Wracając do tematu Sigmy ja swój egzemplarz wysłałem jednak do serwisu z puszką do kalibracji i teraz to zupełnie inne szkło . Ostre jak brzytwa . Nie że było mydło ale na cropach 100% już się rozmywał obrazek. Czyli Canon będzie ostry raczej prosto z pudełka ale Sigmę trzeba sobie skalibrować. I brawa dla serwisu. Po 2 dniach roboczych obiektyw wrócił do mnie. A Sigme kupiłem ze względu na światełko jednak.
Adam71 mógłbyś gdzieś "zupować" i podać linka do fotek (nawet po jednej) z przed kalibracji i po? Oczywiście najlepiej jak najbardziej zbliżone warunkami.
Na swoich fotkach, przy dużym powiększeniu widzę lekkie rozmycie i zastanawiam się, czy to normalne (w końcu to nie sprzęt z górnej półki), czy może jednak trzebaby przekalibrować.
600D + S17-70 2.8-4 OS HSM + C50 1.8 STM + 580ex + Sherpa 600R + LowePro Nova 160 ...i na razie tyle mojego
a ile sobie wołają za kalibracje w serwisie?
Jeśli obiektyw jest na gwarancji to usługa gratis. Płacisz tyko za wysyłkę do nich . Odsyłają na swój koszt.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeszcze raz odpowiem Tobie bo ja tez mam 600D i też miałem wrażenie małego mydła po powiększeniu fotek. Teraz jest dużo lepiej - nie mam czego się przyczepić .
Ostatnio edytowane przez Adam71 ; 01-12-2011 o 10:03 Powód: Automerged Doublepost
grzechu83 jeżeli jeszcze nie zakupiłeś szkiełka to polecam sklep w Chorzowie ul. Wolności. Mają pełny magazyn sigmy, ceny rewelacjaWybrałem najbardziej ostry egzemplarz z wszystkich które mieli i jestem zadowolony na 99% ..ten jeden procent dobije jak zestawik wróci z kalibracji po nowym roku
) Sklep wysyła body+szkło za 20zł jeżeli u nich się kupiło więc to też jest jakaś opcja. POLECAM!
500D + 50/1.8 + 18-55 + Sigma 17-70 + Beroflex 135mm
Mam problem z ostrzeniem tym obiektywem z prawej strony zdjęcia. Problem powtarzalny niezależnie od ustawień. Załączam przykład. Do serwisu czy niewprawiony fotograf?
f=19 mm, f/8, ostrzone środkowym punktem AF (Canon EOS 600D):
100% podgląd prawej strony:
Co ciekawe, testowe zdjęcie wyszło zupełnie poprawne, więc to nie jest klasyczny FF/BF. f=46 mm, f/3,5
Ostatnio edytowane przez paul86 ; 26-06-2013 o 18:40
Mam podobne rozmycie w nowiutkiej S 17-50 2.8 EX, tyle że z lewej strony i na znacznie większym obszarze.
Reklamuję to w serwisie razem z kalibracją już drugi raz, bo za pierwszym nie widzieli wady i rozkalibrowali mi AF jeszcze bardziej.
Widać, że kontrola jakości w Sigmie Made n Japan, po prostu leży i kwiczy a serwis nie za bardzo wie co z tym zrobić.
Ostatnio edytowane przez miki450 ; 14-08-2013 o 21:37