Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: Speedlite 580exII - akumulatorki-problem

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacapa Zobacz posta
    Czy w ogóle istnieją akumulatorki o realnej pojemności 3000mAh ?
    Co innego napis na akumulatorku , co innego realna pojemność.
    Poszperałem i sam sobie odpowiem na zadane pytanie.
    Największa pojemność akumulatorków firmowych jaką znalazłem to 2700mAh u Sanyo i Sony. Najczęściej jest to 2500-2600mAh.
    Marki krzaki oferują nawet 3800mAh.:-D
    Mam takie (jak już pisałem) StarPower 3800mAh o wyniku pomiaru realnej pojemności szkoda gadać , ale powiem jeszcze raz 600 mAh
    Prawie 5x mniej niż deklarowana na obudowie. Masakra.
    Koszt za 1mAh realnej pojemności- matematycznie
    Eneloop 0.006 zł za 1mAh
    Energizer 0.003 zł za 1mAh
    Badziewie 0.005 zł za 1mAh
    Dochodzi jeszcze sprawa trwałości , oraz sprawność pod obciążeniem, tu Eneloop bije Energizer w/g moich dociekań o 20%.
    Podsumowując Eneloop to najlepsze akumulatory jakie miałem , ale i najdroższe.
    Energizer najlepszy stosunek cena/jakość.
    StarPower są poza wszelką krytyką , mimo zmierzonej pojemności 600mAh mam wrażenie że pod obciążenie nawet tego nie mają. Mam jeszcze inne akumulatorki , ale ich nie testowałem.
    Tzw. badziewia mimo że są tanie wychodzą najdrożej i prawie żadnego z nich pożytku. Używam tylko do pilotów telewizyjnych itp.
    To akumulatory dla bogatych :-D

Ps. Znalazłem na Allegro StarPower 4600mAh , to już w/g mnie pobicie wszelkich rekordów bezczelności http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=892798072
    Zobaczcie jakie mają wzięcie
    Ostatnio edytowane przez jacapa ; 31-01-2010 o 14:53
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacapa Zobacz posta
    Ps. Znalazłem na Allegro StarPower 4600mAh , to już w/g mnie pobicie wszelkich rekordów bezczelności http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=892798072
    Zobaczcie jakie mają wzięcie
    Co się dziwisz sam takie przecież kupiłeś :-D (3800)

Dzięki za testy i porównania też miałem aku firmowe różnych producentów
    i jednak enelopy są najlepsze.

Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adam_k Zobacz posta
    Co się dziwisz sam takie przecież kupiłeś :-D (3800)
    haha :-D otóż nie, dostałem gratis przy jakimś zakupie
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    zastanawiam sie jak z ich wytrzymaloscia w bezposrednim starciu z czyms co ma powiedzmy 3000mAh biorac pod uwage ze robimy zdjecia na slubie/weselu .. wydaje mi sie, ze eneloop powinien szybciej wykorkowac
    A mi się wydaje że Eneloop wygra takie starcie. Bo ma tyle (albo i odrobinę więcej) mAh ile na nim napisano, a coś co ma 3000mAh raczej ich tyle nie ma .

Domyślnie

Co do ładowarek i akumulatorków to już ich trochę przerobiłem...
    Dawno dawno temu do celów zasilania discmana kupiłem sobie ładowarkę zasilaną "12V z transformatora" w mieści 4 ogniwa AA i ma napisane 2x 2.8V - 260mA. Do tego dostałem lub kupiłem (nie pamiętam) zestaw akumulatorków Duracell -ma to około 2600mAh jakiś czas później trafiły do mnie Sanyo (nie eneloop!) o pojemności 2700mAh. Jedne i drugie ładuję w prosty sposób: pakuję do ładowarki jak idę spać i wyciągam jak wstaję rano.
    W zależności od dnia/ładowania/humoru wciąż wytrzymują gdzieś tak po ok 200-300 zdjęć z lampy (580EX, pierwsza wersja).

Kilkukrotnie z braku własnej ładowarki pod ręką ładowałem je ultraszybką i ultralekką ładowarką (impulsową). Z przykrością używałem takiej ładowarki, ponieważ karmi ona ogniwa iście morderczym prądem 400-500 mA i po 2-3h ładowania po wyjęciu, a raczej wyrzuceniu ich bo zazwyczaj są tak gorące, że nie byłem w stanie ich złapać były nie tylko gorące ale odnosiłem wrażenie, że są "mokre" i się kleją do rąk (nie wiem z czego są robione, ale jak dla mnie to ten elektrolit/żel/inny środek co w nich siedzi się chyba dobrze gotował). Jakby tego było mało, to jeszcze zauważalnie dla mnie krócej trzymały swoją "moc" po takim ładowaniu.

W tak zwanym międzyczasie miałem styczność z "superpojemnymi" akumulatorkami firmy NN, które tak dobrze się ładowały i tak długo trzymały prąd, że je wyrzuciłem po około roku (tych nie miałem okazji testować z lampą)...

Co do akumulatorków Eneloop to co prawda nie wiem jakiej są pojemności (bo napisane było tylko eneloop, sanyo i że made in japan - z tego co się dowiedziałem to 2000mAh) w moim subiektywnym odczuciu wytrzymały znacznie dłużej niż wspomniane wyżej i jakby szybciej prąd oddawały lampie.
    Ostatnio edytowane przez Patryk_mirek ; 01-02-2010 o 14:28
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Patryk_mirek Zobacz posta
    i jakby szybciej prąd oddawały lampie.
    Ooo , o właśnie. Pisząc swoje wywody zapomniałem o tym . Też mam takie wrażenie. Nie bylem pewien czy tak jest , czy tylko mi się wydaje ( sprawdzić to trochę trudno) , ale skoro ktoś inny też ma takie wrażenie to chyba coś jest na rzeczy.
    Jacek Paduszyński

Bywalec Awatar Yova
    Miasto
    B-stok

Domyślnie

No i eneloopy mają jeszcze jedną fajną zaletę (przynajmniej ja taką zauważyłem), o wiele lepiej radzą sobie na lekkim mrozie, no i przeżywają o wiele więcej ładowań (czyt. Po którymś tam ładowaniu robi się na nich dalej kilkaset zdjęć a nie kilkadziesiąt) Przerabiałem energizery i inne "firmowe" jak i nie firmowe duperele i po przesiadce na eneloopy do standardowych nigdy nie wróce.

Pozdrawiam
    "Ci co potrafią robią to. Ci co nie potrafią uczą innych"
    18-35+85

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

true.. i tak tez ja zrobie

Domyślnie

jacapa w momencie kiedy miałem styczność z Eneloopami jeszcze chyba nic o nich nie wiedziałem ani nie słyszałem - może i po prostu posiadane przeze mnie akumulatorki są po prostu bardziej zajechane ale chyba blisko obiektywnej opinii to było? nie?

btw. Aktualnie próbuję sobie przez rodzinę sprowadzić nie tak dawno głośno zapowiadane i okrzyknięte wielkim hitem/cudem wysokonapięciowe (1,6V) akumulatorki NiZn - jak przetestuję na własnym sprzęcie to dam znać jak wrażenia...
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Patryk_mirek Zobacz posta
    ......... głośno zapowiadane i okrzyknięte wielkim hitem/cudem wysokonapięciowe (1,6V) akumulatorki NiZn - jak przetestuję na własnym sprzęcie to dam znać jak wrażenia...
    Gdzie można je kupić. Szukałem ich kiedyś , z rok temu, i nie udało mi się znaleźć .
    Jacek Paduszyński

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów