zakup aparatu na firme - odliczony vat, mial ktos z czyms takim doczynienia w praktyce?
zakup aparatu na firme - odliczony vat, mial ktos z czyms takim doczynienia w praktyce?
a w czym problem? jak kazde inne narzedzie potrzebne do prowadzenia dzialanosci.
Tylko dobrze, żebyś mógł wykazać, że jest to rzecz potrzebna w Twojej działalności (co w sumie nie jestr trudne - można powiedzieć, że to przenośne ksero:-D ). Oczywiście, jeśli cena sprzętu przekroczy magiczne 3500 zł netto, robi się z tego środek trwały i musisz go amortyzować, tzn. Vat odliczasz jednorazowo, ale podatek przez cały okres amortyzacji. No i lepiej nie kazać sobie zwracać podatku, tylko go rozliczyć, bo Ci zaraz kontrolę zrobią, tak profilaktycznie - a wiadomo - zadna to przyjemność...
Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka
przed zakupem musisz dopisać do działalności np. usługi foto
wystawić choć jedną fakturę (na dowolną kwotę np. 200 zł) za takie usługi jakiemuś znajomemu
poźniej mogło Ci się nie udać i poprostu nie było zleceń, a sprzęt masz
A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971
Niekoniecznie, choć nie zaszkodzi. Ja używam aparatu do sporządzania dokumentacji technicznej (elektronika), agent od nieruchomości - do fotek domów, ubezpieczyciel - fotki pojazdów, to samo komis samochodowy... Znam nawet dentystkę, która ma aparat podłączony do mikroskopu i do dokumentacji pacjentów dołacza zdjęcia... Ale oczywiście jak pisałem - musi to wszystko mieć ręce i nogi. To, że kupujesz lustrzankę i szkła za 15 tys a nie kompakt za 500zł - Twój wybór, można przecież wpuścić w koszty i Mercedesa i Skodę...
Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka
W tej chwili wśród stomatologów lustrzanka plus lampa makro plus parę obiektywów niekonieczniemakro jest na porządku dziennym. Służy im do dokumentacji prac (szczególnie ortodonci, chirurdzy szczękowi). Ja też mimo, że moja działalność nie jest związana z fotografią, mam "na stanie" aparat. Dokumentuję zamontowany sprzęt, uszkodzenia itp.
400D/grip/17-40L/24-105L/70-200L/kit/S18-200/580 EXII
Gdzie jest napisane, że MUSI? Aparat to nie czołg, że wymagana jest koncesja. A jesli jakikolwiek urzednik zakwestionuje kupno JAKIEGOKOLWIEK aparatu na firmę, to niech poda podstawę prawną, bo ma obowiązek.
Takiego prawa, które każe rejestrować usługi foto, albo "mieć ręce i nogi", żeby kupić aparat, nie ma.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---