Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: zakup aparatu na firme - odliczony vat

Zablokowany

Domyślnie zakup aparatu na firme - odliczony vat

zakup aparatu na firme - odliczony vat, mial ktos z czyms takim doczynienia w praktyce?

Domyślnie

a w czym problem? jak kazde inne narzedzie potrzebne do prowadzenia dzialanosci.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brosna Zobacz posta
    zakup aparatu na firme - odliczony vat, mial ktos z czyms takim doczynienia w praktyce?
    Naprawdę, niecodzienna sprawa Ale o co kaman ?
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Tylko dobrze, żebyś mógł wykazać, że jest to rzecz potrzebna w Twojej działalności (co w sumie nie jestr trudne - można powiedzieć, że to przenośne ksero:-D ). Oczywiście, jeśli cena sprzętu przekroczy magiczne 3500 zł netto, robi się z tego środek trwały i musisz go amortyzować, tzn. Vat odliczasz jednorazowo, ale podatek przez cały okres amortyzacji. No i lepiej nie kazać sobie zwracać podatku, tylko go rozliczyć, bo Ci zaraz kontrolę zrobią, tak profilaktycznie - a wiadomo - zadna to przyjemność...
    Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka

Domyślnie

przed zakupem musisz dopisać do działalności np. usługi foto
    wystawić choć jedną fakturę (na dowolną kwotę np. 200 zł) za takie usługi jakiemuś znajomemu
    poźniej mogło Ci się nie udać i poprostu nie było zleceń, a sprzęt masz
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Zablokowany
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Jaką prowadzisz działalność?

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szuler Zobacz posta
    przed zakupem musisz dopisać do działalności np. usługi foto
    Niekoniecznie, choć nie zaszkodzi. Ja używam aparatu do sporządzania dokumentacji technicznej (elektronika), agent od nieruchomości - do fotek domów, ubezpieczyciel - fotki pojazdów, to samo komis samochodowy... Znam nawet dentystkę, która ma aparat podłączony do mikroskopu i do dokumentacji pacjentów dołacza zdjęcia... Ale oczywiście jak pisałem - musi to wszystko mieć ręce i nogi. To, że kupujesz lustrzankę i szkła za 15 tys a nie kompakt za 500zł - Twój wybór, można przecież wpuścić w koszty i Mercedesa i Skodę...
    Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rbucz Zobacz posta
    Znam nawet dentystkę, która ma aparat podłączony do mikroskopu i do dokumentacji pacjentów dołacza zdjęcia...
    W tej chwili wśród stomatologów lustrzanka plus lampa makro plus parę obiektywów niekoniecznie makro jest na porządku dziennym. Służy im do dokumentacji prac (szczególnie ortodonci, chirurdzy szczękowi). Ja też mimo, że moja działalność nie jest związana z fotografią, mam "na stanie" aparat. Dokumentuję zamontowany sprzęt, uszkodzenia itp.
    400D/grip/17-40L/24-105L/70-200L/kit/S18-200/580 EXII

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr1 Zobacz posta
    mam "na stanie" aparat
    To dopiero onanizm sprzętowy. Penigre na stanie se kup ;-)

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rbucz Zobacz posta
    Ale oczywiście jak pisałem - musi to wszystko mieć ręce i nogi.
    Gdzie jest napisane, że MUSI? Aparat to nie czołg, że wymagana jest koncesja. A jesli jakikolwiek urzednik zakwestionuje kupno JAKIEGOKOLWIEK aparatu na firmę, to niech poda podstawę prawną, bo ma obowiązek.
    Takiego prawa, które każe rejestrować usługi foto, albo "mieć ręce i nogi", żeby kupić aparat, nie ma.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów