Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: zakup aparatu na firme - odliczony vat

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

dinderi, jesteś pewien, czy Ci się tylko wydaje? Każda zakupiona rzecz w firme musi mieć związek z prowadzoną działalnością. Po to podaje się rodzaj prowadzonej działalności. Aparat foto b. łatwo podczepić pod każdą działalność, tak jek telefon czy komputer, więc ogólnie nie jest to problem. Ale jeśli np. prowadzisz zakład fryzjerski, kup sobie i odlicz koparkę... jak Cię skontrolują, to wtedy pogadamy...
    Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Jestem pewien
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Domyślnie

Hi...

"Zarabiam" między innymi robieniem zdjęć. Np fotografuję dokumentację przetargową. Trudno taki zakup zakwestionowac. .....

Pozdrawiam....

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rbucz Zobacz posta
    dinderi, jesteś pewien, czy Ci się tylko wydaje? Każda zakupiona rzecz w firme musi mieć związek z prowadzoną działalnością. Po to podaje się rodzaj prowadzonej działalności. Aparat foto b. łatwo podczepić pod każdą działalność, tak jek telefon czy komputer, więc ogólnie nie jest to problem. Ale jeśli np. prowadzisz zakład fryzjerski, kup sobie i odlicz koparkę... jak Cię skontrolują, to wtedy pogadamy...
    dinderi słusznie prawi:wink:
    sam prowadze dział. gosp i ten temat mnie mocno interesował, słyszałem kiedys wypowiedz vice min finansów w temacie zakupu róznego sprzetu do firmy i w skrócie powiedział, ze jest swoboda działalności gosp i kazdy podmiot bierze na siebie odpowiedzialnośc za sens zakupów czytaj inwestycji w firmie a urzednikom skarbowym nic do tego
    Ostatnio edytowane przez tombas ; 01-02-2010 o 20:30 Powód: Automerged Doublepost
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    To dopiero onanizm sprzętowy. Penigre na stanie se kup ;-)
    rozumiem, że sprawdzałeś i polecasz :P
    400D/grip/17-40L/24-105L/70-200L/kit/S18-200/580 EXII

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Ja tam wiceministra nie słuchałem, za to jak 3 lata temu miałem kontrolę w firmie (zresztą nic wspólnego z fotografią), to m.in. o takie sprawy się czepiali. Prawnie czy bezprawnie... lepiej nie mieć problemów. Kluska też działał w majestacie prawa...
    Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rbucz Zobacz posta
    Kluska też działał w majestacie prawa...
    Fakt, to argument trudny do obalenia. Nadal w świadomości "urzedniczej Polski", przedsiębiorca to przestępca. Ale na szczęście, urzednicy są coraz mniej bezkarni. Kwestia, by nie tracić głowy w kontaktach z nimi
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Fakt, to argument trudny do obalenia. Nadal w świadomości "urzedniczej Polski", przedsiębiorca to przestępca. Ale na szczęście, urzednicy są coraz mniej bezkarni. Kwestia, by nie tracić głowy w kontaktach z nimi
    Sprawa jest megadebilnie prosta - w koszty można wrzucić wszystko, co tylko służy do uzyskania przychodów. Jeśli tylko jesteś w stanie wykazać logiczny związek pomiędzy prowadzoną przez nas działalnością, a środkiem trwałym wprowadzonym w koszty, to nikt nam złego słowa nie powie.

Natomiast w przeciwnym wypadku oczywiście będzie hardkor.

Bywalec Awatar galekeg
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Sprawa jest megadebilnie prosta - w koszty można wrzucić wszystko, co tylko służy do uzyskania przychodów. Jeśli tylko jesteś w stanie wykazać logiczny związek pomiędzy prowadzoną przez nas działalnością, a środkiem trwałym wprowadzonym w koszty, to nikt nam złego słowa nie powie.

Natomiast w przeciwnym wypadku oczywiście będzie hardkor.
    I to jest cała prawda o zakupach do firmy: wytłumaczysz potrzebę-cacy, nie potrafisz sensownie odpowiedzieć po co to kupiłeś-kara.
    I tyle w temacie, bo to szeregowy kontroler zdecyduje o słuszności podjętej decyzji, lub czeka cię odwołanie-sąd-odwołani i tak przez kilka lat.
    P.s. Kluska kupił i sprzedał zgodnie z obowiązującym prawem.
    SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2

Domyślnie

Zawsze można iść do urzędu i rozszerzyć działalność o odpowiedni wpis 50zł to kosztuje a urzędnik będzie mógł sobie ...
    Canon FF i słoików kilka

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów