odwołani i tak przez kilka lat.
    P.s. Kluska kupił i sprzedał zgodnie z obowiązującym prawem.
    To są realia z czasów "dzikiego kapitalizmu", ale nie z dzisiaj. Szeregowy kontroler "nic nie zdecyduje" o potrzebie, lub jej braku. Szeregowy kontroler już nie jest Panem Bogiem, jak to było kiedyś. Ma on prawo jedynie stwierdzić, czy nastąpiło działanie na szkodę państwa, czy nie, lub czy zaistniały nieprawidłowości, czy nie. A to co sobie człowiek kupi do firmy, to jest prywatna sprawa firmy.
    Gdyby było tak jak piszecie, zakup na firmę każdego samochodu powyżej Poloneza, mógłby byc zakwestionowany przez US. Jak więc się dzieje, że w firmach które zatrudniają tylko 5 ludzi, jeżdżą Audi Q7 albo BMW X5 z kratką?

Takie sa realia. Ale jeśli ktoś się boi własnego cienia i szeregowych kontrolerów US, nic nie stoi na przeszkodzie chuchać na zimne. Wolny kraj.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Idąc tym tropem mogę sobie kupić kamerę na firmę, żeby robić np. dokumentację filmową sposobu mojej pracy do pokazania klientowi ?
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Tak, możesz.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.

---Moje zdjecia na FB---

Bywalec Awatar simon83
    Miasto
    Września

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mk307 Zobacz posta
    Zawsze można iść do urzędu i rozszerzyć działalność o odpowiedni wpis 50zł to kosztuje a urzędnik będzie mógł sobie ...
    Dokonanie i zmiana wpisu jest od jakiegoś czasu już bezpłatna.

Z zakupami firmowymi mimo wszystko uważałbym. Nawet jeżeli nam wydaje się zakup słuszny w 100%, kontrolerowi US może już niekoniecznie. Każde uchybienie czy jego wątpliwość będzie najczęściej prowadziła do zwiększenia intensywności kontroli, a chyba nikt nie chce mieć na głowie przez kilka dni w firmie wątpliwie miłych pań i panów z US...
    Pozdrawiam, Szymon Zdziabek
    Blog: http://szymon.zdziabek.net/blog

Bywalec Awatar galekeg
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Na swoim przykładzie: urzędnik zakwestionował zakup dużego telewizora do wizualizacji prezentacji multimedialnych oprogramowania dla firm. Nie pomagało tłumaczenie że na monitorze komputera z 3-4m nic nie widać i cała prezentacja jest bez sensu, on wiedział swoje, telewizor do telewizji i tyle.
    Pisanie wyjaśnień i odwołań przyniosło skutek, ale czas i nerwy to inna bajka.
    SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2

Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Pisanie wyjaśnień i odwołań przyniosło skutek, ale czas i nerwy to inna bajka.
    Trzeba rozgraniczyć problemy, jakie stwarza kretyn na stanowisku z jakimśtam poczuciem 'władzy', od zapisów prawa. Czasy, kiedy istnialo prawo i "prawo" minęły. Jeśli bedziemy sie bali kupic aparat/telewizor/kamerę etc. etc. na firmę, "bo przyjdzie idiota z US i zakwestionuje", to za otaczająca nas rzeczywistość bedziemy mogli winić tylko siebie.
    Pamiętajmy, że 70 procent aparatu urzedniczego to ludzie, którzy nie nadaja sie kompletnie do niczego. Dlatego zostali urzednikami, bo to jedyne miejsce, gdzie debila na stanowisku sie toleruje (dobra moze jeszcze tzw. korporacje). To nie sa ludzie myślący racjonalnie, lecz emocjonalnie. Jeśli pozwolimy im dzialac niezgodnie z prawem, będą to robić z całym cynizmem, bo "przeciez to nie ja, to urząd". Dlatego obowiazkiem każdego, kto prowadzi dzialalnosc gospodarczą jest ZNAJOMOŚĆ prawa i konsekwentne wymaganie przestrzegania tego prawa przez "naszych gości" z urzedów.
    To co pisalem wcześniej: po pierwsze i nadrzędne, mamy prawo o domniemaniu niewinności, czyli urzednik MUSI nam udowodnić, że dzialamy niezgodnie z prawem. Po drugie, zeby to udowodnić MUSI powołac się na konkretny zapis w ustawie. Jeśli powołuje sie na zapis, warto go przeczytać, bo często jest tak, że takie zapisy sa blednie interpretowane. Jeśli jest blad w interpretacji, pisac, pisac, pisac.
    Ja się nie boje konfrontacji z US, mam czyste sumienie. Kupiłem, bo mi bylo potrzebne. Jeśli uznam, że mi potrzebny prom kosmiczny i bede mial na to pieniadze, to go kupię. Moja firma, moje pieniądze. Jeśli US to zakwestionuje, bedziemy wyjaśniać, choćby i 10 lat.
    Wspominany przyklad pana Kluski, jest dość znamienny. jakiś czas temu w wywiadzie TV mówil, ze dzisiaj, pomimo doswiadczen jakie ma, robilby dokładnie to samo, bo prawo bylo po jego stronie. To, ze nie miał szczęścia to inna sprawa. Ale jego historia, mnie akurat inspiruje do braku obaw przed urzednikami i robienia swojego zgodnie z prawem.

---Moje zdjecia na FB---

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Czy można odliczyć VAT od obiektywu,podczas gdy body było zakupione prywatnie? Na początku przyszłego roku chce założyć działalność gospodarczą,aparat mam natomias może można,by było kupić sam obiektyw na firme?
    EOS 550D C18-55,C55-250,C50 1,8

Domyślnie

Na swoim przykładzie: urzędnik zakwestionował zakup dużego telewizora do wizualizacji prezentacji multimedialnych oprogramowania dla firm.

to dobre... bo ja ostatnio wprowadzalem na środek trwały zestaw "do wideokonferencji" składający sie m.in. z TV 50"
    a przecież każdy ma kamerkę na monitorze, skype i i może sobie usiąść przed laptopem ;-)
    40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rufi Zobacz posta
    Czy można odliczyć VAT od obiektywu,podczas gdy body było zakupione prywatnie? Na początku przyszłego roku chce założyć działalność gospodarczą,aparat mam natomias może można,by było kupić sam obiektyw na firme?
    Tak jeśli po założeniu DG wprowadzisz body do ewidencji środków trwałych będziesz mógł odliczać pozostałe zakupy do niego.
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów